Yoghurt, het blijft een controversieel onderwerp in mijn kleine huishouden. Mijn echtgenoot is er gek op, maar ik heb er zelf eigenlijk geen trek meer in. Tijdens dieetpogingen in het verre verleden heb ik zulke grote hoeveelheden magere yoghurt naar binnen gewerkt, dat ik nu al koude rillingen krijg als mijn eega weer eens een pak in de supermarkt heeft gescoord. Het lijnen heb ik trouwens allang opgegeven, maar dat terzijde.
Toch is dit product toevalligerwijs weer op mijn pad gekomen. Vanuit mijn algemene belangstelling voor voedselproducten van een betere kwaliteit, zonder allerlei nutteloze en soms zelfs pertinent ongezonde toevoegingen, zit ik in de weinige vrije momenten toch op het internet te zoeken naar nieuwtjes op gebied van verantwoord voedsel.
Ook tijdens mijn workshops broodbakken wordt er door de deelnemers en mij vaak gepraat over zaken als voedseltoevoegingen, E-nummers, voedselkwaliteit, gezondheidseffecten van levende bacterieculturen zoals bijvoorbeeld desem et cetera. Het onderwerp houdt mensen duidelijk bezig.
Tijdens mijn uitstapjes op het internet viel mijn oog op een apparaat met een grappige naam, de “EasiYo Real yoghurt maker”. Ik moest gelijk denken aan de yoghurtplantjes die vroeger overal werden uitgewisseld, in tijden dat er nog geen 50 yoghurtvarianten in de schappen te vinden waren. Zou dit trouwens een manier kunnen zijn om mij van het yoghurt “trauma” af te helpen?
Mijn belangstelling was gewekt en ik dacht “wie niet waagt, die niet wint” . Worden mijn verwachtingen niet waargemaakt, dan kan altijd mijn eega de yoghurt nog opeten tenslotte.
Over welk product heb ik het?
De EasiYo yoghurt maker is een witte kunststof container met een diameter van zo’n 14 cm en een hoogte van 32 cm. In de container bevindt zich een losse afsluitbare 1 liter pot van kunststof, waarin de yoghurt feitelijk wordt “opgekweekt”. Deze pot is extra bij te bestellen (ook in kleiner formaat, zodat ook kleinere porties kunnen worden bewaard of meegenomen voor de lunch). Het apparaat is in Nederland exclusief te koop bij “De Tuinen”, maar ontwikkeld in Nieuw-Zeeland (ook te koop in Australië en de UK). Naast in de winkels van “
De Tuinen” is de yoghurt maker ook in hun
webshop te bestellen.
Het eerste dat mij opviel is dat er geen snoer aan het apparaat zit, eindelijk weer eens een apparaat in mijn keuken dat geen stroom verbruikt.
Van één aspect schrok ik eerst wel even, de losse ingrediënten voor het yoghurt maken (de bacterie culturen) zitten verpakt in zakjes. Zoals jullie wel weten van mijn andere artikelen op mijn weblog, ben ik geen voorstander van zakjes en pakjes bij het bereiden van voedsel, mede gelet op allerlei toevoegingen waar ik niet op zit te wachten. Deze zakjes melden echter zeer beslist dat er geen sprake is van kunstmatige toevoegingen, geen E-nummers, geen conserveringsmiddelen, geen stabilisatoren, geen gelatine, geen kunstmatige geur- en smaakstoffen en geen gluten. Afhankelijk van de gekozen smaak worden wel gezonde zaken toegevoegd zoals bijvoorbeeld vruchtenextract of kokos.
Als ik zo’n nieuw speeltje krijg thuisbezorgd ben ik nog steeds een aagje dat direct aan de slag wil. Snel de doos open en de bijgeleverde gebruiksaanwijzing bekeken. Mocht deze trouwens later ergens in de verkeerde stapel papieren belanden (wat heel goed kan gebeuren in mijn huishouden….), dan wordt ook op elk zakje kort aangegeven hoe de yoghurt kan worden opgekweekt.
Hoe werkt het?
Hoeveelheden: met 1 zakje ingrediënten (verschillend gewicht) maak je steeds 1 liter yoghurt.
