27 juni 2012

Chocolademousse met MonChou

No bake Nutella cheesecake


Het Foodblogevent van deze maand wordt gehost door Kelly van Kell's Kitchen. Ze heeft gekozen voor een thema dat mij zeer aanspreekt

Guilty Pleasures

Tsja, daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Iets met chocolade en heel veel calorieën! Kiezen was moeilijk, maar na een aantal keer iene-miene-mutte heb ik deze chocolademousse met MonChou gekozen. De melkchocoladepudding die ik eerder deze maand maakte valt trouwens ook in de categorie guilty pleasures.

Chocoladedemousse met MonChou - 4 - 6 stuks
Recept printen


Bodem:
  • 12 Oreo cookies
  • 45 gram ongezouten roomboter, gesmolten
Mousse:
  • 225 gram MonChou
  • 225 gram Nutella
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 ml slagroom, lobbig geklopt
Garnering:
  • ± 50 ml slagroom, stijfgeklopt met een beetje suiker
  • geschaafde chocolade
  • geroosterde hazelnoten*, in stukjes gehakt
 Verder:
  • 4 - 6 (glazen) schaaltjes
*Rooster de hazelnoten ± 8 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen op een bord en hak ze grof.

Maal de Oreo cookies in een foodprocessor fijn en meng de koekkruimels met de roomboter. Verdeel het koekjesmengsel over de glazen en druk wat aan.

Mix (met platte klopper standmixer of met handmixer) de MonChou samen met de Nutella tot een glad geheel. Mix het vanille extract erdoor en schep er met een spatel voorzichtig de lobbig geklopte slagroom door totdat er geen slagroomstrepen meer te zien zijn.

Schep de mousse met een lepel of spuit met een spuitzak met glad mondje op de koekjesbodem in de glazen. Dek de glazen af met plastic folie en zet ze minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Garneer vlak voor het serveren met stijf geklopte slagroom, geschaafde chocolade en de gehakte hazelnoten.


No bake Nutella cheesecake

Bron: MyBakingAddiction

26 juni 2012

Berliner Knuppel

Berliner Knüppel (met zuurdesem)

Alleen al om de leuke naam wilde ik deze broodjes maken. Naast dat ze een leuke naam hebben en er leuk uitzien zijn ze ook nog eens lekker. Ze zijn niet hard, ze zijn niet zacht, maar er ergens tussenin. De binnenkant is luchtig en zacht. Het vormen vergt enige oefening, ik moet eerlijk zeggen dat ze niet allemaal zo mooi waren toen ik ze de eerste keer maakte. Ter verduidelijking heb ik in het recept hieronder een filmpje toegevoegd. Het filmpje is afkomstig van de Duitse blog Plötzblog. Daar kun je ook recepten vinden voor deze broodjes zonder zuurdesem: één met een voordeeg (poolish) en één zonder voordeeg. Het recept voor deze broodjes met zuurdesem vond ik op de Duitse blog Hefe und Mehr.

Berliner Knüppel (met zuurdesem) – 10 stuks

Levain:
  • 75 gram water
  • 75 gram tarwebloem
  • 10 gram actieve desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie
Deeg:
  • de levain
  • 425 gram tarwebloem
  • 70 gram water, lauwwarm
  • 150 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 2 gram droge gist of 6 gram verse gist
  • 10 gram zout
Hieronder staat de werkwijze beschreven voor het kneden van het deeg in een standmixer, het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine gekneed worden.

Maak de levain de avond van tevoren: los de desem op in het water en roer de tarwebloem erdoor. Laat het mengsel afgedekt 10 – 12 uur op kamertemperatuur staan.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe de alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een beetje zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig en al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 90 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie werkplek en druk de lucht eruit (doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in 10 gelijke stukjes (± 80 gram). Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt 15 minuten liggen.

Draai de bolletjes om en druk ieder bolletje (1 voor 1) uit tot een lapje, in het midden iets dunner dan aan de randen. Vouw het lapje dubbel en rol het deeg met je vingers iets uit. Knijp niet de naad dicht!


In onderstaand filmpje kun je zien hoe je de broodjes vormt



2e rijs: leg de gevormde broodjes met de naad naar beneden ± 5 cm uit elkaar op een bakplaat/bakplaten. Dek af met ingevet plastic folie en laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. De broodjes zijn goed gerezen als je er met een vinger op drukt en de indruk veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220/230 °C.

Bakken: draai de broodjes vlak voor het bakken om, de naad komt nu bovenop te liggen. Schuif de bakplaat in de oven, besproei de wanden van de oven met een plantenspuit met water en sluit direct de ovendeur. Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar en lichtbruin. Leg de broodjes direct na het bakken op een rooster om af te koelen.

NB: als je de broodjes over 2 bakplaten hebt verdeeld, bak ze dan achter elkaar. Zet de tweede bakplaat op een iets koelere plek tijdens de 2e rijs.

Berliner Knüppel (met zuurdesem)

24 juni 2012

Millers loaf (met zuurdesem)

Millers loaf

Heerlijk desembrood met een licht zurige smaak. Dit brood komt aan zijn "volle" smaak doordat het deeg een nachtje doorbrengt in de koelkast. Door deze koude en lange 2e rijs ontwikkeld de smaak zich nog meer.

Als ik een brood voor het eerst ga bakken reken ik eerst uit of het recept klopt. Sowieso kijk ik naar de hoeveelheid zout en vocht. Ik wil niet meer dan 2% zout gebruiken en niet minder dan 1.8%. Even een weetje tussendoor: bakkers gebruiken 1.8% zout (ten opzichte van de hoeveelheid bloem/meel) in het brood. Vocht kan variëren, een standaard deeg, een deeg dat makkelijk hanteerbaar is en niet al te veel kleeft, bevat tussen de 57 en 63% vocht. Ik gebruik zelf nooit minder dan 60% vocht. Vocht is trouwens de beste natuurlijke broodverbeteraar!

Om de hydratatie (het vochtgehalte) van een deeg uit te kunnen rekenen moet je eerst weten hoeveel bloem en/of meel het bevat. De hoeveelheid bloem/meel is het uitgangspunt en is altijd 100%. Vergeet hierbij niet de hoeveelheid bloem/meel uit een eventueel voordeeg of desem mee te tellen!

