We hebben twee weken vrij, heerlijk! We gaan nergens naar toe, we blijven thuis om naar de Olympische Spelen te kijken. Althans mijn echtgenoot, ik hoef niet alles te zien. Hij wel en (ja echt!) staat ’s nachts om 4 uur op om niks te missen. Ik rommel een beetje in huis en de keuken, lees een boek, spreek af met vriendinnen en kijk af en toe mee naar de tv. Gegeten moet er natuurlijk ook worden. Mijn oven heeft vandaag al drie keer aangestaan: 1 x voor een casinobrood, 1 x voor een cake met abrikozen en pruimen en voor deze pastaschotel.
Dit gerecht is eigenlijk uit nood ontstaan; ik had namelijk geen zin om boodschappen te doen. Met ingrediënten uit de voorraadkast en koelkast is deze ovenschotel met pasta, broccoli en pesto-kaassaus ontstaan.
Pasta uit de oven met broccoli en pesto-kaassaus
- 300 gram pasta
- 300 gram broccoli, in roosjes (schoon gewogen)
- 100 gram gerookt spek/pancetta, in blokjes
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 1 rode puntpaprika, in stukjes
- 8 stukjes (half) gedroogde tomaat, in reepjes
- 25 gram roomboter
- 25 gram bloem
- 3 dl melk
- 100 gram crème fraiche
- 100 gram vers geraspte gruyère
- 1 flinke eetlepel pesto
- zout, peper
- 65 gram broodkruim *
- 25 gram boter, kleine klontjes
Kook de pasta beetgaar en laat uitlekken. Kook de broccoliroosjes net gaar in ± 5 minuten.
Bak de spekjes in ± 5 minuten zachtjes uit in een koekenpan. Voeg de ui en de paprika toe en laat even meebakken. Roer de gedroogde tomatenreepjes erdoor en zet het vuur uit.
Smelt voor de saus de boter op zacht vuur (niet bruin laten worden). Roer de bloem erdoor en laat een paar minuten garen. Zet het vuur wat hoger en voeg in gedeelten de melk toe. Blijf intussen met een garde roeren tot een gebonden saus ontstaat. Voeg de crème fraiche toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Roer er als laatste de pesto door. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.
Meng de uitgelekte pasta met de broccoli en het spekmengsel
en schep in een ingevette ovenschaal
en schep in een ingevette ovenschaal
Meng er de kaassaus door
Strooi het broodkruim erover en verdeel er de klontjes boter over
In het midden van de oven 30 - 40 minuten bakken totdat er een goudbruin korstje op zit
Geen opmerkingen:
Een reactie posten