- haal de plastic pot uit de container
- vul de pot van 1 liter halfvol met koel kraanwater
- doe de inhoud van het zakje in de pot en sluit deze af
- stevig schudden
- open de pot en vul hem verder tot de streep met koel kraanwater
- sluit de pot en schud weer even flink
- doe nu kokend water in de container tot aan de bovenkant van het roodgekleurde hulpstuk dat in de container is ingebouwd
- zet de afgesloten en geschudde yoghurt pot in de container en sluit de container af
- laat het geheel 8 – 12 uur staan bij kamertemperatuur
- haal hierna de pot uit de container en zet hem in de koelkast om de yoghurt koud te laten worden (lauwe yoghurt is wat minder smakelijk tenslotte)
Je kunt nu zelf verder kiezen op welk moment de yoghurt wordt gegeten of verwerkt in een ander gerecht. De yoghurt is enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Om een goed beeld te kunnen vormen, heb ik zelf vier smaken geprobeerd:
Naturel (standaard yoghurt zonder toeters en bellen),
Low fat Greek (goed tegen de eurocrisis),
Greek’n coconut (met stukjes kokos) en
Strawberry (aardbei).
Het resultaat stond zeker
niet bij voorbaat vast. Mijn echtgenoot is een kritische yoghurt consument die eigenlijk niet zit te wachten op al te veel extra’s. Gewoon yoghurt en geen gedoe. Naast mijn eerder genoemde “ yoghurt trauma” ben ik zelf ook niet zo van de aardbeien in een supermarkttoetje. De verse vruchten vind ik natuurlijk wel heel prima.
Afijn, over smaak valt niet (of juist wel?) te twisten, maar dit product heeft me zeker over mijn weerzin tegen yoghurt heen geholpen. Het eindresultaat is erg verrassend en we hebben de pot iedere keer tot het allerlaatste leeg gelepeld. Een lekkere dikke yoghurt. De smaak is vol, maar ook fris en deed mijn man direct terugdenken aan de “Bulgaarse yoghurt” van vroeger. Ook de toevoegingen (kokos, aardbei) komen prima tot hun recht en smaken absoluut niet naar de kunstmatige rommel die je vaak in de supermarkt aantreft. De kokosvezeltjes in
Greek’n coconut waren de eerste dag goed te proeven, de dag daarna waren ze volledig opgelost in de yoghurt.
Trouwens, niets let je natuurlijk om steeds lekker de smaak
Naturel te nemen, de zakjes zijn gewoon los verkrijgbaar. Bij de standaard variant kun je dan zelf lekkere verse vruchten toevoegen, of wat je verder maar wil. De yoghurt is ook erg lekker om bij het ontbijt samen met zelfgemaakte
Granola te eten. Of maak er een komkommersausje van: schep een in kleine stukjes of geraspte komkommer door een schaaltje yoghurt en breng op smaak met verse kruiden, peper en zout. Lekker bij gegrild vlees.
Alles op een rijtje:
De EasiYo yoghurt maker kost 19,99 per stuk en is te koop bij elke vestiging van “
De Tuinen” in Nederland of via het internet in de “De Tuinen”
webshop.
De prijs van de zakjes varieert van 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt.
De plussen:
- de yoghurt maker gebruikt geen stroom
- stevige kunststof materialen, weinig toeters en bellen die dus ook niet stuk kunnen gaan.
- gemakkelijk in het gebruik, handleiding op elk zakje
- geen kunstmatige toevoegingen, glutenvrij
- gezonde melkzuurbacteriecultuur
- een heel goed eindresultaat, prima smaak, heerlijke yoghurt
- yoghurt ook prima te verwerken in recepten
De minnen:
- de zakjes zijn aan de prijs, 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt is op zijn zachtst gezegd niet echt goedkoop
- nog niet alle smaken waarmee de producent adverteert, zijn te koop in Nederland
Ik denk dat ik mijn echtgenoot eerdaags maar weer eens naar de winkel stuur voor een aantal zakjes en dat ik hem maar bevorder tot yoghurtmaker……….