26 juni 2011

Abrikozen-citroentaartje

Abrikozen-citroen taartje

Heerlijk fris smakend zomers taartje! De bodem wordt gemaakt met gemalen hazelnoten.

Abrikozen-citroentaartje
Recept printen

Bodem:
  • 115 gram patentbloem
  • 50 gram suiker
  • snuf zout
  • 35 gram blanke hazelnoten
  • 115 gram gesmolten ongezouten roomboter
Vulling:
  • 50 gram suiker
  • 20 gram patentbloem
  • 2 grote eieren, los geklopt
  • 155 gram abrikozen confiture/jam
  • 80 ml vers geperst citroensap
Verder:
  • vierkant bakblik van 20 cm
  • poedersuiker voor de bovenkant
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier (bodem en alle zijkante; dit gaat het beste met 2 repen bakpapier).

Meng patentbloem, suiker, zout en hazelnoten in een foodprocessor door elkaar, druk op de pulseknop totdat de noten fijngemalen zijn.

Voeg de gesmolten boter toe en druk nog een paar keer op de pulseknop totdat het mengsel gemengd is. Zonodig nog even met de hand samenkneden.

Druk het mengsel gelijkmatig uit over de bodem van het bakblik. Bak de bodem in 25 – 30 minuten gaar.

Maak terwijl de bodem in de oven staat de vulling: meng met een garde de suiker en de patentbloem in een kom door elkaar. Voeg de eieren toe en meng door elkaar. Voeg de abrikozen confiture en het citroensap toe en meng goed door elkaar.

Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150 °C. Schenk de vulling over de gebakken bodem. Zet het bakblik terug in de oven en bak het taartje totdat de vulling stevig is, 20 – 25 minuten.

Zet het bakblik op een rooster en laat het taartje volledig afkoelen. Til het taartje met behulp van het bakpier uit het bakblik en snijd in stukken. Bestrooi de bovenkant (door een zeefje) voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Dessert First

25 juni 2011

Nieuw gereedschap: spiraalmixer

Update 1 juli 2011: de machine is inmiddels retour afzender. Ik was er absoluut niet tevreden over. Ik heb er diverse degen in gekneed, maar het lukte niet om een goed gekneed deeg te krijgen, zelfs niet na 20 minuten kneden. De Bear Teddy Varimixer die ik inmiddels 1,5 jaar in gebruik heb kneed deeg echt veel beter. Ik hou het voorlopig ook maar bij de Bear en kneed als ik meer dan 2,5 kilo deeg wil kneden de degen achter elkaar (zoals ik altijd al deed).

Sinds afgelopen donderdag heb ik er weer een nieuw "speeltje" bij in mijn keuken: een spiraalmixer c.q. deegkneder. Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor een spiraalmixer met een inhoud van 10 liter, deegcapaciteit 8 kilo.


Kneedmachine 10 liter
Ding dong, de bel. "Mevrouw, ik kom uw bestelling bezorgen.
Zal ik hem in het halletje zetten"?. Vervolgens kreeg ik de houten krat met geen
mogelijkheid meer verschoven
......

Kneedmachine 10 liter
Er is iemand creatief geweest met hout, hamer en spijkers .......

Kneedmachine 10 liter
Mijn hemel, hoe krijgen we die kist open?

Kneedmachine 10 liter
Hamer en schroevendraaier opgediept uit onze gereedschapsschoenendoos.
Hoe gaan we dit aanpakken?


Kneedmachine 10 liter
Gelukkig is mijn echtgenoot slim ..... hamer en schroevendraaier waren niet
nodig, alleen een schaar. Nadat de groene banden waren doorgeknipt
kon de bovenkant van de kist er zo afgetild worden :-)

Kneedmachine 10 liter
Tada, daar is ie dan: spiraalkneder, inhoud 10 liter, deegcapaciteit 8 kilo,
gewicht apparaat zelf 42 kilo. Wat een kanjer!!!


Kneedmachine 10 liter
1, 2, 3 huppa, waar moet het nieuwe speeltje staan?

Kneedmachine 10 liter
Op het aanrecht natuurlijk. Past perfect, alleen is het aanrecht eigenlijk een beetje te hoog, moet bijna op mijn tenen gaan staan om erin te kijken ;-).
De Bear Varimixer valt erbij in het niet .....

Kneedmachine 10 liter
Dit is nog eens een kneedhaak!!!!!!

Inmiddels heb ik mijn 1e deeg erin gekneed en dat ging prima, al moet ik er nog wel even aan wennen.

21 juni 2011

Vanille cupcakes

Vanille cupcakes


Deze heerlijke cakejes maakte ik alweer een paar weken geleden voor het eerst en daarna heb ik ze nog een paar keer gebakken. Iedere keer weer een groot succes.

Vanille cupcakes (12 cupcakes)
Recept printen

Cupcakes:
  • 113 gram zachte ongezouten roomboter
  • 130 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 195 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml melk
Botercrème:
  • 250 gram poedersuiker
  • 80 gram zachte ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 25 ml melk
  • kleurstof (optioneel)
Verder:
  • muffinvorm, ingevet of bekleed met papieren vormpjes
  • decoreerspuit, bijvoorbeeld de Decomax van Lékué of een spuitzak
  • decoreertip met grote stervorm
  • sprinkels o.i.d.
Cupcakes:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom en zet apart tot gebruik.

