De afgelopen weken heeft er zich een kleine (?) ramp voltrokken in ons huis. Het ene mankement wordt gevolgd door het andere. Drie weken geleden begaf onze hele cv-installatie het en dat net toen het kouder begon te worden.
Al zolang we in dit huis wonen (zo'n 16 jaar) hebben we problemen met de verwarming: kapotte ketels, expansievaten die het spontaan begeven, lekkage in de kruipruimte. De eerste lekkage is een aantal jaren geleden verholpen, maar toen werden we al gewaarschuwd dat dit een tijdelijke oplossing was. De leidingen waren er slecht aan toe en op een dag ..... Afijn, die dag kwam dus drie weken geleden. Er was geen houden meer aan. Ketel 10 x op een dag vullen en binnen no time weer leeg en geen verwarming en geen warm water. De opgetrommelde hulptroepen constateerden een zwembad in de kruipruimte. De cv-leidingen hadden het begeven, totaal doorgeroest, niet meer te repareren. Tsja, daar zaten we dan. Herfst begonnen en winter in aantocht en geen verwarming en geen warm water. We hebben geen keus, er moet een totaal nieuw cv-systeem worden aangelegd, inclusief het vervangen van alle radiatoren. Direct werd de cv afgekoppeld en een omleiding gemaakt zodat we wel warm water hebben. Materialen en radiatoren werden besteld en afgelopen maandag stonden de mannen met hun gereedschap voor de deur en werd er begonnen met de klus. Ik heb medelijden met de mannen, de kruipruimte is nog geen meter hoog en nat en vies en donker. Kruipend (eindelijk snap ik waar de benaming kruipruimte vandaan komt ...) door die bagger moesten ze alle oude verroeste leidingen eruit halen. Al kruipend constateerden ze dat er ook aan de riolering het één en ander mankeert. "U heeft zeker regelmatig last van verstopte leidingen". Uhh ja, we hebben de ontstoppingsdienst zeker 1 x per jaar over de vloer. Vandaag kwamen er tijdens het doorzagen van de oude cv-leidingen in de ruimte waar de cv-ketel hangt nog twee problemen bij. Het expansievat is lek en moet ook worden vervangen. Gelukkig valt dit nog onder de garantie, want zo lang hing dat ding er nog niet. Het andere probleem is erger: de mannen roken een gaslucht en na een test met een speciaal spulletje werd er een gaslek geconstateerd. Oeps! Wij hebben het zelf nooit geroken, maar wij zitten ook niet op onze knieën in het achterste hoekje van de krappe kast. Een klein gaslek, maar toch levensgevaarlijk. Het gas is daarom nu ook afgesloten, alsnog geen warm water meer en ik kan niet meer koken. Nou ja, ik kan wel koken, maar niet op mijn gasfornuis. Een inductiekookplaatje, een slowcooker en een Thermomix bieden uitkomst. Ik heb helemaal geen gas nodig om toch een lekker potje te kunnen koken! De eerlijkheid gebiedt mij echter te zeggen dat we vanavond heerlijk uit eten zijn gegaan om ons koude en rommelige huis te ontvluchten, maar ik zou onderstaand gerecht gemaakt kunnen hebben. In werkelijkheid maakte ik dit kipgerecht al een paar weken geleden :-).
Terwijl ik dit typ staat er een kacheltje naast mij dat warme lucht blaast, gelukkig toch nog een beetje warm in huis. Overal staat gereedschap, dozen met nieuwe flexibele cv-leidingen (die niet kunnen roesten!) staan verspreid opgesteld. De inhoud van mijn kruidenkast staat in dozen in de keuken. Achterin het kruidenkastje loopt namelijk de standleiding (het verticale onderdeel van de afvoerleidingen binnenshuis waar veel individuele leidingen op worden aangesloten) en die moet ook vervangen worden. De wasmachine staat midden in de woonkamer, dus wassen is er ook niet meer bij. Deuren zijn uit hun sponningen gehaald en her en der neergezet. Ik ga maar al slalommend via de koude badkamer naar mijn koude bed. En nu maar hopen dat er morgen niet nog meer vervelende konijnen uit een hoed getoverd worden.
Fijn hè, als steeds maar weer blijkt (ik zal jullie het verhaal over de raar aangelegde electriciteit besparen) dat ons huis door ene Beun de Haas is gebouwd.
Dit kipgerecht wordt in een slowcooker klaargemaakt waardoor de kip heerlijk zacht wordt. De stukjes kip worden eerst even in de pan gebakken en daarna met de saus in de slowcooker gedaan. Daarna heb je er geen omkijken meer naar totdat je gaat eten.
Wij aten er rijst en bimi bij.
Kip met cashewnoten uit de slowcooker (4 personen)
- 500 gram kipfilet , in stukken
- 2 eetlepels maïzena
- ½ theelepel versgemalen peper
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 120 ml sojasaus (Kikkoman met minder zout)
- 60 ml rijstazijn
- 60 ml tomatenketchup
- 30 ml zoete chilisaus
- 3 eetlepels kokosbloesemsuiker/gula djawa (of bruine suiker)
- 2 teentjes knoflook, uit de pers
- 1 eetlepel verse gember, fijn gesneden
- ¼ theelepel gedroogde chilivlokken
- ± 125 gram ongezouten cashewnoten
- 2 - 3 bosuitjes, in ringetjes
- gekookte rijst
Saus: roer sojasaus, rijstazijn, ketchup, chilisaus, suiker, knoflook, gember en chilivlokken in een schaaltje door elkaar.
Meng de maïzena met de peper en doe in een plastic zak. Voeg de stukjes kip toe en schud door de maïzena zodat alle kanten van de stukjes kip bedekt zijn.
Verhit de olie in een koekenpan. Schud de overtollige maïzena van de stukjes kip en bak ze op middelhoog vuur aan beide kanten ± 2 minuten.
Leg de stukjes kip in de slowcooker en giet de saus erover. Laat de kip in ± 3 uur op stand laag verder gaar worden. Check tegen het einde van de kooktijd of de saus niet te dik is geworden. Roer er zo nodig wat water door. Roer er op het laatst de cashewnoten door en laat nog even mee warmen.
Schep rijst in borden, verdeel de kip met saus erover en garneer met ringetjes bosui.
Bron: aangepast recept van The Recipe Critic.