Om je vingers bij op te eten
Het recept voor deze taart wil ik jullie niet onthouden; hij is zo ontzettend lekker. Mijn gasten waren er helemaal stil van!
Zomerse fruittaart
Recept printen
Bodem:
Doe de bloem, poedersuiker en het zout in een foodprocessor, meng kort met de pulsknop. Verdeel er de blokjes boter over en mix met de pulsknop tot de boter de grootte van een doperwt heeft. Voeg het eigeel toe en meng - met de pulsknop in een paar keer - tot het deeg net samenkomt. Stort het deeg en kneed het voorzichtig en kort door.
Vet een ronde taartvorm van ± 24 cm - bij voorkeur met een losse bodem - in. Druk het deeg uit over de bodem en zijkanten van de vorm. Bewaar het overgebleven deeg in de koelkast om naderhand eventuele scheurtjes mee te repareren. Zet de vorm minstens 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Beboter de glimmende kant van een stuk aluminiumfolie en druk de folie met de beboterde kant op het deeg. Omdat de bodem bevroren is hoeft hij niet voorgebakken te worden met een steunvulling. Zet de bodem op een bakplaat en bak 25 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie. De bodem kan wat onregelmatig gerezen zijn, druk dan de bodem terug met de achterkant van een lepel. Als er wat scheurtjes zijn ontstaan in de bodem dan is het nu het moment om te repareren. Druk kleine stukjes van het overgebleven deeg over de scheurtjes. Zet de bodem terug in de oven en bak nog ± 8 minuten tot het deeg goudbruin is.
Laat (in de vorm) op een rooster volledig afkoelen.
Banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook.
Mix (handmixer of platte klopper standmixer) ondertussen de eidooiers met de suiker en de maizena tot een dik mengsel. Voeg al mixend ± 60 ml van de hete melk bij het dooiermengsel. Voeg dan - nog steeds mixend - de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de pan waar de melk in gekookt heeft en zet op middelhoog vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het - nog steeds roerend - 1 - 2 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit.
Voeg het vanille extract toe. Laat het mengsel 5 minuten staan en wat afkoelen en roer er dan de klontjes boter door. Blijf roeren tot een glad en egaal mengsel.
Doe de banketbakkersroom over in een schaal. Bedek met een stuk plastic folie (dit voorkomt velvorming) en laat in de koelkast volledig afkoelen. Heb je haast zet dan de kom in een andere kom gevuld met wat ijskoud water en ijsklontjes. Roer af en toe en laat staan totdat de room afgekoeld is, ± 20 minuten. De banketbakkersroom kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden.
Taart opmaken:
Doe dit pas vlak voor het serveren. Als je het langer van tevoren doet wordt de bodem zacht. Je kunt dit wat voorkomen door de taartbodem voordat de banketbakkersvulling erop gaat in te smeren met gesmolten chocolade (puur, melk of wit).
Roer de banketbakkersroom met een garde door. Lepel de banketbakkersroom over de taartbodem, vul hem tot de rand (je houdt iets over). Strijk met de achterkant van een lepel glad. Verdeel het fruit erover.
Bron: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan (hoe kan het ook anders, alles uit dat boek van Dory is heel erg lekker ...).
Eet smakelijk!
Recept printen
Bodem:
- 205 gram patentbloem
- 65 gram poedersuiker
- snuf zout
- 125 gram hele koude roomboter, in stukjes
- 1 grote eidooier, los geroerd
- 480 ml volle melk
- 6 grote eidooiers
- 100 gram suiker
- 35 gram maizena
- 1 ½ theelepel vanille extract
- 50 gram roomboter, in stukjes
- frambozen
- blauwe bessen
- bramen
- kleine of gehalveerde aardbeien
Doe de bloem, poedersuiker en het zout in een foodprocessor, meng kort met de pulsknop. Verdeel er de blokjes boter over en mix met de pulsknop tot de boter de grootte van een doperwt heeft. Voeg het eigeel toe en meng - met de pulsknop in een paar keer - tot het deeg net samenkomt. Stort het deeg en kneed het voorzichtig en kort door.
Vet een ronde taartvorm van ± 24 cm - bij voorkeur met een losse bodem - in. Druk het deeg uit over de bodem en zijkanten van de vorm. Bewaar het overgebleven deeg in de koelkast om naderhand eventuele scheurtjes mee te repareren. Zet de vorm minstens 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 190 ºC. Beboter de glimmende kant van een stuk aluminiumfolie en druk de folie met de beboterde kant op het deeg. Omdat de bodem bevroren is hoeft hij niet voorgebakken te worden met een steunvulling. Zet de bodem op een bakplaat en bak 25 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie. De bodem kan wat onregelmatig gerezen zijn, druk dan de bodem terug met de achterkant van een lepel. Als er wat scheurtjes zijn ontstaan in de bodem dan is het nu het moment om te repareren. Druk kleine stukjes van het overgebleven deeg over de scheurtjes. Zet de bodem terug in de oven en bak nog ± 8 minuten tot het deeg goudbruin is.
Laat (in de vorm) op een rooster volledig afkoelen.
Banketbakkersroom:
Breng de melk aan de kook.
Mix (handmixer of platte klopper standmixer) ondertussen de eidooiers met de suiker en de maizena tot een dik mengsel. Voeg al mixend ± 60 ml van de hete melk bij het dooiermengsel. Voeg dan - nog steeds mixend - de rest van de melk toe. Doe het mengsel terug in de pan waar de melk in gekookt heeft en zet op middelhoog vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het - nog steeds roerend - 1 - 2 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit.
Voeg het vanille extract toe. Laat het mengsel 5 minuten staan en wat afkoelen en roer er dan de klontjes boter door. Blijf roeren tot een glad en egaal mengsel.
Doe de banketbakkersroom over in een schaal. Bedek met een stuk plastic folie (dit voorkomt velvorming) en laat in de koelkast volledig afkoelen. Heb je haast zet dan de kom in een andere kom gevuld met wat ijskoud water en ijsklontjes. Roer af en toe en laat staan totdat de room afgekoeld is, ± 20 minuten. De banketbakkersroom kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden.
Taart opmaken:
Doe dit pas vlak voor het serveren. Als je het langer van tevoren doet wordt de bodem zacht. Je kunt dit wat voorkomen door de taartbodem voordat de banketbakkersvulling erop gaat in te smeren met gesmolten chocolade (puur, melk of wit).
Roer de banketbakkersroom met een garde door. Lepel de banketbakkersroom over de taartbodem, vul hem tot de rand (je houdt iets over). Strijk met de achterkant van een lepel glad. Verdeel het fruit erover.
Bron: Baking from my home to yours van Dorie Greenspan (hoe kan het ook anders, alles uit dat boek van Dory is heel erg lekker ...).
Eet smakelijk!