Ik zal nu alvast verklappen dat de hydratatie van onderstaand deeg 60% is, maar jullie willen natuurlijk weten hoe ik dat heb uitgerekend. Let op:

De hydratatie van de desem is 100%. Dat betekent dus dat de desem evenveel tarwebloem als water bevat. 390 : 2 = 195 gram tarwebloem en 195 gram water.

De hoeveelheid bloem en meel in het verdere recept is 440 (tarwebloem) + 145 (volkorenmeel) + 145 (roggemeel) = 730 gram. Daar moet nog de hoeveelheid bloem uit de desem bij opgeteld worden. Het totale deeg bestaat dus uit 730 + 195 = 925 gram bloem/meel.

De hoeveelheid water in het verdere recept is 360 gram. Daar moet nog de hoeveelheid water uit de desem bij opgeteld worden. Het totale deeg bevat dus 360 + 195 gram = 555 gram water.

Om de hydratatie uit te rekenen deel je het totale gewicht van het water door het totale gewicht van de bloem/meel en deze uitkomst vermenigvuldig je met 100.

555 : 925 x 100 = 60% vocht.

Het volgende dat ik wil weten is hoeveel % zout het deeg bevat. In het oorspronkelijke recept staat 20 gram zout vermeld. We nemen als uitgangspunt weer de totale hoeveelheid bloem/meel = 925 gram. Nu pas je weer de dezelfde rekensom toe als voor het uitrekenen van de hydratatie: je neemt de aangeven hoeveelheid zout en deelt dat door het totale gewicht van de bloem/meel en deze uitkomst vermenigvuldig je met 100.

20 : 925 x 100 = 2,16% zout.

Oeps, dat is teveel zout want ik wil immers niet meer dan 2% gebruiken. Zonder het verdere recept te wijzigen kun je de hoeveelheid zout aanpassen. Om uit te rekenen hoeveel 2% zout is passen we weer een rekensommetje toe. We nemen als uitgangspunt weer de totale hoeveelheid bloem/meel, vermenigvuldigden dat met 2 en delen de uitkomst door 100.

925 x 2 : 100 = 18,5 gram zout.

Om nog even op de hoeveelheid vocht terug te komen: de 1e keer dat ik dit brood bakte heb ik de aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt. Ik vond dat zelf iets te weinig. De keren daarna heb ik de hoeveelheid vocht verhoogd naar 63%.

925 x 0.63 = 583 gram (afgerond naar boven). Als je dus 63% vocht in het deeg wilt gebruiken voeg je in plaats van 360 gram water 583 - 195 = 388 gram water toe.

Het recept van dit lekkere brood komt uit het boek van de Bourke Street Bakery in Sydney. Een erg leuk boek dat ik al eerder genoemd heb.

Millers loaf (3 kleine broden)
  • 390 gram actieve desem op basis van tarwebloem, 100% hydratatie
  • 440 gram tarwebloem
  • 145 gram volkorenmeel
  • 145 gram roggemeel
  • 360 - 388 gram water, lauwwarm (60 - 63% hydratatie)
  • 18,5 gram zout
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe desem, tarwebloem, volkorenmeel, roggemeel en water in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 4 minuten tot een ruw deeg. Alle bloem/meel moet bevochtigd zijn. Dek de kom af en laat het deeg 20 – 30 minuten staan (= autolyse).

Voeg het zout toe en kneed het deeg met de kneedhaak in 6 – 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 60 minuten op kamertemperatuur staan.
Vouw het deeg dan 2 x zoals een brief in drieën. Doe het deeg weer in de kom, dek af en laat het deeg vervolgens weer 60 minuten op kamertemperatuur staan.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en verdeel het met een deegsteker in 3 gelijke stukken (± 500 gram ieder). Bol ieder stuk deeg losjes op en laat ze afgedekt ± 20 minuten liggen. Vorm vervolgens van de deegstukken een batard of een boule. Hoe je een batard vormt is hier te lezen. Als je er een boule van maakt bol de deegstukken dan nogmaals -nu iets steviger dan de eerste keer- op.

Bestrooi de deegstukken met wat (rogge)bloem en leg ze met de naad naar boven (dit wordt na het lossen uit het rijsmandje de onderkant van het brood) in een bebloemd rijsmandje. Als je geen rijsmandjes hebt kun je het deeg ook op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje, maar dan met de naad naar beneden, laten rijzen.

2e rijs: dek de deegstukken goed af en zet ze 8 - 12 uur in de koelkast.

Haal de deegstukken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur 1 - 4 uur verder rijzen totdat ze 2/3 in volume zijn toegenomen.

Oven voorverwarmen: verwarm in de tussentijd de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen voor op 240 °C. Denk eraan dat de steen goed heet moet zijn als de broden de oven ingaan, afhankelijk van de dikte van de steen duurt dit verwarmen 45 – 60 minuten. Zet de laatste 10 – 15 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven.

Bakken: leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een omgekeerde bakplaat (= zonder rand). Stort het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op de pizzaschep of omgekeerde bakplaat. De goede kant van het deeg -wat de onderkant in de rijsmandjes was- komt nu bovenop te liggen. Snijd het deeg met een scherp mes in en schuif de broden met papier en al op de hete steen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 2 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur en verlaag de temperatuur naar 220 °C. Bak de broden 20 minuten en haal dan de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Je kunt nu ook het bakpapier onder de broden vandaan trekken. Verlaag de temperatuur eventueel naar 200 °C en bak de broden in nog 15 – 20 minuten gaar. Het brood is gaar als het een interne temperatuur heeft van 95 °C.

Als je de broden op een bakplaat hebt laten rijzen is de manier van afbakken precies hetzelfde. Bak de broden op de bakplaat in de voorverwarmde oven.

Laat de broden op een rooster afkoelen. Je kunt ze heel goed invriezen. Laat ze volledig ontdooien en “piep” ze vlak voordat je ze gaat serveren ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven.

22 juni 2012

Worteltjes uit de oven


Je kunt worteltjes koken, stomen, maar ook in de oven bereiden. Klein beetje olijfolie, peper en wat zout erover, meer hebben ze niet nodig. Je kunt ze heel laten, dan hebben ze iets meer tijd nodig om gaar te worden. Ik heb ze eerst gehalveerd en daarna in schuine stukken gesneden omdat ik ze snel gaar wilde hebben. 

Een recept heb je eigenlijk niet nodig, maar ik zet het hieronder toch nog even op een
rijtje.

