07 augustus 2008

Donder en bliksem en een zomerse maaltijd

Mag ik het even over het weer hebben? Ik vind het nogal bizar de laatste tijd. Zo liep ik gisteren puffend van de benauwde warmte in de Haagse binnenstad om wat boodschapjes te doen. Even bij DOK langs om een bestelling op te halen en naar Woodleaf & Furn - de Engelse winkel - om in het supermarktje wat ingrediënten te kopen. Tegenvaller: deze winkel bestaat niet meer. Jammer jammer. Ook nog bij Betjeman & Barton op de Denneweg heerlijke thee gekocht. Ik kreeg onlangs een hele leuke e-mail van iemand die daar werkt en dat was de aanleiding om er even binnen te stappen en kennis te maken. De winkel is niet zo groot, maar wat een leuke spullen! Uiteraard heel veel soorten thee, maar ook lekkere jams en chocolade en niet te vergeten servies in allerlei soorten en maten. Ik moest me echt bedwingen.

Vandaag was het heel ander weer. Het leek vanmorgen wel of de wereld verging. Om 09.15 uur leek het nog nacht buiten, gutste de regen uit de hemel en donderde en bliksemde het. Ik zat samen met mijn collega een kopje thee te drinken toen we bijna van onze stoelen vielen van een enorme harde knal. En met hard bedoel ik echt hard, niet te geloven. “Zo, die bliksem is hier ergens in de buurt ingeslagen” zeiden we tegen elkaar. En ja hoor, 5 minuten later hoorden we de politie en brandweerwagens al in de verte aankomen. Het leek wel of ze bij ons voor de deur stopten. Wij renden - met paraplu want het goot nog steeds - als echte ramptoeristen naar buiten en zagen zo’n 75 meter verder de rookwolken al over de straat uitwaaieren. Drie panden naast onze kantoorvilla was de bliksem in het dak geslagen en had brand op de zolderverdieping veroorzaakt. Binnen de kortste keren was de straat afgezet, de ladderwagen uitgeschoven, slangen uitgerold en werd onderzocht of er asbest of andere gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. De plaatselijke en landelijke pers was er ook als de kippen bij, de blikseminslag stond op internet en heeft zelfs het NOS journaal van vanavond gehaald. Bij ons op kantoor was het uiteraard het gesprek van de dag. Gelukkig voor de bewoners is het complex niet helemaal afgebrand, helaas is de schade toch nog zo'n 900.000 euro!
DEN HAAG - In een appartementencomplex in Den Haag brak donderdagochtend brand uit na een blikseminslag. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen; de bewoners konden het pand veilig verlaten. Wel was de rookontwikkeling enige tijd zo hevig, dat de Benoordenhoutseweg tussen de Utrechtsebaan en de Van Alkemadelaan moest worden afgesloten. Hierdoor zijn flinke verkeersopstoppingen op omliggende wegen ontstaan. De overlast duurde enige tijd, de wegen werden rond het middaguur weer vrijgegeven.
De brandweer was met vijf wagens ter plaatse om het vuur, dat ontstond op zolder, te blussen. Een lantaarnpaal in de buurt van het huis is compleet verschroeid door de blikseminslag.
Toen ik vanmiddag om half 6 naar huis ging scheen het zonnetje gelukkig weer, het werd zelfs weer warm. Daarom toch maar een zomers gerecht in plaats van een herfstige soep waar ik vanmorgen aan dacht.

Pasta met tonijn en citroen

Pasta met tonijn en citroen (2 personen)

Recept printen
  • 200 gram sperziebonen, in 3-en gebroken
  • 200 gram pasta
  • 1 blikje tonijn op olie
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 theelepels kappertjes
  • paar draaien uit de molen chilipeper
  • zout en peper
  • olijfolie
Kook de boontjes in een bodempje water beetgaar.
Kook de pasta in ruim water beetgaar.
Meng intussen de tonijn met de citroen en kappertjes.
Breng op smaak met chilipeper, zout en peper.
Giet de boontjes en de pasta af en doe terug in de pan.
Meng de boontjes en het tonijnmengsel door de hete pasta, besprenkel wat met olijfolie en serveer meteen.

Bron: aangepast recept BBC Good Food

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: