25 juli 2017

Kipreepjes met hoisinsaus

Kipreepjes met hoisinsaus uit de wok

Al jaren staat er een aantal dozen in een kast met daarin een heleboel jaargangen Tip Culinair. De dozen verhuizen af en toe van plek en staan eigenlijk altijd in de weg. Ik ben al verschillende keren van plan geweest om ze weg te doen maar iets houdt me steeds tegen. Wat dat is weet ik eigenlijk niet, want ik kijk er bijna nooit meer in. Van de week heb ik toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ben ik begonnen om de eerste doos uit te zoeken. Er ligt inmiddels een grote stapel tijdschriften bij het oud papier. Ik blader ze wel eerst (heel vlug) door en dan kom ik recepten tegen die ik jaren geleden al eens heb gemaakt.

Zo ook dit recept. Het komt uit de Tip Culinair van april 1999. Nou ja, zo ongeveer dan. Ik heb er wel het een en ander aan veranderd.

Makkelijk te maken en snel klaar. Wij aten er volkoren basmatirijst bij.

Kipreepjes met hoisinsaus uit de wok (2 personen)

  • ± 300 kipfilet of kippendijfilet, in reepjes
  • 1 theelepel 5-kruidenpoeder
  • zout en versgemalen peper
  • 1 rode ui, in partjes
  • 250 gram champignons, in kwarten
  • 2 eetlepels arachide olie
  • 1 grote groene paprika, in stukjes
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 6 eetlepels hoisinsaus
  • 1 dl water
  • ± 2 theelepels maïzena, losgeroerd met water
  • handje ongezouten cashewnoten


Bestrooi de kipreepjes met het 5-kruidenpoeder en zout en peper.

Verhit een wok/wadjan tot gloeiendheet. Voeg 1 eetlepel olie toe en bak de kipreepjes al omscheppend enkele minuten. Schep uit de pan op een bord.

Verhit de andere eetlepel olie en voeg de ui toe. Bak al omscheppend 1 minuut. Voeg de champignons en de groene paprika toe en bak al omscheppend enkele minuten. Bestrooi de groenten met chilivlokken. Voeg de kipreepjes, de hoisinsaus en het water toe. Laat ± 5 minuten zachtjes sudderen. Roer het maizenapapje erbij en laat de saus licht binden. Schep de cashewnoten erdoor.

Serveer er rijst bij.

20 juli 2017

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Hoe heb ik ooit zonder Instant Pot gekund ;-). Sinds ik de IP eind 2016 heb gekocht, gebruik ik hem zeker een paar keer per week. Ik maak er echt van alles in. Aardappelen kook ik bijvoorbeeld nooit meer in een pan op het vuur, ik stoom ze op hoge druk (8 minuten) in de IP. Veel lekkerder dan gekookte aardappelen.

Van de week maakte ik er deze heerlijke kipcurry in. Simpel te maken, een kind kan de was doen. Dit gerecht kan uiteraard ook in een wok op het vuur gemaakt worden. Tijdwinst is er niet als je dit gerecht in de IP maakt, het kost immers tijd om de pan op druk te brengen, maar het is wel makkelijker. Je hoeft niet in de wok te roeren en je hoeft ook niet op te letten of het te hard of juist te zacht kookt. Je kunt tussen de handelingen door allerlei andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld de tafel dekken of de keuken opruimen.

Wij aten er volkoren Basmati rijst bij. Tip: Rijst koken in de Instant Pot gaat ook uitstekend. Onderaan het recept staat de werkwijze voor volkoren basmatirijst koken in de IP. Maar omdat de IP al bezet was met deze heerlijke curry heb ik de rijst in een rijstkoker gekookt.

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

  • 3 eetlepels rode curry pasta
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 450 gram kippendijfilet, in reepjes
  • 60 ml kippenbouillon
  • 4 blaadjes djeroek poeroet/limoenblaadjes (vers of gedroogd), gekneusd
  • 30 ml vissaus
  • 2 theelepels gula djawa of kokosbloesemsuiker
  • 15 ml limoensap
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 4 niet al te kleine worteltjes, in reepjes
  • 1 ui, in partjes
  • 1 blikje bamboescheuten, in reepjes
  • ± 2 theelepels maïzena, losgeroerd met water
  • ± 12 verse basilicumblaadjes

