Deze lichtbruine driehoekige broodjes zijn makkelijk te maken, hebben een knapperige korst en een zacht kruim. Ze worden gevormd met behulp van een springvorm en een deegsteker. Tip: zorg voor een stevig deeg want met natter deeg zullen de triangels tijdens het rijzen uitzakken.
Deze broodjes kunnen uitstekend ingevroren worden. Laat ze ontdooien en piep ze voor het serveren in ± 5 minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven zodat de korst weer knapperig wordt.
Triangels met walnoten en havervlokken (8 stuks)
Deeg:
- 500 gram gebuild meel/lemairemeel*
- 7 gram instant gist
- 8 gram zout
- 10 gram walnootolie
- 300 gram water, 20 – 25 °C
- 90 gram walnoten, in stukjes gebroken
- havervlokken voor de bovenkant
- zonnebloemolie om kom, handen en werkplek in te vetten
- springvorm, 24 – 26 cm Ø, ingevet
- bakplaat, bekleed met bakfolie op bakpapier
Deeg in standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom, roer eventueel met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Kneed er als laatste de walnoten door.
Deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en kneed er als laatste de walnoten erdoor. Volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.
Deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe, het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden. Kneed er als laatste de walnoten door.
Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: Vet je handen in met een beetje zonnebloemolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer. Wil je even spieken hoe dat in z'n werk gaat? Klik dan hier om een filmpje te kijken.
1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar.
Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Bol het deeg op en laat het ± 15 minuten afgedekt liggen. Leg het deeg in de springvorm en druk het plat zodat het de hele bodem bedekt. Zorg ervoor dat het deeg overal even dik is. Snijd het deeg met een deegsteker in 8 gelijke stukken. Haal de rand van de springvorm. Bestrijk de bovenkant van ieder stukje deeg met een kwastje met wat water. Strooi de havervlokken op een bord of bakplaat en druk de natgemaakte stukken deeg erin.
2e rijs: Verdeel de triangels enkele centimeters uit elkaar over een bakplaat. Dek het deeg af en laat de triangels in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 °C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bakken: Bak de triangels in ± 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.