26 januari 2007

Volkoren sesambrood

Alweer een lekker broodje uit de broodbakmachine. In dit brood wordt alleen volkorenmeel gebruikt en om het deeg beter te laten rijzen en dus een iets luchtiger brood te krijgen heb ik glutenpoeder toegevoegd. Glutenpoeder is te koop bij molen, onder andere bij de Zuidmolen.


Volkoren sesambrood
  • 5 gram droge gist
  • 500 gram volkorenmeel
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 15 gram glutenpoeder
  • 320 gram water
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels/45 ml sesamolie *
  • 9 gram zout
Panasonic SD 253:
Programma: volkoren (5.00 uur)
Grootte: L

* gebruik hiervoor sesamolie die ook geschikt is om sla mee aan te maken (geperst uit ongeroosterd sesamzaad), niet de sesamolie in kleine flesjes speciaal voor de Oosterse keuken. Deze laatste is geperst van geroosterd sesamzaad en heeft een uitgesproken sterke smaak. Je kunt het ook vervangen door andere olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of olijfolie of notenolie.

7 opmerkingen:

yvette zei

Mijn kneedmachine had het moeilijk met het kneden van dit deeg (500gr meel) Maar het is toch een heel luchtig brood geworden, en de smaak is voortreffelijk. Voor ons is dit een blijvertje. Ik had er geen glutenpoeder aan toegevoegd en het is ietsje kruimelig. Verder wel volledig jouw recept gevolgd. Hoe zou ik dat kunnen verhelpen?
Bedankt voor dit recept.

Arden zei

Yvette, volkorenbrood is altijd wel iets 'kruimeliger' dan ander brood. Misschien nog een tikkie meer water toevoegen? Dan heeft je kneedmachine het ook wat makkelijker :-).

Kaiser zei

Levine. Dit brood ga ik binnenkort maken in de AFK BBM2. De hoeveelheid vocht zal ik op verminderen tot 57% vanwege de vocht dat dit apparaat aankan. Ik heb sesamolie van pelzmann gehaald, hij staat nog ongeopend met bon klaar maar ik twijfel of het niet uit geroosterde sesamzaadjes is gehaald. Misschien maar toch openen, het is koudgeperst uit 'verwarmde gepelde ' sesamzaadjes.

Anoniem zei

Help help help nu weet ik het niet meer. Mijn brood lijkt niet goed te rijzen. De bovenkant van het brood heeft geen bolle vorm. Het recept gevolgd en gebakken in een Panasonic broodbakmachine. Wat kan het probleem zijn?

Levine van Doorne zei

He wat jammer. Kan meerdere oorzaken hebben. Kan o.a. aan het meel liggen. Als de bovenkant plat is kan het ook ingezakt zijn tijdens het bakken. In dat geval volgende keer minder vocht gebruiken. Als het helemaal niet gerezen is dan kan het ook aan de gist liggen of wellicht heb je te heet water gebruikt. In een broodbakmachine kan je koud water uit de kraan gebruiken.

Elke Hoogers zei

Vraagje?? Mijn bbm geeft 3 uur en 32 min op de volkoren stand
Ik heb een inventum bm35
Maakt dat nog wat uit??

Levine van Doorne zei

Nee, het is een andere machine dus tijden kunnen afwijken van de Panasonic.