30 juni 2010

Bladerdeegtaart met kaas en tomaten

Dit is echt een ideale maaltijd voor een zomerse avond! Glas koele rosé en een bak sla erbij en klaar ben je. De taart is snel gemaakt en kan echt niet mislukken.

In plaats van een rol bladerdeeg uit de koeling kan je ook plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruiken. Laat de plakjes ontdooien, leg ze op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een lap die op je bakplaat past.

Bladerdeegtaart met kaas en tomaten

  • 1 rol bladerdeeg (koeling)
  • ± 350 gram kleine tomaten
  • olijfolie
  • zout, versgemalen peper
  • gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel mosterd
  • handje geraspte mozzarella
  • handje geraspte Gruyere
  • handje geraspte Parmezaan
Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Halveer de tomaten, doe ze in een schaal en schud ze om met de olijfolie, zout, peper en Provençaalse kruiden.

Leg de lap bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie. Snijd met een scherp mes het bladerdeeg 1 cm vanaf de rand in (dan krijg je na het bakken een opstaand randje). Prik het middengedeelte van het bladerdeeg in met een vork. Strijk de mosterd over het middengedeelte en verdeel de 3 soorten kaas erover. Leg hierop de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven.

Bak de bladerdeegtaart in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar.

Bladerdeegtaart met kaas en tomaten

Bron: The Italian Dish

27 juni 2010

Mooi weer: ijsje toe

Chocolade- en kersenijs

Wat een heerlijk weer, dat vraagt natuurlijk om een verkoelend ijsje.
Links een bol kersenijs en rechts twee bollen overheerlijk, zo lekker heb ik het nog niet eerder gemaakt, chocoladeijs.

Het kersenijs heb ik gemaakt volgens het recept van dit vruchtenijs, de daarin genoemde 200 gram vers fruit heb ik vervangen door 200 gram verse kersen. Het recept van het verrukkelijke chocoladeijs komt uit het boek "The Perfect Scoop" van David Lebovitz.

26 juni 2010

Zachte witte broodjes (5)

Zachte witte broodjes

Het ene zachte witte broodje is het andere niet. Dit is alweer recept nr. 5 in de serie zachte witte broodjes. Meer recepten voor zachte witte broodjes zijn te vinden via het tabblad Receptenindex bovenaan deze pagina.

Zachte witte broodjes (16 stuks)

Deeg:
  • 560 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 10 gram suiker
  • 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
  • 100 gram ei (2 M eieren), op kamertemperatuur en los geklopt
  • 250 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 10 gram zout
Verder:
  • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water
  • maanzaad of sesamzaad om te bestrooien (optioneel)
  • 1 - 2 bakplaten, bekleed met bakpapier of bakmatje of
  • 2 springvormen van 24 cm, ingevet
Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg kneden in een broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude melk en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 16 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op.

Losse broodjes: Leg de bolletjes enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat. Als er geen 16 broodjes op 1 bakplaat passen, verdeel ze dan over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar.

Broodkrans: Verdeel de bolletjes deeg over twee springvormen (in iedere springvorm 8).

Afwerking: bestrijk de bolletjes met het eimengsel ei en bestrooi desgewenst met sesamzaad of maanzaad.

Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes

2e rijs: Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op druk, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terug veert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC.

Bakken: Bak de broodjes in 15 - 20 minuten gaar en bruin.

Zachte witte broodjes

Zachte witte broodjes

Laat op een rooster afkoelen. Deze broodjes kunnen prima ingevroren worden.

Zachte witte broodjes

Van hetzelfde deeg kunnen ook knoopbroodjes worden gemaakt.

Zachte witte broodjes

17 juni 2010

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Altijd een groot succes, deze zoete broodjes. Vers gebakken het lekkerst!

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Deeg:
  • 360 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 7 gram zout
Vulling:
  • 45 gram zachte ongezouten roomboter
  • 75 gram suiker
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
Glazuur:
  • 40 gram poedersuiker
  • 60 gram water
  • 30 ml Grand Marnier of vers geperst sinaasappelsap
Verder:
  • bakvorm van ± 22,5 x 32,5 cm, eventueel bekleed bakpapier, laat de kanten overhangen, dan kunnen de broodjes na het bakken zo uit de vorm worden getild
Broodjes met sinaasappel en amandelen

Werkwijze deeg in standmixer 
kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de kneedhaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven.

Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden:
Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en laat ± 15 minuten kneden op bijvoorbeeld de pizzastand. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden:
Meng tarwebloem, suiker en gist in een kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de hand in 15 - 20 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets kleven. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.

1e rijs:
Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur 1 - 1½ uur rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Vulling:
Maak terwijl het deeg staat te rijzen de vulling. Meng boter, suiker, sinaasappelrasp en Grand Marnier of sinaasappelsap in een schaaltje door elkaar.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Hak de amandelen grof.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 40 x 25 cm. Laat het deeg als het tegenstribbelt een paar minuten liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Bestrijk het deeg met de sinaasappelboter, laat de randen vrij.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Verdeel er vervolgens de amandelen over.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd de deegrol met een scherp (gekarteld) mes in plakken van ± 2 cm (17 plakjes, de eindplakjes worden niet gebruikt).

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Leg de plakken deeg met de snijkant naar beneden in het bakblik.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

2e rijs:
Dek het bakblik af en laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken:
Zet het bakblik op een bakplaat en bak de broodjes in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en goudbruin.