Worteltjes uit de oven
  • 1 bos wortelen
  • 1 - 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • zout
  • braadslede
Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

Schil de worteltjes met een dunschiller of was ze goed. Als je ze heel laat laat dan een klein stukje van het loof zitten, dat staat zo gezellig :-).

Leg de worteltjes in een met een beetje olijfolie ingevette ovenvaste schaal of braadslede. Bestrooi ze met vers gemalen peper en zout naar smaak. Besprenkel met nog een beetje olijfolie en schep om zodat de worteltjes aan alle kanten met een laagje olie bedekt zijn.

Zet de schaal in de oven en laat de worteltjes in 20 - 40 minuten gaar worden. Schud ze af en toe even om. De gaartijd hangt af van hoe groot/dik de worteltjes zijn.


20 juni 2012

Suikerbrood

Suikerbrood


Dit suikerbrood heb ik al vaak gebakken, het is altijd een succes. Of het smaakt naar een ECHT Fries suikerbrood laat ik over aan de kenners.

Onderstaand recept was afgelopen maart het "broodje van de maand" van het broodbakforum Broodnodig. Dit forum is eind 2011 opgericht door een aantal leden (waaronder ondergetekende) van een broodbakforum dat inmiddels ter ziele is. Inmiddels heeft het forum Broodnodig ruim 200 leden, die samen iets meer dan 5000 berichten hebben geschreven. Aanmelden is gratis en je kunt daar al je vragen over het bakken van brood, zowel in een broodbakmachine als in een oven, stellen.

De aluminium suikerbrood bakvormpjes die ik in het recept noem zijn te bestellen bij De Zuidmolen. In plaats van aluminium bakvormpjes kun je ook een gewoon bakblik gebruiken. Bekleed dit dan eerst met bakpapier en laat de lange kanten van het bakpapier uitsteken. Doe je dit niet dan heb je kans dat je het brood lastig heel uit de vorm kunt krijgen.

In plaats van suikerparels kun je grof gehakte suikerklontjes gebruiken. Suikerparels zijn te koop via webwinkels en molens, onder andere bij De Zuidmolen

Hieronder mijn versie van dit heerlijke brood.

Suikerbrood
  • 500 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 45 ml/3 eetlepels gembersiroop
  • 180 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 100 gram ei (2 eieren maat M), los geklopt
  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 180 gram parelsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 2 kleine aluminium suikerbroodbakvormen of 1 grotere, dik ingevet met roomboter

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer, maar je kunt het deeg natuurlijk ook in een broodbakmachine of met de hand kneden.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: Meng tarwebloem, droge gist en zout in de kom. Roer gembersiroop, melk en de eieren door elkaar, voeg dit bij het bloemmengsel en roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak tot het vocht is opgenomen door de bloem  (± 5 minuten). Voeg dan de gesmolten boter toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.

Meng intussen de parelsuiker met de kaneel en de gesmolten boter. Door ook wat gesmolten boter door de suikerparels te mengen kleeft de kaneel aan de suikerparels en is zo makkelijker door het deeg te mengen.

Vulling erdoor werken: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk of rol het deeg uit tot een rechthoek. Strooi de helft van de suikerparels erover en vouw het deeg als een brief in 3-en. Druk of rol het deeg nogmaals uit tot een rechthoek, strooi de andere helft van de suikerparels erover en vouw het weer als een brief in 3-en. Snijd nu het deeg met een deegsteker in stukken en kneed ze weer samen. Herhaal het in stukken snijden en samen kneden zonodig nog een keer, tot de suikerparels goed door het deeg gemengd zijn.

Vormen: Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en bol de stukken deeg losjes op. Laat afgedekt 20 minuten liggen. Rol ieder stuk deeg tot een rechthoek (let erop dat ze niet breder worden dan de bakblikken) en rol ze vanaf de bovenkant op, knijp de naad dicht. Leg de deegrollen met de naad naar beneden in de bakblikken.

Suikerbrood


Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 °C.

2e rijs: Laat de broden in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Bakken: Bak de broden in ongeveer 30 minuten gaar en bruin. Los ze direct uit de bakblikken en laat ze afkoelen op een rooster.

Invriezen gaat prima!

Suikerbrood

19 juni 2012

Zelf yoghurt maken met de EasiYo yoghurt maker


Yoghurt, het blijft een controversieel onderwerp in mijn kleine huishouden. Mijn echtgenoot is er gek op, maar ik heb er zelf eigenlijk geen trek meer in. Tijdens dieetpogingen in het verre verleden heb ik zulke grote hoeveelheden magere yoghurt naar binnen gewerkt, dat ik nu al koude rillingen krijg als mijn eega weer eens een pak in de supermarkt heeft gescoord. Het lijnen heb ik trouwens allang opgegeven, maar dat terzijde.

Toch is dit product toevalligerwijs weer op mijn pad gekomen. Vanuit mijn algemene belangstelling voor voedselproducten van een betere kwaliteit, zonder allerlei nutteloze en soms zelfs pertinent ongezonde toevoegingen, zit ik in de weinige vrije momenten toch op het internet te zoeken naar nieuwtjes op gebied van verantwoord voedsel.

Ook tijdens mijn workshops broodbakken wordt er door de deelnemers en mij vaak gepraat over zaken als voedseltoevoegingen, E-nummers, voedselkwaliteit, gezondheidseffecten van levende bacterieculturen zoals bijvoorbeeld desem et cetera. Het onderwerp houdt mensen duidelijk bezig.

Tijdens mijn uitstapjes op het internet viel mijn oog op een apparaat met een grappige naam, de “EasiYo Real yoghurt maker”. Ik moest gelijk denken aan de yoghurtplantjes die vroeger overal werden uitgewisseld, in tijden dat er nog geen 50 yoghurtvarianten in de schappen te vinden waren. Zou dit trouwens een manier kunnen zijn om mij van het yoghurt “trauma” af te helpen?

Mijn belangstelling was gewekt en ik dacht “wie niet waagt, die niet wint” . Worden mijn verwachtingen niet waargemaakt, dan kan altijd mijn eega de yoghurt nog opeten tenslotte.