Mix in 3 – 5 minuten de boter met de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) licht en luchtig. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Mix de geraspte citroenschil en het vanille extract erdoor. Schraap de wand van de kom tussendoor schoon.

Voeg het bloemmengsel en de melk in gedeelten en om en om toe. Begin en eindig met het bloemmengsel. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer. Schraap de wand van de kom tussendoor schoon.

Vul de muffinvormpjes voor ¾ met beslag.

Bak de cupcakes in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar en lichtbruin. De cupcakes zijn gaar als een in het midden gestoken satéprikker er schoon uitkomt.

Laat de cupcakes 5 - 10 minuten in de vormpjes afkoelen en stort ze dan op een rooster. Laat ze helemaal afkoelen voordat je de botercrème aanbrengt.

Botercrème
Mix de poedersuiker en de boter (met handmixer of platte klopper standmixer) door elkaar. Voeg de melk en het vanille extract toe en mix minimaal 5 minuten op een hoge stand. Hoe langer hoe luchtiger de topping wordt. Voeg als laatste wat kleurstof toe en mix er goed doorheen.

Garneer de cupcakes met de botercrème en versier desgewenst met sprinkels/gekleurde hagelslag.

Vanille cupcakes

Recept Vanille cupcakes: Joy of Baking
Recept botercrème : Menno van Cherry on Top

17 juni 2011

Amandel-kaneelbroodjes

Amandel-kaneelbroodje

Heerlijke, zachte broodjes met een vulling van boter, amandelen en kaneel. Het vormen ziet er ingewikkeld uit, maar dat valt reuze mee. Het is een kwestie van het in repen gesneden deeg twisten en vervolgens oprollen als een slakkenhuis. Succes verzekerd!

Amandel-kaneelbroodjes (± 24 stuks)

Deeg:
  • 500 gram tarwebloem
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 7 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 260 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 ei, maat L
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter, in klontjes
Vulling:
  • 50 gram zachte ongezouten roomboter
  • 40 gram kristalsuiker
  • 40 gram amandelmeel (= gemalen amandelen)
  • 1 theelepel kaneel
Verder:
  • zonnebloemolie, om kom en werkplek mee in te vetten
  • 1 à 2 bakblikken, bekleed met bakmatje of bakpapier
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk voor de afwerking

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer (bijvoorbeeld een KitchenAid) beschreven, het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: Doe alle ingrediënten voor het deeg behalve de roomboter in de kom. Kneed met de deeghaak ± 5 minuten. Voeg dan de roomboter in klontjes toe, niet allemaal tegelijk. Het zal er nu als een smurrie uit gaan zien, geen paniek, gewoon door blijven kneden. Kneed in nog ± 10 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets aan de bodem kleven. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje. Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol het losjes op. Laat de deegbal afgedekt ± 20 minuten liggen.

Maak intussen de vulling: Roer de kristalsuiker, het amandelmeel en de kaneel in een schaaltje door elkaar.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 50 cm.

Ham-kaasbroodjes

Bestrijk de hele deeglap met de zachte boter. Dit gaat het makkelijkst met je vingers ☺, je kunt natuurlijk ook een kwastje gebruiken.

Ham-kaasbroodjes

Bestrooi de helft van de deeglap (de lange onder- of bovenkant) met het amandelmengsel. Vouw het deeg dubbel: vouw de helft zonder amandelmengsel over de helft met amandelmengsel. Je hebt nu een deeglap van 15 x 50 cm.

Snijd de deeglap met een deegsteker in repen van ± 1,5 - 2 cm.

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van repen snijden is hetzelfde

Twist de repen en rol ze als een slakkenhuis op. Steek het uiteinde onder het deeg en knijp het deeg samen.

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van de repen twisten is hetzelfde

Ham-kaasbroodjes
Let op: dit is een foto van een ander recept, het principe van oprollen tot een slakkenhuis is hetzelfde

Verdeel de broodjes met een tussenruimte van ± 5 cm over de bakplaten.

Amandel-kaneelbroodje

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat de broodjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 200 °C.

Bakken: Bestrijk de broodjes met het eimengsel en bak ze in ± 15 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen. De broodjes kunnen ingevroren worden.

Bron: aangepast recept uit the Nordic Bakery Cookbook

12 juni 2011

Chocolade bananencake

Nutella Banana Bread

Chocolade bananencake
  • 220 gram patentbloem
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 2 grote eieren
  • 135 gram suiker
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 grote overrijpe bananen, fijn geprakt
  • 100 gram Nutella
  • 2 eetlepels slagroom of crème fraiche/ Griekse yoghurt/zure room
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 gram hazelnoten, grof gehakt
  • cakevorm van ± 25 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem, baking soda, kaneel en zout boven een kom en zet apart tot gebruik.

Mix de eieren en de suiker op hoge snelheid met handmixer of ballonklopper standmixer in ± 10 minuten dik en lichtgeel. Verlaag de snelheid en voeg de zonnebloemolie langzaam toe. Mix er vervolgens de geprakte bananen, slagroom, Nutella en vanille extract door. Schep er als laatste het bloemmengsel en de hazelnoten met een spatel voorzichtig door.

Schep het mengsel in de cakevorm en bak de cake in ± 1 uur gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Leg er eventueel na ± 45 minuten een velletje aluminiumfolie over.

Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, stort dan op een taartrooster en laat volledig afkoelen.

Bron: iets aangepast recept van Oui, Chef