22 augustus 2008

Chocolate Chip Taart

Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Deze taart - eigenlijk een heel groot chocolate chip cookie :-) - vindt iedereen lekker! Het deeg is razendsnel gemaakt en na ± 40 minuten bakken ruikt je huis heerlijk naar vers gebakken koekjes. Lekker knapperig aan de buitenkant en 'chewy' binnenin.

Het recept is van Martha Stewart. In plaats van in een "ovenproof skillet" heb ik de taart gebakken in een lage taartvorm van 24 cm, maar iedere andere vorm van ongeveer 24 cm volstaat. In het recept staat verder: verdeel in 8 stukken en serveer met vanille ijs en caramelsaus. Nou, dat heb ik maar niet gedaan! Je krijgt wel hele grote stukken als je de taart in 8 stukken verdeeld en daar dan nog eens ijs en caramelsaus bij????? Beetje teveel van het goede! Ik heb de taart daarom in kleine punten gesneden en bij de koffie geserveerd, maar ook erg lekker met een glas melk erbij!

Een deel van de chocolate chips heb ik vervangen door "peanut butter chips". Ik had nog een zakje liggen (meegenomen uit New York City). In Nederland waren deze peanut butter chips tot voor kort niet verkrijgbaar. Maar hoera voor het initiatief: De Provisiekast heeft ze nu (vooralsnog beperkt) in voorraad. Heerlijk in allerlei soorten koekjes en bijvoorbeeld deze Chocolate Peanut Butter Buns.


Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Chocolate Chip Taart

Recept printen
  • 280 gram patentbloem
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • snuf zout
  • 170 gram ongezouten zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels (10 ml) vanille extract
  • 250 gram chocolate chips (of grof gehakte pure chocolade)
  • poedersuiker om te bestrooien (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een ronde of vierkante vorm van 24 cm in.

Meng de bloem, baking soda en zout en zet even apart.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter met de suikers in een paar minuten luchtig. Voeg het ei en het vanille extract toe. Mix tot alles goed gemengd is. Voeg het bloemmengsel toe en mix kort op de laagste stand tot alles net gemengd is. Roer de chocolate chips er met een lepel door.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm.

Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Bak in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Niet TE lang bakken, de koek gaart nog wat na als hij uit de oven is. Laat 15 - 20 minuten afkoelen in de vorm en laat dan op een rooster verder afkoelen.

Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Bestrooi met wat poedersuiker en snijd in punten.

Chocolate Chip Taart /Giant Chocolate Chip Cookie

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Linda zei

Heb deze eergisteren gemaakt en superlekker! Ik heb geen keukenmachine en heb het deeg gewoon met de hand gemaakt.