16 januari 2007

Hartige taart met geroosterde paprika

In deze posting vertelde ik van plan was om met geroosterde paprika's een hartige taart te gaan maken. Zo gezegd, zo gedaan. Omdat alleen geroosterde paprika wel erg saai is, heb ik er ook nog prei, kastanjechampignons, spekreepjes en verse rozemarijn bij verzonnen.

Hartige taart met geroosterde paprika

Deeg:
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling
  • 100 gram gerookt spek, in reepjes
  • 2 preien, in halve ringetjes
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 2 geroosterde paprika's (pot), in reepjes
  • 1 theelepel verse rozemarijnnaaldjes, fijngesneden
  • 2 eieren
  • 150 ml slagrom
  • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou voor warme gerechten)
  • zout en versgemalen peper
  • 50 gram geraspte kaas
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde witte bonen of keramische bakbonen)
Voor foto's van het deeg maken: zie het recept van de Uientaart uit de Elzas.

Deeg:


Bloem en zout boven kom zeven. Koude klontjes boter toevoegen en met 2 messen (of een pastry blender) door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is.

Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast (je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren).

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in. Leg het bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken.
Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.

Vulling:

Bak de spekreepjes in een droge koekenpan uit en zet apart.

Smelt de boter in een grote koekenpan, voeg de prei toe en laat middelhoog vuur een paar minuten bakken, voeg de champignons toe en bak een paar minuten mee. Roer er de reepjes geroosterde paprika door. Groentemengsel over deegbodem verdelen, spekjes erover strooien.

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Eimengsel over groentemengsel en spek schenken. Geraspte kaas erover strooien.

Taart in het midden van de oven in ± 30 minuten lichbruin bakken. Na 20 minuten de temperatuur terugdraaien naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Monique zei

Heb deze quiche gemaakt..en iedereen vond hem erg lekker!
Je hebt trouwens een erg leuk blog..nodigt uit tot recepten uitproberen.