09 augustus 2008

Brutaal!!

Sommige mensen zijn wel erg brutaal of is het onbeschoft? Gisteren ontdekte ik op één van de vele Nederlandse receptensites waar mensen hun “eigen” recepten kunnen insturen negen! recepten die letterlijk van mijn weblog zijn overgenomen. Op zich mag dat, echter wel met een vermelding van een link naar het betreffende artikel op mijn weblog (zie de tekst in de linkerkolom en onderaan dit bericht). Maar nee, ze hebben er gewoon hun eigen naam bij gezet ..... “Recept van: Doortje Haas” bijvoorbeeld. Wat net zo brutaal is dat ze óók mijn foto’s hebben gepikt. Op bijna al mijn foto’s staat “© Uit de keuken van Arden: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com”, maar daar hadden ze maling aan. Die tekst is er met een fotobewerkingsprogramma afgeknipt en vervolgens hebben ze er het adres van de betreffende site èn hun eigen naam op gezet. Dubbel brutaal dus!

Ik heb het idee dat deze personen overal hun recepten vandaan kopiëren en ze vervolgens insturen onder hun eigen naam, ik kan nergens een bronvermelding of link ontdekken naar de originele site, ook niet naar die van mij. Ook heb ik het idee dat ze de recepten zelf niet hebben uitgeprobeerd. Als je dat doet zet je er toch een eigen foto bij en verander je de tekst naar eigen bevindingen? Het is wel heel makkelijk om met de eer van een ander te gaan strijken!

Twee recepten zijn na een e-mail naar de beheerder van die website inmiddels verwijderd, de rest staat er nog gewoon. Reacties die ik naar de kopieersters heb gestuurd zijn niet geplaatst. Update 12 augustus: alle recepten zijn inmiddels verwijderd!

Afijn, ik kan me hier heel druk over maken, ik kan het ook negeren en verder gaan met mijn bezigheden. Ik denk dat ik dat laatste maar doe.....

Nog even voor de duidelijkheid:
Overnemen voor niet-commerciële websites mag, mits met bronvermelding en plaatsing van een link naar het betreffende artikel op mijn weblog. Commerciële websites dienen vooraf contact met mij op te nemen.
Lijkt me toch wel zo fatsoenlijk als iedereen zich hieraan houdt.

Intussen wens ik iedereen weer smakelijk eten. Ook diegenen die recepten en foto’s van mijn weblog hebben gepikt en onder hun eigen naam hebben gepubliceerd. Ik zou zeggen probeer ze eens uit, wie weet zijn ze wel lekker!

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Gemak dient de mens. Het moet toch niet gekker worden.
Laat dit idd je weekend maar niet verpesten.
Groetjes Wil V.

granuaile zei

b e l a c h e l i j k ! !
klary koopmans had er laatstook al last van. http://klarykoopmans.blogspot.com/2008/07/broddelen-deel-2.html
tsssss
maar zeker niet negeren!

Anoniem zei

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je daarover boos maakt. Zulke dingen zijn (helaas) niet te voorkomen. Er zijn altijd mensen die op deze manier ergens misbruik van maken. Misschien blijft de beheerder van de website welwillend en wil deze na melding van jou de recepten verwijderen.Ga vooral door met het maken en plaatsen van je lekkere recepten. Ik heb er al veel met succes geprobeerd.

Groeten Renée

Hilde zei

Dat is inderdaad niet leuk en niet correct van diegenen die je recepten klakkeloos overnemen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik op mijn eigen blog ook recepten van je overneem, maar daar plaats ik wel de link naar je blog bij én ik probeer de recepten ook eerst uit.

Ik kom zowat elke dag je blog bekijken want ik ben steeds benieuwd wat je nu weer gemaakt hebt. :-) Ik beleef er in elk geval veel plezier aan én het zet me er gewoon toe aan om nieuwe dingen uit te proberen in de keuken.

Groetjes,
Hilde

PiWi zei

Inderdaad heel vervelend. Dat soort mensen verpesten het voor de rest... Ik borduur ook, en bijvoorbeeld een vreselijk leuk initiatief als 'mijn tantes zolder/my aunts attic' (http://myauntsattic.web-log.nl/ ) heeft er ook last van: mensen die de patronen downloaden en dan te koop zetten op Ebay of Marktplaats (ja dat kan ook nog! Dan vindt je je recepten gebundeld terug...)
Er zijn verbazingwekkend veel mensen die schijnen te denken dat het schenden van copyright geen stelen is...


Ik ben het met de andere reakties eens, ik hoop echt dat het je er niet van weerhoudt om je gezellige verhalen en verrukkelijke recepten op je blog te zetten. Ook ik heb al veel van je uitgeprobeerd.

Wat de foto's betreft: misschien kan je in hele grote, doorzichtige letters dwars over de foto zetten dat het uit de Keuken van Arden is? (ik stuur je per separate mail wel een voorbeeld toe, ik weet niet of en zo ja hoe ik foto's bij een reactie kan plakken)

Groetjes en ga door, ga door!
PiWi

Arden zei

Allen: Ik laat me door deze kopieerpraktijken er niet van weerhouden om vrolijk verder te gaan met mijn weblog, dus wees gerust.

Hilde: dat mag hoor en je doet het netjes met een link.

Piwi: tsja, dat zou ook nog kunnen dat ik recepten in een kookboek van een ander tegenkom, haha. En bedankt voor je mail met uitleg.