  1. Zet de Instant Pot aan, druk op Sauté en zet de temperatuur op Normal. Schep de currypasta in de binnenpot en voeg 200 ml kokosmelk toe. Roer door elkaar en laat ± 2 minuten warm worden.
  2. Druk op Keep Warm/Cancel om het programma te stoppen en voeg de kipreepjes, resterende kokosmelk, kippenbouillon en de djeroek poeroetblaadjes toe.
  3. Sluit het deksel en zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual en stel 4 minuten high pressure in.
  4. Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel om de warmhoudstand te stoppen. Laat de druk 5 minuten uit zichzelf afnemen en draai dan het ventiel naar Venting om de druk verder te laten dalen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.
  5. Open het deksel en voeg de vissaus, gula djawa, limoensap, paprika, wortel, ui en bamboescheuten toe. Roer door elkaar.
  6. Sluit het deksel weer en zet het ventiel op Sealing. Druk op Manual en stel 2 minuten high pressure in.
  7. Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel om de warmhoudstand te stoppen. Laat de druk 5 minuten uit zichzelf afnemen en draai dan het ventiel naar Venting om de druk verder te laten dalen. De druk is eraf als het pinnetje naar beneden valt.
  8. Open het deksel, druk op Sauté en zet de temperatuur op Normal. Voeg het maizenapapje toe en laat al roerend de saus binden. Roer er als laatste de blaadjes basilicum door. Serveer met rijst.

Volkoren Basmatirijst in de IP koken: Spoel 400 gram rijst in een zeef onder de kraan af. Giet 500 gram water in de binnenpot en doe de rijst en zout naar smaak erbij. Druk op Manual en stel 17 minuten high pressure in. Laat als het programma is afgelopen de druk 5 minuten uit zichzelf dalen en draai dan het ventiel naar Venting. De druk is eraf als het pinnetje naast het ventiel naar beneden valt. Let op: witte basmatirijst heeft een kortere kooktijd.

Thaise rode kipcurry uit de Instant Pot

Bron recept: Paint the Kitchen Red


16 juli 2017

Tomaten-kikkererwtensoep

Tomaten-kikkererwtensoep

Een snel te maken soepje, zowel in een pan op het fornuis als in een Thermomix.

Erbij aten we een tosti met kaas. Deze bak ik tegenwoordig in een koekenpan, veel lekkerder! Beleg een snee brood met kaas, leg er een snee brood bovenop. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak het brood aan beide kanten goudbruin. Doe dit op laag vuur zodat de kaas de kans krijgt om te smelten. Snijd schuin in twee stukken en serveer direct.

Tomaten-kikkererwtensoep
  • 1 eetlepel olijfolie + om te garneren
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • zout en versgemalen peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel balsamico azijn
  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • ½ - 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), in zeef afgespoeld met water
  • 250 ml kokosmelk (blik)
  • 360 ml water
  • gedroogde chilivlokken

Pan:
  1. Snipper de ui en snijd de knoflook in plakjes.
  2. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. 
  3. Voeg ui en knoflook toe en bestrooi met zout en versgemalen peper. 
  4. Fruit op zacht vuur tot de ui zacht is. 
  5. Voeg het paprikapoeder en laat een halve minuut meebakken. 
  6. Voeg de balsamico azijn toe en roer erdoor. 
  7. Voeg tomatenstukjes, suiker en tijm toe en roer door elkaar. 
  8. Voeg de kikkererwten, kokosmelk en water toe en roer door elkaar.
  9. Doe het deksel op de pan en laat de soep 20 - 30 minuten op laag vuur zachtjes koken.
  10. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor.  
  11. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  12. Schep de soep in kommen, bestrooi met chilivlokken en druppel er een beetje olijfolie over.

Thermomix:
  1. Snijd de ui in kwarten, de teentjes knoflook mogen heel blijven.
  2. Doe ui en knoflook in de mengbeker en hak 5 seconden/snelheid 7/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
  3. Voeg de olijfolie toe en sauteer 3 minuten/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  4. Voeg paprikapoeder toe en sauteer 1 minuut/120 °C/snelheid 1/zonder dop.
  5. Voeg balsamico azijn, tomatenstukjes, suiker, tijm, kikkererwten, kokosmelk en water toe.
  6. Kook 20 - 30 minuten/100 °C/snelheid 1/dop erop.
  7. Pureer 2 minuten/snelheid 5 – 9. Verhoog geleidelijk de snelheid. Vergeet niet de dop erop te zetten!
  8. Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
  9. Schep de soep in kommen, bestrooi met chilivlokken en druppel er een beetje olijfolie over.
Bron: Love & Lemons