Over welk product heb ik het?
De EasiYo yoghurt maker is een witte kunststof container met een diameter van zo’n 14 cm en een hoogte van 32 cm. In de container bevindt zich een losse afsluitbare 1 liter pot van kunststof, waarin de yoghurt feitelijk wordt “opgekweekt”. Deze pot is extra bij te bestellen (ook in kleiner formaat, zodat ook kleinere porties kunnen worden bewaard of meegenomen voor de lunch). Het apparaat is in Nederland exclusief te koop bij “De Tuinen”, maar ontwikkeld in Nieuw-Zeeland (ook te koop in Australië en de UK). Naast in de winkels van “De Tuinen” is de yoghurt maker ook in hun webshop te bestellen.

Het eerste dat mij opviel is dat er geen snoer aan het apparaat zit, eindelijk weer eens een apparaat in mijn keuken dat geen stroom verbruikt.

Van één aspect schrok ik eerst wel even, de losse ingrediënten voor het yoghurt maken (de bacterie culturen) zitten verpakt in zakjes. Zoals jullie wel weten van mijn andere artikelen op mijn weblog, ben ik geen voorstander van zakjes en pakjes bij het bereiden van voedsel, mede gelet op allerlei toevoegingen waar ik niet op zit te wachten. Deze zakjes melden echter zeer beslist dat er geen sprake is van kunstmatige toevoegingen, geen E-nummers, geen conserveringsmiddelen, geen stabilisatoren, geen gelatine, geen kunstmatige geur- en smaakstoffen en geen gluten. Afhankelijk van de gekozen smaak worden wel gezonde zaken toegevoegd zoals bijvoorbeeld vruchtenextract of kokos.

Als ik zo’n nieuw speeltje krijg thuisbezorgd ben ik nog steeds een aagje dat direct aan de slag wil. Snel de doos open en de bijgeleverde gebruiksaanwijzing bekeken. Mocht deze trouwens later ergens in de verkeerde stapel papieren belanden (wat heel goed kan gebeuren in mijn huishouden….), dan wordt ook op elk zakje kort aangegeven hoe de yoghurt kan worden opgekweekt.

Hoe werkt het?
Hoeveelheden: met 1 zakje ingrediënten (verschillend gewicht) maak je steeds 1 liter yoghurt.
  • haal de plastic pot uit de container
  • vul de pot van 1 liter halfvol met koel kraanwater
  • doe de inhoud van het zakje in de pot en sluit deze af
  • stevig schudden
  • open de pot en vul hem verder tot de streep met koel kraanwater
  • sluit de pot en schud weer even flink
  • doe nu kokend water in de container tot aan de bovenkant van het roodgekleurde hulpstuk dat in de container is ingebouwd
  • zet de afgesloten en geschudde yoghurt pot in de container en sluit de container af
  • laat het geheel 8 – 12 uur staan bij kamertemperatuur
  • haal hierna de pot uit de container en zet hem in de koelkast om de yoghurt koud te laten worden (lauwe yoghurt is wat minder smakelijk tenslotte)
Je kunt nu zelf verder kiezen op welk moment de yoghurt wordt gegeten of verwerkt in een ander gerecht. De yoghurt is enkele dagen houdbaar in de koelkast.

Om een goed beeld te kunnen vormen, heb ik zelf vier smaken geprobeerd: Naturel (standaard yoghurt zonder toeters en bellen), Low fat Greek (goed tegen de eurocrisis), Greek’n coconut (met stukjes kokos) en Strawberry (aardbei).

Het resultaat stond zeker niet bij voorbaat vast. Mijn echtgenoot is een kritische yoghurt consument die eigenlijk niet zit te wachten op al te veel extra’s. Gewoon yoghurt en geen gedoe. Naast mijn eerder genoemde “ yoghurt trauma” ben ik zelf ook niet zo van de aardbeien in een supermarkttoetje. De verse vruchten vind ik natuurlijk wel heel prima.

Afijn, over smaak valt niet (of juist wel?) te twisten, maar dit product heeft me zeker over mijn weerzin tegen yoghurt heen geholpen. Het eindresultaat is erg verrassend en we hebben de pot iedere keer tot het allerlaatste leeg gelepeld. Een lekkere dikke yoghurt. De smaak is vol, maar ook fris en deed mijn man direct terugdenken aan de “Bulgaarse yoghurt” van vroeger. Ook de toevoegingen (kokos, aardbei) komen prima tot hun recht en smaken absoluut niet naar de kunstmatige rommel die je vaak in de supermarkt aantreft. De kokosvezeltjes in Greek’n coconut waren de eerste dag goed te proeven, de dag daarna waren ze volledig opgelost in de yoghurt.

Trouwens, niets let je natuurlijk om steeds lekker de smaak Naturel te nemen, de zakjes zijn gewoon los verkrijgbaar. Bij de standaard variant kun je dan zelf lekkere verse vruchten toevoegen, of wat je verder maar wil. De yoghurt is ook erg lekker om bij het ontbijt samen met zelfgemaakte Granola te eten. Of maak er een komkommersausje van: schep een in kleine stukjes of geraspte komkommer door een schaaltje yoghurt en breng op smaak met verse kruiden, peper en zout. Lekker bij gegrild vlees.

Alles op een rijtje:
De EasiYo yoghurt maker kost 19,99 per stuk en is te koop bij elke vestiging van “De Tuinen” in Nederland of via het internet in de “De Tuinen” webshop.

De prijs van de zakjes varieert van 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt.

De plussen:
  • de yoghurt maker gebruikt geen stroom
  • stevige kunststof materialen, weinig toeters en bellen die dus ook niet stuk kunnen gaan.
  • gemakkelijk in het gebruik, handleiding op elk zakje
  • geen kunstmatige toevoegingen, glutenvrij
  • gezonde melkzuurbacteriecultuur
  • een heel goed eindresultaat, prima smaak, heerlijke yoghurt
  • yoghurt ook prima te verwerken in recepten

De minnen:
  • de zakjes zijn aan de prijs, 2,99 tot 3,79 voor 1 liter yoghurt is op zijn zachtst gezegd niet echt goedkoop
  • nog niet alle smaken waarmee de producent adverteert, zijn te koop in Nederland

Ik denk dat ik mijn echtgenoot eerdaags maar weer eens naar de winkel stuur voor een aantal zakjes en dat ik hem maar bevorder tot yoghurtmaker……….

