14 augustus 2008

Cake met blauwe bessen en citroen

Cake met blauwe bessen en citroen

Tsja, alweer cake en alweer die blauwe bessen ..... Ik kan er maar geen genoeg van krijgen :-). De eerste keer dat ik deze cake maakte waren alle blauwe bessen naar de bodem gezakt en was de citroen niet echt te proeven.

Door wat handigheidjes toe te passen ben ik nu meer dan tevreden over de smaak en het uiterlijk. Door de citroenrasp met je vingers eerst door de suiker te wrijven komt de citroensmaak meer naar voren. Rasp de schil van de citroen zo fijn mogelijk, ik gebruik daarvoor een fijne Microplane rasp. In het oorspronkelijke recept worden de bessen door het beslag geroerd. Dit veroorzaakt het zakken naar de bodem. Ik heb nu de bessen met wat zelfrijzend bakmeel bestrooid en ze bovenop het deeg verspreid.

Voila, een heerlijke cake die niet moeilijk is om te maken.

Cake met blauwe bessen en citroen

  • 250 gram zachte ongezouten roomboter
  • 250 gram suiker
  • rasp van 1 grote citroen
  • 4 grote eieren
  • snufje zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 theelepel zelfrijzend bakmeel
  • springvorm of vierkante vorm van 24 cm
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm of vierkante vorm in. Bekleed de vierkante vorm met bakpapier en laat het papier aan twee kanten overhangen. Zo kan de cake na het bakken  makkelijk uit de vorm getild worden.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de boter romig. Wrijf met je vingers de citroenrasp door de suiker. Mix de suiker in 5 minuten door de boter. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Als het mengsel gaat schiften voeg dan 1 eetlepel zelfrijzend bakmeel toe. Blijf na het laatste ei nog 5 minuten op hoge snelheid mixen.

Zeef het zelfrijzend bakmeel en het zout boven het beslag en schep het er met een spatel door.

Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Bestrooi de bessen met de theelepel bloem en verdeel ze over het beslag.

Cake met blauwe bessen en citroen

Bak de cake in het midden van de oven in ± 45 minuten goudbruin en gaar.

Cake met blauwe bessen en citroen

Laat de cake op een rooster in de vorm afkoelen. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Aangepast recept uit "Cake anders" van Linda Collister
Cake met blauwe bessen en citroen

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Als ik die foto's zie zou ik zo mezelf uitnodigen op de koffie...

Sandra zei

ik heb ´m in een cakeblik gemaakt, maar dat was waarschijnlijk te hoog, want na een uur was de cake nog niet gaar. Jammer...! Volgende keer probeer ik ´m in een lage blik te maken...

Groet, Sandra

PS:De randen waren wel gaar en heerlijk...

Anoniem zei

Gisteren een regenachtige zondagmiddag stukgeslagen met het maken van deze cake. Omdat je alles al voor ons hebt uitgezocht, ging alles uitstekend! Alleen de oventijd heb ik met 20 minuten moeten verlengen.
Vandaag aangesneden en geconstateerd dat ik er weer een lekker cakerecept bij heb. Bedankt hiervoor!

Nog een opmerkinkje: ik bewerk citroenen altijd met een zesteur en hak de schilletjes vervolgens met een koksmes in piepkleine stukjes. Ik weet niet hoe het met een microplane rasp zit, maar mijn ervaring is dat er altijd veel raspsel in of aan de rasp blijft kleven. Of doe je er plasticfolie overheen?

Groet, Mamuffin.

Levine zei

Ik kan niet meer zonder mijn fijne Microplane rasp. Krijg er superfijne citrusrasp mee en er blijft niets aan kleven of in de rasp hangen. Voor ik deze rasp had gebruikte ik ook een zesteur, maar ik vind de Microplanerasp veel prettiger werken.

Marjoke zei

Wat ben ik blij dat ik dit recept vorig jaar al apart gehouden had.

Gisterochtend heb ik hem gebakken in een ronde vorm met een kleinere doorsnee. Toen hij prachtig uit de oven kwam en stond af te koelen zag ik het midden opeens inzakken en er kwam steeds meer vloeibaar deeg omhoog.
Teruggezet in de koude oven en vanaf toen 20 minuten op 180 graden gezet. Het resultaat: prachtig, nog steeds luchtig en heerlijk.

We gingen zonder bos bloemen op visite maar met de cake. Deze werd gretig aangepakt en ging er goed in.
Bedankt.

Maartje zei

Gisteren eindelijk de cake gemaakt en..jeetje, wat smaakt die goed zeg!
Alleen jammer dat de rest volkomen mislukt was..

- De vruchten (blauwe bes en framboos) zijn helemaal naar de bodem gezakt;
- De cake was (ondanks herhaaldelijk prikken met een saté-prikker) niet gaar;
- Na 2de ronde in de oven was de bovenkant licht verbrand;
- vond de structuur van het deeg te grof.

Zoals al gezegd was de smaak subliem dus zal deze cake (met wat aanpassingen in werkwijze/ingredienten) binnenkort wel weer op tafel verschijnen!

Dank je wel voor al je heerlijke recepten!