19 januari 2007

Brood met zaadjes (2) - Oatmeal Seed Bread

Dit is weer een ander recept dan het Brood met zaadjes (1), weliswaar ook met allerlei zaden erin, maar in dit brood zijn ook grove havervlokken (geen havermout) verwerkt. Grove havervlokken koop ik bij de reformwinkel. In plaats van gewone olie heb ik dit keer hazelnootolie gebruikt. Naast tarwebloem is er volkorenmeel (eventueel te vervangen door speltmeel) en een klein beetje maismeel in verwerkt. Sesamzaadjes kan je roosteren in een droge koekenpan, maar ook geroosterd en al kopen (reformwinkel).

Brood met zaadjes / Oatmeal Seed Bread
 • 5 gram droge gist
 • 240 gram water, 20 - 25 °C
 • 15 gram suiker
 • 240 gram tarwebloem
 • 85 gram volkorenmeel
 • 20 gram maïsmeel
 • 35 gram havervlokken
 • 15 gram geroosterde sesamzaadjes
 • 15 gram maanzaad
 • 15 gram lijnzaad
 • 7 gram zout
 • 1 ½ eetlepel (hazelnoot)olie
Los de gist en de suiker (in de kom van de KitchenAid/standmixer) op in het warme water. Laat ± 5 minuten staan.

Voeg tarwebloem, volkorenmeel, maïsmeel, havervlokken, sesamzaadjes, maanzaad en lijnzaad aan het gistmengsel toe. Roer met een houten lepel of paddle/platte haak tot alles gemengd is. Laat het mengsel 20 – 30 minuten afgedekt staan. Voeg het zout en de olie toe en kneed met de deeghaak op stand 2 in ± 10 minuten tot een soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk het wat platter, maar zorg ervoor dat je niet alle lucht eruit drukt. Bol het deeg op en leg het met de naad naar beneden op met bakpapier beklede bakplaat. Dek het deeg af met een bakmatje of plastic folie. Laat het deeg in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Verwarm de oven 30 minuten voor het einde van de rijstijd voor op 230 ºC. Als je een pizzasteen hebt verwarm die dan mee. Zet een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven.

Snij het brood vlak voor het de oven in gaat met een scherp mes enkele keren in. Doe dit niet als het deeg te veel gerezen is, het zal dan onherroepelijk inzakken.

Laat het deeg op de pizzasteen glijden (met bakpapier en al) of zet de bakplaat in de oven. Giet ¼ liter kokend water in de braadslede om stoom te creëren (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur. Draai de oventemperatuur terug naar 200 °C. Draai het brood na 15 minuten 180 º en trek het bakpapier onder het brood op de pizzasteen weg. De totale baktijd is ongeveer 30 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. De kerntemperatuur van het brood is dan rond de 95 °C. Laat het brood op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Arden,

Geweldige site! Ik heb al heel wat recepten voor broodjes en broden geprobeeerd. Vooral de krentenbollen zijn erg goed gelukt.
Bovenstaand recept lukt redelijk, maar na de eerste rijs zakt het deeg weer bijna helemaal terug in en is vrij klef, ook de tweede keer toen ik 15 a 20 ml water minder toegevoegde. Wat te doen, nog minder water, of kan het komen doordat mijn broodbakmachine het deeg niet goed genoeg doorkneed?

Groeten van Toska

Arden zei

Hallo Tosca,

Na de 1e rijs moet je het deeg voorzichtig doorslaan, dan zakt het deeg inderdaad weer terug, maar dat hoort zo. Het kan wel zo zijn omdat je waarschijnlijk ander meel/bloem gebruikt dan ik je minder vocht kan/moet gebruiken.
Zakt je deeg tijdens de 2e rijs of tijdens het bakken ook weer terug/in? Zou ook kunnen betekenen dat je het te lang laat rijzen.

Anoniem zei

Beste Arden,
dankjewel voor je reactie. De volgende keer heb ik nog minder vocht toegevoegd en is het broodje prima gelukt en alle broodjes die volgden ook.
Ik ben echt heel erg blij met jouw site. Mede dankzij jouw site (en mede doordat ik ontdekte dat gedroogde gist niet eeuwig houdbaar is) bak ik nu na drie jaar aanmodderen echte broodjes. Dankjewel daarvoor.

Groetjes van Toska.

Rachel zei

Hallo Levine, ik vind dit een mooi recept met al die verschillende ingredienten! Het kwam perfect gerezen de oven uit en het smaakt heerlijk!