17 augustus 2008

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Vraag aan mijn echtgenoot wat voor taart hij wil en hij zegt negen van de tien keer "doe mij maar een lekkere appeltaart". Vandaag had hij geluk, ik had namelijk ook opeens trek in appeltaart :-).

Het recept van deze taart komt uit het boek "More from Magnolia". The Magnolia Bakery is een wereldberoemde piepkleine winkel annex bakkerij in Bleecker Street, New York City. Sinds kort hebben ze een tweede - veel groter - filiaal aan Columbus Avenue. Ik schreef er hier ook al over. Mocht je in NYC verzeild raken ga er dan beslist een cupcake of één van de andere uitgestalde lekkernijen eten! Er is zoveel lekkers dat je gewoon niet weet wat je moet kiezen.

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Appel-kruimeltaart met hazelnoten
Kruimellaag:
  • 105 gram patentbloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 85 gram koude roomboter, in klontjes
  • 70 gram hazelnoten, fijn gehakt
Vulling:
  • 500 gram appels, bijvoorbeeld Gala
  • 65 gram suiker
  • 10 gram patentbloem
  • 1 theelepel vanille extract
Bodem:
  • 85 gram zachte roomboter
  • 25 gram suiker
  • 1 groot ei
  • 1 groot eigeel
  • 210 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder

Verwarm de oven voor op 170 ºC (boven-/onderwarmte). Vet een bakvorm van ± 24 cm, bij voorkeur met losse bodem en met een opstaande rand van ± 2,5 cm, in.

Kruimellaag:
Meng de bloem en de suiker door elkaar. Snijd de klontjes boter er met 2 messen of een pastry blender door tot een kruimelig deeg. Meng de hazelnoten erdoor.

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Vulling:
Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appelpartjes in dunne schijfjes. Doe in een kom en meng met de suiker, bloem en vanille extract.

Bodem:
Mix de boter en de suiker (met mixer of platte klopper standmixer) romig. Voeg eerst het ei en dan de eidooier toe. Mix nog een paar minuten. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en mix tot alles net gemengd is. Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en maak er een bal van.
Rol het deeg uit - goed bebloemen tussendoor - tot een ronde lap iets groter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Als het deeg te zacht om uit te kunnen rollen is leg het dan een half uurtje in de koelkast.

Verdeel de appelvulling over het deeg.

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Bestrooi met de kruimellaag.

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

Bak de taart in het midden van de oven in 50 minuten gaar en bruin. Laat 15 minuten op een rooster in de vorm afkoelen en verwijder dan de rand. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Appel-kruimeltaart met hazelnoten

8 opmerkingen:

Aranka zei

Ha Arden,

Joh, sinds de verbouwing ben je wel een inhaalslag aan het doen qua postings - het ene brood na de andere taart, cakes, cake-jes rollen uit die keuken van je.
Prettig als je toevallig lekkere trek hebt in in een taartje of gebakje, of als je manlief eens wilt verrassen met een baksel, maar het is allemaal zovéél.... Is dit soms de opmaat naar een volgende demo in de winkel?
Just curious :-)

Levine zei

Het is inderdaad een overdaad aan lekkere dingen .... Gelukkig kan ik steeds uitdelen en hoeven we het niet allemaal zelf op te eten!

En inderdaad, je mag nooit meer raden :-). Op 30 augustus ga ik weer bij kookwinkel DOK allerlei lekkers bakken.

Anoniem zei

Hoi Arden,

Allereerst wil ik even laten weten dat ik het geweldig vind dat je weer zoveel nieuwe dingen op je site gezet hebt, helemaal super!!! Ben iedere keer blij verrast als er weer een nieuw lekker recept bij staat, ga zo door. Vandaag heb ik je appelkruimel hazelnoot taart gemaakt en wat is die lekker!!!

Hier gaat het hetzelfde als ik vraag wat voor taart ik ga bakken; een appeltaart is torenhoog favoriet en in zoveel variaties mogelijk! Ook zelfgemaakte monchou en cognactaarten doen het altijd goed, alleen zijn die nogal machtig.

Groetjes Tamara

Gea zei

Als fruitteeldersdochter zie ik toch graag Hollandse appels in een appeltaart. Welke Hollandse appel vind je voor deze taart het lekkerst?

BTW, de taart ziet er heerlijk uit!

Levine zei

Elstar, Golden Delicious of een Goudrenet zijn ook lekker in deze taart :-).

Anoniem zei

Voor de eerste keer in mijn leven een taart gebakken. Deze dus! Wel zonder de nootjes. Maar ze was overheerlijk!!
Bedankt voor het recept!
Met deze site heb ik gewoon geen kook/bakboeken meer nodig ;-)

Marianne mjmb zei

Een groot succes! Dank je wel voor het recept!

Anoniem zei

Heerlijke appeltaart. Crumble is prima.
mvg Rijk