13 augustus 2008

Volkoren-semolinabrood

Volkoren semolinabrood

Een lekker brood van volkoren- en semolinameel. De percentages zijn standaard: 100% meel, 1% droge gist, 2% zout, 5% vet, 63% vocht. Ook de bereidingswijze en de maat (een heel Nederlands brood) zijn standaard.

Volkoren-semolinabrood
  • 400 gram volkorenmeel
  • 200 gram semolina
  • 6 gram droge gist
  • 1 eetlepel/15 ml honing
  • 30 gram zonnebloemolie
  • 12 gram zout
  • 378 gram water, lauwwarm
  • broodvorm van 30 cm, ingevet
Werkwijze broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze zoals hieronder beschreven.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe beide meelsoorten, gist, honing en zout in de kom van de KA. Voeg de olie en het water toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, sla voorzichtig door en maak er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot lengte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Dek af met ingevet folie en laat het in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en bruin. De interne temperatuur is dan ± 95 ºC.

Stort het brood direct op een rooster en laat afkoelen voordat je het gaan snijden.

Eet smakelijk!

16 opmerkingen:

Iris zei

Mijn KA is weer gerepareerd. Meteen dit brood gemaakt. Het is goed gelukt. Heerlijk!

inge zei

Hallo Arden,

Gebruik jij voor je broden de hetelucht, of de conventionele oven?

Groet Inge

Arden zei

Hallo Inge,

Ik gebruik onder- en bovenwarmte, conventioneel dus.

Anoniem zei

Ruikt naar vroeger, erg lekker, heerlijk, en ziet er prachtig uit.
Receptuur klopt weer als een bus.

Jeroen zei

Weet iemand waar je semolinameel kan kopen? Liefts online want ik woon in Overijssel, en daar is niet zoveel in de buurt ;)

Levine zei

Jeroen: zie dit bericht op mijn weblog http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2008/07/semolinabrood-1.html
Ik verkoop het ook tijdens de workshops.

Anoniem zei

Semolinameel zag ik bij toeval staan op de plank tussen andere melen in een natuurvoedingswinkel in Alkmaar

Caroline Brouwer zei

Ik heb dit brood vandaag gemaakt en het is echt ontzettend lekker! Semolinameel van de Cecco heb ik bij de Jumbo gekocht!

Monique H. zei

HAllo!

Kan ik de semolina ook vervangen door maismeel?
Ik heb wel maismeel in huis, mar geen semolina...
Ik ben de weg een beetje keijt met al die verschillende meel soorten..

Maar morgen maar weer es wat broden bakken!
Ik bak al langer mijn eigen brood met een tandaard recept, maar die zijn vrij droog.
Laatst een recept van jouw site gebruikt en dit smaakte veel beter!
Alleen kost het wel meer tijd...

Levine zei

Hoi Monique, nee je kunt de semolina niet vervangen door maismeel. Maismeel bevat geen gluten en semoline juist veel. Je zou dan een heel ander brood krijgen.

Brood bakken kost minimaal 3,4 - 4 uur, dat is nu eenmaal zo :-). Maar gelukkig hoef je er niet al die tijd bij te blijven :-).

Caroline Brouwer zei

Dit brood al een paar keer gebakken. Een topper!

Judith zei

Vandaag dit brood gebakken en het is heerlijk, alleen vond ik het deeg vrij nat/plakkerig.

Anoniem zei

Wil deze brood gaan bakken .nu wil ik alleen weten in het recept staat vermeld dat je 378 gram water . Is dat 378 ml ?

Levine zei

Ja. Maar aangezien maatbekers altijd afwijken en je geen 378 ml kunt afmeten geef ik het water in grammen aan. Afwegen op een weegschaal dus :-). Succes!

Gerry zei

Dit brood vandaag gemaakt. Was goed in brood bus gerezen, maar had verder geen ovenrijs. Vrij laag gebleven dus. Viel me wel op dat deeg na tweede rijs bovenop wat hol/slap aanvoelde. Lijkt nu ook lucht onder de korst te zitten. Had ik het wellicht te ver laten rijzen?

Anoniem zei

Semolina is gewoon griesmeel toch, ik gebruik gewoon griesmeel uit de supermarkt.