26 januari 2007

Volkoren sesambrood

Alweer een lekker broodje uit de broodbakmachine. In dit brood wordt alleen volkorenmeel gebruikt en om het deeg beter te laten rijzen en dus een iets luchtiger brood te krijgen heb ik wat glutenpoeder toegevoegd. Dit kan je bestellen/kopen bij Bakkertje Thuis.

Volkoren sesambrood
Recept printen
  • 5 gram droge gist
  • 500 gram volkorenmeel
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 15 gram glutenpoeder
  • 320 gram water
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels sesamolie *
  • 10 gram zout
Panasonic SD 253:
Programma: volkoren (5.00 uur)
Grootte: L

* gebruik hiervoor sesamolie die ook geschikt is om sla mee aan te maken (geperst uit ongeroosterd sesamzaad), niet de sesamolie in kleine flesjes speciaal voor de Oosterse keuken. Deze laatste is geperst van geroosterd sesamzaad en heeft een uitgesproken sterke smaak.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

yvette zei

Mijn kneedmachine had het moeilijk met het kneden van dit deeg (500gr meel) Maar het is toch een heel luchtig brood geworden, en de smaak is voortreffelijk. Voor ons is dit een blijvertje. Ik had er geen glutenpoeder aan toegevoegd en het is ietsje kruimelig. Verder wel volledig jouw recept gevolgd. Hoe zou ik dat kunnen verhelpen?
Bedankt voor dit recept.

Arden zei

Yvette, volkorenbrood is altijd wel iets 'kruimeliger' dan ander brood. Misschien nog een tikkie meer water toevoegen? Dan heeft je kneedmachine het ook wat makkelijker :-).

Kaiser zei

Levine. Dit brood ga ik binnenkort maken in de AFK BBM2. De hoeveelheid vocht zal ik op verminderen tot 57% vanwege de vocht dat dit apparaat aankan. Ik heb sesamolie van pelzmann gehaald, hij staat nog ongeopend met bon klaar maar ik twijfel of het niet uit geroosterde sesamzaadjes is gehaald. Misschien maar toch openen, het is koudgeperst uit 'verwarmde gepelde ' sesamzaadjes.