21 augustus 2008

Een vrolijk brood

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel

Ik had er tijdens het maken een hard hoofd in of het wat zou worden, dit brood. Het deeg werd erg plakkerig nadat de vulling erdoor gekneed was en het rijzen duurde uren. Maar het eindresultaat mag er zijn, het is een heerlijk brood! De binnenkant is vrolijk gekleurd door de bigareaux en de sinaasappelsnippers. Likje roomboter erop en smullen maar!

Als je het sneller wilt laten rijzen kan je wat meer gist toevoegen, ik denk dan aan 10 - 12 gram droge gist. Echter, de smaak wordt door de langere rijstijd wel lekkerder!

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel

Deeg:
 • 500 gram tarwebloem
 • 7 gram droge gist
 • 1 theelepel kaneel
 • 50 gram suiker
 • 60 gram zachte roomboter
 • 10 gram zout
 • 1 ei, maat L, losgeklopt
 • 150 ml lauwwarme melk
Vulling:
 • 125 gram geroosterde en grof gehakte amandelen*
 • 200 gram bigareaux, in stukjes
 • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
 • bakblik van ± 30 cm, ingevet
* Rooster eerst de amandelen in een droge koekenpan en hak ze dan grof.

Deeg kneden in standmixer: Doe de bloem, gist, suiker, kaneel, boter en zout in de kom. Voeg de melk en het losgeklopte ei toe. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken (zie dit filmpje).

Voeg de gehakte amandelen, de bigareaux en sinaasappelstukjes toe. Ik heb de vulling er eerst met de hand door gekneed en daarna nog even laten kneden in de machine.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 2 - 2,5 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (doorslaan) en bol het deeg losjes op. Dek het deeg af en laat het ± 20 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap, die even breed is als het bakblik. Rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Dek het deeg af.

2e rijs: 2 - 2,5 uur op kamertemperatuur of totdat het bijna in volume verdubbeld is.

Oven voorverwarmen: Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak het brood in 40 - 45 minuten gaar en goudbruin. Leg er na ± 20 minuten een velletje aluminiumfolie op als het te donker dreigt te worden.

Los het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

Zoet brood met amandelen, bigareaux en gekonfijte sinaasappel

3 opmerkingen:

Anoniem zei

't Ziet er weer zoals altijd erg lekker uit.
Eén vraagje: waar komt het groen op de foto vandaan? Engelwortel? En hoeveel heb je van het groene ingrediënt gebruikt?

Levine zei

De groene 'dingetjes' in het brood zijn bigareaux. Ik heb bigareaux in de kleuren groen, rood en geel gebruikt, bij elkaar in een pakje gekocht. Bij dit recept: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/12/kerststol.html zie het pakje bigareaux staan.

Anoniem zei

Bedankt voor de informatie. Omdat ik wat Frans ken, was ik de verkeerde toer op met die bigareaux (= een soort kersen). Maar de foto waar je naar verwijst verduidelijkt alles. Zal het zeker eens proberen! Eén van mijn favoriete blogs!