29 december 2006

Uientaart uit de Elzas

Een heerlijke hartige quiche met een vulling van uien, spek, roomkaas en room, afkomstig uit de Elzas. Serveer deze taart als hoofdgerecht met een frisse ijsbergsla met bijvoorbeeld een walnotenvinaigrette en wat geroosterde pijnboompitjes. Een vinaigrette is een klassieke dressing voor over sla. Het wordt gemaakt door in een verhouding van 3:1 (olijf)olie te mengen met (wijn)azijn. Vervolgens worden er zout, peper en mosterd aan toegevoegd (voor de walnotenvinaigrette: 3 eetlepels walnotenolie, 1 eetlepel wijn- of balsamicoazijn, 1 theelepel mosterd).

Uientaart uit de Elzas


Deeg:
  • 200 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling
  • 500 gram uien, in halve ringen
  • 30 gram boter
  • 100 gram gerookt spek, in reepjes
  • 2 eieren
  • 150 ml slagrom
  • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou voor warme gerechten)
  • zout en versgemalen peper
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde witte bonen of keramische bakbonen)
Deeg: bloem en zout boven kom zeven. Koude klontjes boter toevoegen en met 2 messen (of een pastry blender, zie foto) door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is.








Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.








Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ laten rusten in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Leg het bakpapier erin en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken.

Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.
Vulling: boter smelten en uien met deksel op de pan ± 30 minuten zachtjes laten smoren, niet bruin laten worden. Uien iets laten afkoelen. Intussen reepjes spek in droge koekenpan in ± 5 minuten uitbakken. Uien over deegbodem verdelen, spekjes erover verdelen.

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Eimengsel over de uien en spek schenken.

Taart in het midden van de oven in ± 30 minuten lichbruin bakken. Na 20 minuten oven terugschakelen naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammie, dankjewel Arden. Goed idee voor het weekend.

Wil V.

Anoniem zei

Oh lekker! Alleen vinden ze hartige taart in welke vorm dan ook niet echt een maaltijd hier...zo jammer!

Levine zei

Serveer je een hartige taar toch als voorgerechtje (kleine taartjes maken) of als hapje tussendoor of bij de lunch :-).

Erik Holman zei

Quiche is heeerlijk! Gisteren gemaakt.

Lekker simpel en heerlijk. Mijn vriendin kwam met het idee om een uien quiche te maken. Erg blij dat ze mat dat idee kwam.

Echt een aanrader.

Bedankt!

Anoniem zei

Ik heb al veel quiches gemaakt, maar de bodem was altijd een lastig probleem (scheurde vaak). Met de methode die je hier geeft is het in 1 keer goed gegaan, geweldig!
Trouwens, hij was erg lekker.