17 juni 2012

Granola (2)

Granola

De reactie van mijn echtgenoot toen hij deze granola proefde was "niets meer aan veranderen". Dit recept is dus een blijvertje, maar ik blijf wel experimenteren met weer andere smaken. Eerder maakte ik al deze Granola.

Het sinaasappel extract dat ik gebruikt heb is van het merk Nielsen-Massey. De eerste kennismaking met dit merk was een paar jaar geleden in New York City. Gelukkig is het in Nederland nu ook te koop.

Granola
  • 300 gram havervlokken (geen havermout)
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 50 gram walnoten of pecannoten, in stukjes
  • 60 gram geraspte kokos
  • 30 gram zonnebloempitten
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 2,5 gram zout
  • 60 gram zonnebloemolie
  • 160 gram vloeibare honing
  • 50 gram abrikozenjam
  • ½ theelepel sinaasappel extract (optioneel)
  • 100 - 150 gram gedroogde cranberry's (of meer naar smaak)
Verwarm de oven voor op 150 °C.

Meng de havervlokken, geschaafde amandelen, walnoten, geraspte kokos, zonnebloempitten, gemberpoeder en zout in een schaal door elkaar.

Roer in een kleiner schaaltje de zonnebloemolie, honing, abrikozenjam en sinaasappel extract door elkaar. Zet het schaaltje ± 30 seconden in de magnetron op 500 Watt en roer door elkaar tot een glad mengsel.

Meng het oliemengsel door het vlokkenmengsel.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat en verdeel het mengsel erover.

Bak de granola 30 - 35 minuten. Schep het mengsel tijdens het bakken iedere 10 minuten om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola op de bakplaat afkoelen. Meng er tenslotte de cranberry's door.

Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.

Granola

14 juni 2012

Brownies met een hoedje van witte chocolade

Mini brownies met witte chocolade


Je bakt deze eenhaps brownies in een mini muffinvorm en bestrijkt ze na het bakken met gesmolten witte chocolade. Om je vingers bij op te eten!

Alweer een succesrecept uit Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan. Ik kocht het boek alweer 5 jaar geleden in New York City en het verveeld nog steeds niet. Ik bak er nog steeds regelmatig uit. Als je nog een bakboek zoekt is dit een aanrader!

Brownies met een hoedje van witte chocolade
Recept printen

Brownies:
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 5 gram suiker
  • 50 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 57 gram zachte ongezouten roomboter, in 4 stukjes
  • 70 gram pure chocolade, in kleine stukjes
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 groot ei
Glazuur:
  • 60 gram witte chocolade, in kleine stukjes
Verder:
  • mini muffinbakvorm, voor 24 stuks, ingevet

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Wrijf de geraspte sinaasappelschil met je vingers door de suiker.
Meng de bloem met het zout.
Smelt al roerend de boter met de pure chocolade en basterdsuiker op heel laag vuur, au bain marie* of in de magnetron**. Roer door elkaar tot een glad mengsel en laat een paar minuten afkoelen.

Roer vanille extract, ei en sinaasappelsuiker door het chocolademengsel. Voeg de bloem toe en roer er voorzichtig door tot alles net gemengd is.

Verdeel het mengsel over 16 - 18 holtes in de muffinbakvorm, vul ze voor ¾. Doe in de lege holtes een klein beetje water.

Bak de brownies in ± 14 minuten gaar. De bovenkant van de brownies springt terug als je erop drukt.

Zet de bakvorm op een rooster en laat ± 3 minuten staan. Los dan de brownies uit de vorm en laat ze op een rooster helemaal afkoelen.

Smelt voor het glazuur de witte chocolade au bain marie*. Blijf constant roeren en haal van het vuur zodra de chocolade is gesmolten! Witte chocolade brandt snel aan of wordt korrelig.

Dip de brownies 1 voor 1 in de gesmolten chocolade of bestrijk ze met een paletmes met de chocolade. Zet de brownies ± 15 minuten in de koelkast om de chocolade te laten stollen.

Ze blijven 2 dagen in een goed afgesloten trommel goed. Invriezen, met of zonder glazuur, kan ook. 

*Au bain-marie: breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan, zet een schaal met daarin de boter, stukjes chocolade en basterdsuiker in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Laat het mengsel onder af en toe roeren smelten. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt!

**Magnetron: boter, chocolade in stukjes en basterdsuiker in bakje afgedekt 1 - 2 minuten op 500 Watt verwarmen. Uit magnetron nemen en blijven roeren tot alle chocolade is gesmolten. Herhalen als nog niet alle chocolade is gesmolten.




12 juni 2012

Kip met Boursin-champignonssaus

Kip met Boursin-champignonsaus

Lang geleden dat ik Boursin at. Ik ben dan wel een snoepkous, maar toastjes met kaas en aanverwante dingen hebben we zelden in huis. Als ik al Boursin in huis heb, dan gebruik ik dat voor in bijvoorbeeld een saus. Ja ik weet het, het is heel jaren 70, koken met Boursin ;-).

Het recept is van Bree van de blog Baked Bree. Ik heb meer champignons gebruikt, iets meer wijn toegevoegd en de bereidingswijze iets aangepast.

Kip met Boursin-champignonssaus
Recept printen
  • 4 kipfilets
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel boter
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 ml droge witte wijn
  • 4 eetlepels Boursin
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijn gehakt
Dep de kipfilets met keukenpapier droog en bestrooi ze aan beide kanten met zout en versgemalen peper.

Verhit de zonnebloemolie en boter in een hapjespan of diepe koekenpan. Bak de kipfilets rondom bruin in ± 5 minuten. Zet het vuur lager en laat ze in nog 10 minuten gaar worden. Haal de filets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie zodat ze warm blijven.

Voeg het sjalotje toe aan het achtergebleven braadvet en fruit even aan. Voeg de champignons toe en bak tot ze hun vocht loslaten. Voeg de wijn toe en schraap de aanbaksels los van de bodem van de pan. Laat het geheel zachtjes koken totdat de helft van de wijn is verdampt.

Voeg de Boursin en de peterselie toe en laat de Boursin smelten. Breng de saus zonodig op smaak met zout en versgemalen peper. Als de saus te dik is kun je nog wat wijn toevoegen.

Snijd de kipfilets schuin in plakjes, verdeel over (voorverwarmde) borden en schep de helft van de saus over de kip. Serveer de resterende saus er apart bij.

