Ik wil jullie graag laten meekijken in mijn keuken, wat ik daar zoal bak en kokkerel. Ik kook graag en probeer iedere dag weer iets anders op tafel te zetten. Mijn grote hobby is brood bakken. Er staan dan ook veel recepten voor allerlei soorten brood op mijn blog. Ik heb 12,5 jaar workshops brood bakken gegeven en 5 boeken over brood bakken geschreven.
Regelmatig neem ik een kijkje op de site Food52. Leuke site, veel recepten en je kunt meedoen aan 'contests' met iedere keer een ander thema. Onderstaand recept was een inzending van het thema 'Your Best Dirt Cheap Dinner'. Ik heb er zelf nog roerbakgroenten bij verzonnen.
Het gerecht was totaal niet fotogeniek of ik was aan het prutsen, dat kan natuurlijk ook. Geen foto dus!
Verhit een wok tot gloeiend heet, voeg de olie toe en laat ook heet worden. Bak de ui op middelhoog vuur in ± 6 minuten glazig, voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
Voeg 1 theelepel kerriepoeder, komijn, chilipeper, kurkuma en wat zout toe en bak even mee. Voeg de tomatenpuree toe en schep alles om.
Schep de kipfilet in een schaaltje (of diepvrieszakje) om met de resterende kerriepoeder, zout en versgemalen peper.
Voeg de kipfilet toe aan het mengsel in de wok en roerbak mee tot de kip bijna gaar is. Voeg vervolgens de groenten toe en roerbak ook even mee. Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel ± 5 minuten sudderen.
Bestrooi voor het opdienen met koriander. Serveer er witte rijst bij.
Een paar weken geleden bakte ik voor mijn verjaardag (ja, ik moet mijn eigen verjaardagstaart bakken ….) deze lekkere chocoladetaart. Niet moeilijk om te maken en redelijk snel klaar. Aanrader!
Het recept vond ik op Carolines blog. Caroline schrijft zelf dat dit één van de lekkerste chocoladetaarten is die ze ooit gegeten heeft. Voor het recept surf je via deze link naar haar mooie blog vol met nog meer heerlijke recepten en mooie foto's.
Tip: bak de bodem niet te lang, hij moet nog een beetje smeuïg blijven. 25 minuten was echt het maximum in mijn oven.
O, wat is brood bakken toch leuk! Zelfs na al die jaren dat ik al brood bak geniet ik er nog steeds van als het brood uit de oven komt. Neem nou deze .... is het geen beauty? Ja toch?
Country French-style bread, 100% zuurdesembrood
Dit brood is op dit moment één van onze favoriete broden. Knapperige korst, luchtig kruim en de smaak is fantastisch. Het recept is hier te vinden.
Al zeker 12 jaar heb ik een elektrisch wafelijzer in de kast staan. Ooit in een opwelling gekocht en maar een paar keer gebruikt. Zo gaat dat soms met apparaten, zeker als ze ergens achterin een kast belanden. Tijd om daar verandering in te brengen!
In het onderstaande recept wordt zuurdesem gebruikt en het makkelijke is dat het geen actief desem hoeft te zijn. Je kunt het deel gebruiken dat je anders zou weggooien als je een desem ververst of een inactief desem gebruiken dat je in de koelkast hebt staan. Je hebt een desem nodig met een hydratatie/vochtgehalte van 100% (evenveel bloem als water).
Heb je geen wafelijzer? Dan kun je dit recept toch gebruiken: bak er pannenkoeken van. Ook lekker!
O ja, het is wel een recept voor een weeshuis. Je kunt er een heleboel wafels mee bakken of een hele stapel pannenkoeken.
1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
Maak de avond van tevoren het voordeeg:
Roer de desem om en roer het met de tarwebloem, suiker, en karnemelk in grote schaal door elkaar. Dek de schaal af (tip: gebruik hiervoor een douchemuts) en laat het mengsel gedurende de nacht op het aanrecht staan.
Volgende dag:
Verwarm het wafelijzer voor volgens de gebruiksaanwijzing.
Beslag:
Klop de eieren los en meng er de afgekoelde gesmolten boter door. Mix dit mengsel met een garde door het voordeeg. Voeg het zout en de baking soda toe en mix het mengsel door elkaar. Het mengsel zal na het toevoegen van de baking soda gaan bubbelen. Begin gelijk met bakken.
Schep een grote lepel beslag in het hete wafelijzer en bak de wafels gaar en lichtbruin. Direct serveren, bestrooid met poedersuiker.
Met zuurdesembrood kan je net zo variëren als met brood met gist. Wit, lichtbruin, volkoren, met zaden en pitten, met krenten en rozijnen, noem maar op. Zuurdesem brood heeft nogal eens de naam als “zuur en vast” te zijn, maar dat hoeft helemaal niet! Je moet er de tijd voor nemen, de rijstijden zijn veel langer dan van brood met gist. Maar wat een lekker brood krijg je dan! Wil je een nog complexere smaak laat dan het gevormde deeg overnachten in de koelkast en bak het pas de volgende dag af. Zie het recept hieronder voor de werkwijze.
Afgelopen week bakte ik een volkorenbrood met desem. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik helemaal niet zo van het volkorenbrood ben, maar dit is toch wel heel lekker.
Even tussendoor: jullie weten toch wel dat brood alleen ‘volkoren’ mag heten als het gemaakt is van alleen volkorenmeel hè! En dat al die donkere broden bij de bakker zoals Waldkorn en Pain de Boulogne en allerlei andere broden met van die fantasienamen helemaal geen volkorenbrood zijn. Nee, die broden krijgen hun donkere kleur door het toevoegen van gebrande mout. Ze bestaan voor een groot gedeelte uit tarwebloem en wellicht een deel volkorenmeel of roggemeel of nog een ander graan, maar het zijn dus geen volkorenbroden. Hoe donkerder, hoe gezonder gaat dus niet op.