Broodjes met sinaasappel en amandelen

Til de broodjes met behulp van het bakpapier direct uit de bakvorm en zet ze op een rooster.

Glazuren:
Verwarm al roerend met een garde de poedersuiker en het water in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten pruttelen. Roer er de Grand Marnier of sinaasappelsap door. Strijk het glazuur met een kwastje over de nog warme broodjes. Laat verder afkoelen op een rooster.

Broodjes met sinaasappel en amandelen
BewarenBewaren

12 juni 2010

Panini met geroosterde tomaat, pancetta, rucola en Manchego

Panini met geroosterde tomaten, pancetta, rucola en manchegokaas

In deze heerlijke gevulde broodjes worden geroosterde tomaatjes gebruikt die heel makkelijk te maken zijn. Succes verzekerd! 

Panini met geroosterde tomaat, pancetta, rucola en Manchego 
  • 4 sneden (boeren)brood*
  • 6 dunne plakjes pancetta
  • 6 geroosterde tomaatjes (zie recept hieronder)
  • handje rucola
  • 4 - 6 dunne plakjes Manchego
  • goede olijfolie
  • contactgrill of grillpan
* ik gebruik hier - uiteraard - altijd zelfgebakken brood voor en dat mag dan best een dag oud zijn. Bijvoorbeeld dit of dit of dit of dit of dit of ook dit brood. 

Geroosterde tomaten
  • 3 rijpe middelgrote tomaten, gehalveerd
  • 1 - 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • zout, versgemalen peper
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
Verwarm de oven voor op 175 ºC. 

Leg de gehalveerde tomaten in een ovenschaal/braadslede. Bestrooi met zout en versgemalen peper en leg op ieder stukje tomaat een plakje knoflook. Besprenkel met olijfolie en zet de schaal ± 45 in de oven. Haal de schaal uit de oven en besprenkel de geroosterde tomaten met wat balsamicoazijn. Haal ze uit de schaal en laat ze op een bord afkoelen. 

Panini 

Verwarm een contactgrill met ribbeltjesplaten voor volgens de gebruiksaanwijzing. Ik gebruik hiervoor mijn Cuisinart Grill. De panini's kunnen ook in een grillpan gebakken worden. Bak de plakjes pancetta in een koekenpan in een klein beetje olijfolie krokant. Beleg twee sneetjes brood achtereenvolgens met uitgebakken pancetta, geroosterde tomaat, rucola en de Manchegokaas. Leg de andere sneetjes erop en druk iets aan.
Panini met geroosterde tomaten, pancetta, rucola en manchegokaas

Bestrijk beide kanten van de panini met een beetje olijfolie. Bak ze goudbruin in de contactgrill of grillpan.

 
Panini met geroosterde tomaten, pancetta, rucola en manchegokaas

Snijd ze schuin doormidden en serveer direct. 

Nog meer Panini: Panini met tonijn

09 juni 2010

Woensdag = bakdag (2)

3 verschillende broden, gebakken in de Rofco

Vandaag heb ik me weer - zoals wel vaker op woensdag - uitgesloofd in de keuken. Morgen is er op mijn werk een barbecue georganiseerd ter ere van het afscheid van de oprichter - en mijn baas - van het bedrijf. Aan mij de eer (uiteraard!) om brood te bakken.

Ik heb 3 verschillende broden gebakken: 2 met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn, 2 met lijnzaad en 2 van semolinameel.

Rijsmandjes
Terwijl het deeg voor de verschillende broden stond te rijzen heb ik de rijsmandjes bebloemd en klaargezet

Semolinabrood, in rijsmandje
Het deeg voor semolinabrood in een rijsmandje

Schietplankjes
Schietplankjes, bestrooid met rijststrooimeel, klaar voor gebruik

3 verschillende broden, na 2e rijs
Deeg na 2e rijs uit rijsmandje op schietplankjes gelegd

Brood met lijnzaad, ingesneden
Vlak voor het deeg de oven ingaat wordt het ingesneden met een scherp mes. Dit is het brood met lijnzaad

Brood met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn
Brood met gedroogde tomaten, zwarte olijven, pecannoten en rozemarijn

Semolinabrood
Semolinabrood

De korst knisperde toen het brood uit de oven kwam
De korst van de broden knisperden en knasperden dat het een lieve lust was toen ze uit de oven kwamen

3 verschillende broden, gebakken in de Rofco
en nu maar hopen dat het morgen niet regent tijdens de barbecue!

02 juni 2010

Mooi weer eten: salade

Mijn inspiratie om te koken is nog ver te zoeken. Ik heb die inspiratie niet achtergelaten in Bali, want daar heb ik helemaal niet gekookt. Ik heb daar zelfs niet aan koken of bakken gedacht! Bijna niet voor te stellen, maar het is echt zo.

Vanavond heb ik het me makkelijk gemaakt en een beproefd recept gemaakt: aardappelsalade met gerookte kip, kaas en abrikozen. Ik had bijna alles in huis, behalve de mayonaise. Een bezoekje aan de buurtsuper had geen zin want daar verkopen ze geen mayonaise van Hellman's, de enige mayo die ik lekker vind. Oplossing: zelf maken! Ik heb daarvoor het recept van de Eetschrijver gebruikt.

Terwijl ik de mayonaise aan het maken was dacht ik bij mezelf "waarom doe ik dat niet vaker" want het is werkelijk een fluitje van een cent. In nog geen 10 minuten was ik klaar en die tijd is inclusief de ingrediënten pakken en de staafmixer weer afwassen.