Kip met Boursin-champignonssaus

Kip met Boursin-champignonsaus

Lang geleden dat ik Boursin at. Ik ben dan wel een snoepkous, maar toastjes met kaas en aanverwante dingen hebben we zelden in huis. Als ik al Boursin in huis heb, dan gebruik ik dat voor in bijvoorbeeld een saus. Ja ik weet het, het is heel jaren 70, koken met Boursin ;-).

Het recept is van Bree van de blog Baked Bree. Ik heb meer champignons gebruikt, iets meer wijn toegevoegd en de bereidingswijze iets aangepast.

Kip met Boursin-champignonssaus
Recept printen
  • 4 kipfilets
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel boter
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 150 ml droge witte wijn
  • 4 eetlepels Boursin
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijn gehakt
Dep de kipfilets met keukenpapier droog en bestrooi ze aan beide kanten met zout en versgemalen peper.

Verhit de zonnebloemolie en boter in een hapjespan of diepe koekenpan. Bak de kipfilets rondom bruin in ± 5 minuten. Zet het vuur lager en laat ze in nog 10 minuten gaar worden. Haal de filets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie zodat ze warm blijven.

Voeg het sjalotje toe aan het achtergebleven braadvet en fruit even aan. Voeg de champignons toe en bak tot ze hun vocht loslaten. Voeg de wijn toe en schraap de aanbaksels los van de bodem van de pan. Laat het geheel zachtjes koken totdat de helft van de wijn is verdampt.

Voeg de Boursin en de peterselie toe en laat de Boursin smelten. Breng de saus zonodig op smaak met zout en versgemalen peper. Als de saus te dik is kun je nog wat wijn toevoegen.

Snijd de kipfilets schuin in plakjes, verdeel over (voorverwarmde) borden en schep de helft van de saus over de kip. Serveer de resterende saus er apart bij.

11 juni 2012

Nieuwe data workshops brood bakken


Ja, ze zijn er weer .............

Klik hier voor een overzicht van de nieuwe data voor de verschillende workshops brood bakken tot en met de 2e helft van oktober 2012. Ook alle verdere informatie en de algemene voorwaarden zijn daar te lezen.

Lees hieronder een aantal reviews over de workshops:

Aanmelden kan uitsluitend per e-mail onder vermelding van de naam + datum van de workshop en je naam, adres en telefoonnummer. 

Aanmeldingen worden in volgorde van ontvangst verwerkt. Aanmeldingen zonder persoonlijke gegevens worden niet in behandeling genomen. Je ontvangt vervolgens per e-mail een bevestiging van je aanmelding met aanvullende informatie en de wijze van betalen. 

 

Granola (1)

Granola


Volgens mijn echtgenoot is onze keuken zo langzamerhand veranderd in een laboratorium. Stonden er al potjes zuurdesem te pruttelen, nu ben ik ook nog eens yoghurt en kefir aan het maken.

En o ja, granola ....... Want dat is namelijk heel lekker om als ontbijt samen met die yoghurt of kefir te eten!

Dit is mijn eerste poging om van die lekkere krokante ontbijtgranen te maken. Nooit geweten dat het zo simpel is. Deze eerste poging is niet slecht vind ik zelf,  maar het moet vast nog beter kunnen. Ik heb ze naar mijn smaak iets te lang geroosterd en misschien kan het iets minder zoet. Op het eindeloze internet zijn er tientallen recepten voor granola te vinden. Op Pinterest kun je zien welke recepten ik de moeite waard vind om uit te proberen en er komen er vast nog meer bij. Onderstaand recept is gebaseerd op dit recept.

Over het maken van yoghurt en kefir schrijf ik een andere keer .....

Granola
Recept printen
  • 400 gram 5-granenvlokken (reform)
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 35 gram geraspte kokos
  • ¾ theelepel kaneel
  • 30 gram pecannoten, grof gehakt
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 80 gram vloeibare honing
  • 2 theelepels vanille extract
  • rozijnen (geweld en goed droog gedept), naar smaak
  • gedroogde cranberry's, naar smaak
Verwarm de oven voor op 150 °C.

Meng de 5-granenvlokken, basterdsuiker, zout, geraspte kokos, kaneel, pecannoten en zonnebloempitten in een schaal door elkaar.

Roer in een kleiner schaaltje de zonnebloemolie, honing en vanille extract door elkaar.

Meng het oliemengsel door het vlokkenmengsel.

Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een bakplaat en verdeel het mengsel erover.

Bak de granola ± 40 minuten. Schep het mengsel tijdens het bakken iedere 10 minuten om. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Meng er tenslotte de rozijnen en cranberry's door.

Bewaar de granola in een luchtdicht afgesloten pot.

Granola

09 juni 2012

Rozijnenbrood

Rozijnenbrood / Old fashioned Raisin Bread


Onderstaand recept is afkomstig uit het nieuwe boek "BREAD" van Nick Malgieri dat in najaar 2012 verschijnt. Op zijn blog is hij zo vriendelijk alvast een aantal recepten uit dit boek met zijn lezers te delen. Het recept voor dit Old-fashioned Raisin Bread klopt als een bus. Het enige dat ik veranderd heb is de toevoeging van wat kaneel, ik heb iets meer vulling toegevoegd en ik heb ze direct na het bakken bestreken met boter. Een deel van de rozijnen heb ik vervangen door gedroogde cranberry's. Zoals je op de foto kunt zien is het -ondanks dat ik meer vulling heb toegevoegd- nog steeds geen overdreven gevuld brood. Wil je een echt gevuld rozijnenbrood maken voeg dan dezelfde hoeveelheid rozijnen toe als bloem (675 gram).

Nick schrijft in zijn recept dat je de melk eerst moet verhitten (scald the milk). Eigenlijk is dat ouderwets. Het stamt nog uit de tijd dat melk niet gepasteuriseerd werd. Na even zoeken op het oneindige internet vond ik verschillende artikelen (zie de links onderaan dit bericht) over het hoe en waarom. Voor het bakken van brood is onderstaande informatie nuttig
In bread making, scalding the milk serves a more scientific purpose. The whey protein in milk can weaken gluten and prevent the dough from rising properly. Scalding the milk deactivates the protein so this doesn't happen.
Dat weten we dan ook weer :-).

