21 augustus 2008

Een vrolijk brood

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel

Ik had er tijdens het maken een hard hoofd in of het wat zou worden, dit brood. Het deeg werd erg plakkerig nadat de vulling erdoor gekneed was en het rijzen duurde uren. Maar het eindresultaat mag er zijn, het is een heerlijk brood! De binnenkant is vrolijk gekleurd door de bigareaux en de sinaasappelsnippers. Likje roomboter erop en smullen maar!

Als je het sneller wilt laten rijzen kan je wat meer gist toevoegen, ik denk dan aan 10 - 12 gram droge gist. Echter, de smaak wordt door de langere rijstijd wel lekkerder!

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel
Recept printen

Deeg:
 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 1 theelepel kaneel
 • 50 gram suiker
 • 60 gram zachte roomboter
 • 10 gram zout
 • 1 ei, maat L, losgeklopt
 • 150 ml lauwwarme melk
Vulling:
 • 125 gram geroosterde en grof gehakte amandelen*
 • 200 gram bigareaux, in stukjes
 • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes

 • bakblik van ± 30 cm, ingevet
* Rooster eerst de amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan grof.

Werkwijze KitchenAid:
Doe de bloem, gist, suiker, kaneel en boter in de kom van de KA. Voeg de lauwwarme melk en het losgeklopte ei toe. Roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg halverwege het kneden het zout toe.

Voeg de gehakte amandelen en de bigareaux en sinaasappelstukjes toe. Ik heb de vulling er eerst met de hand door gekneed en daarna nog even laten kneden in de machine.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat het afgedekt tot dubbel volume rijzen in 2 - 2,5 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Voorzichtig de lucht eruit drukken (doorslaan) en afgedekt ± 15 minuten laten liggen. Uitdrukken tot een rechthoekige lap, die even breed is als het bakblik. Rol het deeg stevig op en leg het met de naad naar beneden in het bakblik.

Laat afgedekt tot bijna dubbel volume rijzen in 2 - 2,5 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 180 °C.

Bak het brood in 40 - 45 minuten gaar en bruin. Leg er na ± 20 minuten een velletje aluminiumfolie op als het te donker dreigt te worden.

Het brood direct storten op een rooster en laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel
Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Bekok zei

't Ziet er weer zoals altijd erg lekker uit.
Eén vraagje: waar komt het groen op de foto vandaan? Engelwortel? En hoeveel heb je van het groene ingrediënt gebruikt?

Arden zei

De groene 'dingetjes' in het brood zijn bigareaux. Ik heb bigareaux in de kleuren groen, rood en geel gebruikt, bij elkaar in een pakje gekocht. Bij dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/12/kerststol.html zie het pakje bigareaux staan.

Bekok zei

Bedankt voor de informatie. Omdat ik wat Frans ken, was ik de verkeerde toer op met die bigareaux (= een soort kersen). Maar de foto waar je naar verwijst verduidelijkt alles. Zal het zeker eens proberen! Eén van mijn favoriete blogs!