09 januari 2007

Boerenkool met een Italiaans tintje

Aldo van Dining & Wining heeft een leuk idee: de Foodblog receptenwedstrijd met elke maand een nieuw thema en dus ook met iedere maand een winnaar! Het thema van deze maand is een echte Hollandse winterschotel (of tenminste 1 typisch Hollands ingrediënt).
Gerrit Jan van Eetschrijven is de eer te beurt gevallen de eerste aflevering te mogen hosten.

Natuurlijk doe ik mee aan de wedstrijd :-).

Ik ben uitgegaan van een oer-Hollandse groente: boerenkool.
Nee, geen doorsnee Hollandse boerenkoolstamppot, maar boerenkool met een Italiaans tintje. Geen haute cuisine, maar een eerlijke en snel te maken ovenschotel voor een doordeweekse dag. Mijn echtgenoot, een groot liefhebber van de klassieke boerenkoolstamppot met rookworst en een kuiltje jus, heeft het met smaak verorberd :-).

Boerenkool met een Italiaans tintje uit de oven
(4 personen)

Voor de gehaktlaag:
  • 1 eetlepel olie uit potje zongedroogde tomaten
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • zout, versgemalen peper
  • 1 klein takje verse tijm
Voor de boerenkoollaag:
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram panklare boerenkool
  • 50 gram zongedroogde tomaat uit een potje (± 5 stukjes), in reepjes
  • zout
  • 1 eetlepel balsamico azijn
Voor de aardappelpureelaag:
  • 1 kilo geschilde kruimige aardappelen, in stukken
  • ± 2 dl warme melk
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram gerookte spekreepjes, in reepjes
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Gehakt:
Bak het gehakt rul in de eetlepel olie uit het potje zongedroogde tomaten. Voeg de ui, knoflook en het takje tijm toe en laat even meebakken. Takje tijm verwijderen en op smaak brengen met zout en versgemalen peper en apart zetten. (Variatie: voeg aan het gehaktmengsel een scheutje rode wijn toe en laat dit verdampen. Verwijder daarna het takje tijm.)

Boerenkool:
Smelt de boter in een grote pan, voeg de boerenkool (in gedeelten) toe en laat wat slinken. Voeg een klein scheutje water en de reepjes zongedroogde tomaat toe. Laat in 15 – 20 minuten zachtjes gaar smoren. Zonodig resterend water afgieten en de balsamico azijn door de boerenkool roeren. Op smaak brengen met wat zout.

Aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaar en pureer met een pureeknijper of stamper.

Voeg de melk toe en roer tot een smeuïge puree. Roer als laatste de eidooier en de kaas door de puree.

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan uit. Roer de spekreepjes + het spekvet door de aardappelpuree. Op smaak brengen met wat zout (pas op: het spek is ook al zout) en versgemalen peper.

Vet een grote ovenschaal licht in. Achtereenvolgens erin doen: gehakt, boerenkool en afdekken met aardappelpuree. Trek met een vork lijntjes in de puree ter decoratie.

Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat in 30 minuten door en door heet worden en de aardappelpureelaag gratineren. Eventueel laatste paar minuten onder de grill verder laten gratineren.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Robert zei

Ik zie dat de eerste ben. Maar wel gefeliciteeerd met je overwining bij de recepten wedstrijd :)

Le Cuisinier en Combraille zei

Jacco en Cees van Koken in Frankrijk feliciteren u van harte met uw overwinning in de recepten wedstrijd. Bravo!