Het is een lekker ongecompliceerd rozijnenbrood. Handig om in voorraad van te hebben. Het laat zich namelijk goed invriezen. Zo heb ik het gemaakt:

Rozijnenbrood (2 broden)

Deeg:
  • 225 gram volle melk
  • 225 gram water, kamertemperatuur
  • 10 gram droge gist
  • 675 gram tarwebloem
  • 70 gram suiker
  • 12 gram zout
  • 55 gram ongezouten zachte roomboter, in klontjes
 Vulling:

  • 200 gram donkere rozijnen (of krenten)
  • 200 gram gele rozijnen
  • 1 theelepel kaneel of koekkruiden (optioneel)
 Verder:
  • 2 broodbakblikken van ± 21 cm, ingevet
  • zachte of gesmolten boter om het brood na het bakken mee te bestrijken

Wel (bij voorkeur de avond van tevoren) de rozijnen 15 minuten in lauw water. Laat ze (de hele nacht) in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze goed droog voor gebruik.

Verwarm de melk in een steelpannetje tot bijna tegen de kook aan en laat weer afkoelen tot kamertemperatuur.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom. Roer met een pollepel door elkaar en kneed het deeg met de deeghaak ± 5 minuten. Voeg dan de boter in klontjes toe. Kneed in nog ± 5 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat, het mag nog wel aan de bodem plakken. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom, roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand ± 10 minuten. Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed.

Vulling erdoor kneden: laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan de vulling doorheen. Dit kan met de machine of met de hand.

Met de hand vulling door het deeg kneden: stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het met een deegsteker in 2 gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg losjes op. Dek de deegballen af en laat ze ± 20 minuten liggen.

Vorm vervolgens beide stukken deeg tot een brood:
  • rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoek, niet breder dan de lengte van het bakblik; 
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht; 
  • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik. 

2e rijs: dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en an langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 190 ºC.

Bakken: zet de broden (op een bakplaat of rooster) in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 180 ºC. Bak de broden in ± 45 minuten gaar. De broden zijn gaar als ze een interne temperatuur hebben van 95 ºC (je kunt dit meten met een digitale kernthermometer). Stort de broden direct na het bakken uit het bakblik op een rooster, bestrijk ze met boter en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.

Artikelen over het "scalden" van melk:

07 juni 2012

Melkchocolade pudding

Melkchocolade pudding

Wij eten niet zo vaak toetjes. Niet dat we ze niet lusten, maar ja ….. de toetjes die ik lekker vind zijn nogal calorierijk.

Neem nou deze melkchocoladecustardpuddingmetslagroom ….. als je het snel zegt klinkt het niet zo erg, maar als je de calorieën gaat tellen schrik je je een hoedje. Ik heb ze overigens niet geteld hoor, die calorieën. Ik kijk wel uit, dan smaakt het misschien wel een stuk minder lekker.

Dit toetje is verschrikkelijk lekker als je van melkchocolade houdt. Romig, fluwelig en zoet. Comfordfood!

Het recept vond ik op de blog Baked Bree. Een leuke blog waar ik al meerdere recepten heb gevonden die ik (ooit) nog wil maken. De oorspronkelijke naam is Milk Chocolate Pots de Crème, maar hoe vertaal je dat nou? Bree schrijft dat Pots de Crème het Franse equivalent zijn van custard. Ze worden geserveerd in kleine potjes. Verderop in het recept schrijft ze dat je het mengsel over 4 potjes met een inhoud van 240 ml (1-cup) moet verdelen. Ik heb dat braaf gedaan, maar volgende keer maak ik er 6 van. Niet dat ik het teveel vond hoor, ik had geen moeite met de hoeveelheid, maar toch ………

Bree gebruikt 1 theelepel zout in haar recept, ik kan me echter niet voorstellen dat dat lekker is. Ik heb dan ook de hoeveelheid zout teruggebracht naar een “snufje”. Verder schrijft ze in het recept dat ze het mengsel met een foodprocessor/blender nog even mixt om het glad te maken. Die stap heb ik overgeslagen, niet nodig. Mijn mengsel was fluwelig zacht.

Melkchocolade pudding (4 – 6 stuks) 
Recept printen 
  • 250 ml slagroom 
  • 250 ml volle melk 
  • 50 gram suiker 
  • snufje zout 
  • 5 eidooiers (maat M) 
  • 285 gram melkchocolade 
  • 90 gram pure chocolade 
  • 1 theelepel/5 ml vanille extract 
  • slagroom, voor de afwerking 
  • chocoladekrullen, voor de afwerking 

Hak de beide soorten chocolade fijn en doe in een vuurvaste schaal.

Breng de slagroom met de melk, suiker en zout in een steelpan tot net aan de kook.

Klop intussen in een vuurvaste schaal de eidooiers met een vork of garde los. Giet er langzaam en al roerend de helft van het slagroommengsel bij. Giet het mengsel terug in de pan bij het resterende slagroommengsel.

Laat het mengsel op laag vuur al roerend binden in ± 4 minuten. Pas op: zorg dat het mengsel niet aan de kook komt! Het mengsel is goed als het op de bolle kant van een lepel blijft hangen en je er met een vinger een streep in kunt trekken zonder dat die meteen uitloopt.

Giet het mengsel over de gehakte chocolade. Laat even staan en roer dan goed door tot alle chocolade gesmolten is. Voeg het vanille extract toe en roer erdoor.

Melkchocolade pudding

Verdeel het mengsel over 4 – 6 kleine potjes/schaaltjes/glazen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet vervolgens minstens 2 uur in de koelkast.

Verdeel er vlak voor het verdelen lobbig geslagen slagroom en chocoladekrullen over. Langzaam eten en van iedere hap genieten! 

Melkchocolade pudding


05 juni 2012

Kip met kokos-limoen-pindasaus

Kip met kokos-limoen-pindasaus

Soms heb ik meer in huis dan ik denk. Zo hoefde ik voor onderstaand kipgerecht alleen maar kip, groene asperges en bosuitjes in huis te halen om het te maken. Toch wel handig, zo'n propvol keukenkastje waar als ik niet uitkijk van alles uitvalt als ik het deurtje open doe ;-).

Man- en zoonlief vonden het erg lekker. Ik ook, maar toch miste ik iets in de saus. Ik kan er de vinger nog niet op leggen wat nou precies .... Iemand suggesties?

Zoals jullie inmiddels wel van mij gewend zijn is het een snel en makkelijk te maken gerecht. Het recept -nu ja zo ongeveer dan- vond ik ooit eens op internet, geen idee meer waar.

Kip met kokos-limoen-pindasaus

Saus:
  • 165 ml kokosmelk (blikje)
  • 150 gram pindakaas (met nootjes)
  • 20 gram gele of rode currypasta
  • sap van 1 limoen
  • 3 (gedroogde) djeroek poeroetblaadjes (limoenblaadjes)
  • 1 eetlepel/15 ml sojasaus (geen ketjap!)
  • 2 eetlepels/30 ml vissaus (Nam Pla)
  • 2 theelepels/10 ml geroosterde sesamolie
  • 1 eetlepel/15 ml gula djawa of donkerbruine basterdsuiker
  • snuf zwarte peper
  • snuf kaneel

Verder:
  • 500 gram kipfilet, in reepjes
  • 3 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel/15 ml rijst- of zonnebloemolie
  • 1 bosje groene asperges, geschild en in stukjes van 2,5 cm
  • 5 bosuitjes, in schuine stukjes

Meng voor de saus alle ingrediënten in een schaaltje door elkaar en zet weg tot gebruik.

Verhit een wok/wadjan tot gloeiend heet, voeg de olie toe en laat ook heet worden. Roerbak de reepjes kip ± 3 minuten. Voeg de sjalotjes en de knoflook toe en roerbak mee totdat de sjalotjes zacht worden.

Voeg de groene asperges en de saus toe. Laat het mengsel nog ± 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg als de saus te dik wordt een scheutje heet water toe. Strooi de bosuitjes erover en serveer direct met gekookte (basmati)rijst.

04 juni 2012

Zuurdesembrood met zonnebloempitten

Desembrood met zonnebloempitten (met roggedesem)

Alweer een topper, dit brood! Deze blijft in het assortiment :-). Het is een bewerking van het recept Alltagsbrot dat ik vond op de blog Der Brotdoc.

Je hebt voor dit brood roggedesem nodig. Hoe je dat kunt maken is te lezen op de site van de Weekend Bakery. Voor diegenen die het lastig vinden om Engels te lezen heb ik het in het Nederlands vertaald. Je kunt deze vertaling hier vinden.

Deze broden kunnen perfect ingevroren worden. Als je ze goed in diepvrieszakken verpakt blijven ze een paar weken goed. Na het ontdooien even een paar minuten "oppiepen" in de oven en ze smaken weer als vers gebakken.

Zuurdesembrood met zonnebloempitten - 2 grote of 3 kleinere broden

Levain: 
  • 160 gram roggemeel 
  • 160 gram water (28 °C) 
  • 16 gram actief roggedesem, 100% hydratatie 

Deeg:
  • de levain 
  • 640 gram tarwebloem 
  • 80 gram zonnebloempitten 
  • 344 gram water (24 °C) 
  • 15 gram gerstemoutstroop 
  • 4 gram droge gist 
  • 16 gram zout 

Hieronder staat de werkwijze beschreven voor het kneden van het deeg in een standmixer, het deeg kan uiteraard ook met de hand of in een broodbakmachine gekneed worden. Gebruik in een broodbakmachine de helft van de hoeveelheden.

Maak de levain de avond van tevoren: los de desem op in het water en roer het roggemeel erdoor. Laat het mengsel 12 – 16 uur op kamertemperatuur staan.

Roggedesem klaar voor gebruik
De roggedesem na ± 12 uur, klaar voor gebruik

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe de levain, tarwebloem en zonnebloempitten in de kom. Los de gerstemoutstroop op in het water en giet het water ook in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 2 minuten tot een ruw deeg. Alle bloem moet bevochtigd zijn. Dek de kom af en laat het deeg 20 – 30 minuten staan (= autolyse). Voeg de gist en het zout toe en kneed het deeg met de kneedhaak in 6 – 10 minuten tot een soepel deeg dat van wand loslaat. Het mag nog iets aan de bodem plakken.

1e rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten staan. Vouw het deeg dan 2 x zoals een brief in drieën (stretch & fold). Laat het deeg vervolgens in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of licht bebloemde werkplek. Verdeel het met een deegsteker in twee of drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt ± 20 minuten liggen. Vorm vervolgens van de deegstukken een batard. Hoe je dat doet is hier te lezen.
Wil je ronde broden maken, dan kan dat natuurlijk ook. Bol de deegstukken dan nogmaals -nu wat steviger dan de eerste keer- op.

Bestrooi de deegstukken met wat (rogge)bloem en leg ze met de naad naar boven (dit wordt na het lossen uit het rijsmandje de onderkant van het brood) in een bebloemd rijsmandje. Als je geen rijsmandjes hebt kun je het deeg ook op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje, maar dan met de naad naar beneden, laten rijzen.

2e rijs: dek het deeg af en laat het in ± 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: verwarm de oven met daarin een broodbak-/pizzasteen voor op 240 °C. Denk eraan dat de steen goed heet moet zijn als de broden de oven ingaan, afhankelijk van de dikte van de steen duurt dit verwarmen 45 – 60 minuten. Zet de laatste 10 – 15 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem van de oven.

Bakken: leg een groot stuk bakpapier op een pizzaschep of op een omgekeerde bakplaat (= zonder rand). Stort het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op de pizzaschep of omgekeerde bakplaat. De goede kant van het deeg –wat de onderkant in de rijsmandjes was- komt nu bovenop te liggen. Snijd het deeg met een scherp mes in en schuif de broden met papier en al op de hete steen. Giet in de meeverwarmde braadslede ± 1,5 dl kokend water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur en verlaag de temperatuur naar 220 °C. Bak de broden 20 minuten en haal dan de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Je kunt nu ook het bakpapier onder de broden uittrekken. Verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak de broden in nog 15 – 20 minuten gaar (kleinere broden 35 minuten, grotere broden 40 minuten). Het brood is gaar als het een interne temperatuur heeft van 95 °C.

Als je de broden op een bakplaat hebt laten rijzen is de methode van afbakken precies hetzelfde. Bak de broden op de bakplaat in de voorverwarmde oven.

Laat de broden op een rooster afkoelen. Je kunt ze invriezen. Laat ze volledig ontdooien en “piep” ze vlak voordat je ze gaat serveren even op in een op 200 °C voorverwarmde oven. De korst wordt dan weer knapperig.

Desembrood met zonnebloempitten (met roggedesem)