Dit brood wordt gemaakt met een voordeeg waarin ook al een beetje zout zit. In plaats van met volkorenmeel heb ik dit brood ook al gebakken met spelt volkorenmeel. Ook heel lekker! Het deeg hoeft niet zo lang gekneed te worden. Immers: een deel van het deeg (het voordeeg) is al gefermenteerd en tijdens het fermentatieproces ontwikkelen zich ook de glutenstrengen (denk hierbij ook aan het no-knead bread). Tijdens de lange rijstijden ontwikkelen de glutenstrengen zich nog verder. Let er zeker bij speltmeel op dat je het niet te lang kneed, de gluten in spelt zijn minder sterk dan in tarwemeel.
Je hebt voor dit brood een desem gemaakt van volkorenmeel nodig met een hydratatie van 100%. 100% hydratatie wil zeggen dat er evenveel volkorenmeel en water gebruikt wordt om de desem te maken.
Voordeeg:
Maak het voordeeg de avond van tevoren: meng alles in een kom en laat het mengsel afgedekt (op kamertemperatuur) staat tot de volgende dag.
Deeg:
Meng alle ingrediënten, inclusief het voordeeg, en laat afgedekt 10 minuten staan. Kneed er vervolgens in 7 – 10 minuten een soepel deeg van. Dit kan je met de hand doen (geen extra volkorenmeel toevoegen!) of in een standmixer of spiraalkneder. Het deeg hoeft niet zover gekneed te worden totdat je er een vliesje van kunt trekken. Met andere woorden: de glutenstrengen hoeven niet volledig ontwikkeld te worden.
1e rijs en stretch & fold:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom en laat het op kamertemperatuur 3 - 5 uur rijzen. Geef het deeg gedurende die tijd 3 – 4 x een stretch & fold, bijvoorbeeld na 30, 60, 90 en 120 minuten. Laat het deeg na de laatste stretch & fold verder rijzen totdat het duidelijk in volume is toegenomen.
Hoe je de stretch & fold techniek toepast is te zien in dit filmpje. NB: het deeg van dit volkorenbrood is niet zo nat als het deeg in het filmpje.
Vormen:
Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of licht met bloem bestrooide werkplek. Verdeel het met een deegsteker in twee of drie gelijke stukken. Bol de deegstukken losjes op (druk niet alle lucht uit het deeg). Laat de deegbollen afgedekt ± 30 minuten liggen. Bol de stukken deeg nogmaals op voor een rond brood – dit keer wat steviger – of vorm er een langwerpig brood (batard) van. Hoe je een batard vormt is in onderstaand filmpje te zien.
In dit filmpje van de Weekend bakery is één van de manieren te zien hoe je een rond brood (een boule) vormt.
Bestuif het deeg met rogge- of rijstebloem. Leg de deegstukken met de naad naar boven in eveneens bebloemde rijsmandjes. De goede kant van het deeg – wat later de bovenkant van het brood wordt – ligt naar beneden.
2e rijs, twee mogelijkheden:
1. Op kamertemperatuur: Dek het deeg af (met bv een douchemuts) en laat het op kamertemperatuur rijzen tot het bijna in volume verdubbeld is, 90 - 150 minuten. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
2. In de koelkast: Dek het deeg af (met bv een douchemuts) en schuif het in een grote plastic zak (bv een grote diepvries ziplock zak). Zet het deeg vervolgens in de koelkast. Zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast niet hoger dan 4 °C is. Laat het deeg 8 – 24 uur in de koelkast staan. Het zal niet of nauwelijks rijzen. Dat is prima. Het deeg kan direct uit de koelkast gebakken worden.
Oven voorverwarmen, twee mogelijkheden:
1. Bakken op een pizza-/broodbaksteen: Verwarm de oven met daarin een pizza-/broodbaksteen 1 uur voordat het deeg erin gaat voor op 230/240 °C (boven-/onderwarmte). Verwarm braadslede, laag bakblik of DeSh~Stoombakje mee.
2. Bakken in een pan: Verwarm de oven ± 45 minuten voordat het deeg de oven in gaat voor op 230/240 °C. Verwarm een ovenbestendige pan + deksel mee.
Bakken:
Op een pizza-/broodbaksteen: Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een pizzaschep of snijplank bekleed met bakpapier. Snijd het deeg met een lame/scheermesje enkele keren in. Schuif het deeg met papier en al op de hete steen. Giet in de mee verwarmde braadslede ± 1 dl water (pas op voor je handen!). Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten, trek het bakpapier eronder vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op: er kan nog heet water in zitten). Verlaag eventueel de temperatuur (als de korst al erg gekleurd is) naar 200 °C en bak het brood in nog ± 20 minuten gaar en goudbruin. Leg het brood direct na het bakken op een rooster en laat het afkoelen.
In een pan: Los het deeg voorzichtig uit het rijsmandje op een siliconen sling of een stuk bakpapier. Snijd het deeg met een lame/scheermesjein. Haal de hete pan uit de oven en leg het deeg er met behulp van de sling of het bakpapier in. Leg de deksel op de pan en schuif de pan weer in de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 220 °C. Bak het brood in ± 40 minuten goudbruin en gaar. Verwijder na 25 - 30 minuten de deksel en laat het brood verder bruin worden. Haal het brood direct na het bakken uit de pan en laat het op een rooster afkoelen.
Laat de broden volledig afkoelen op een rooster voordat je ze gaat snijden. Invriezen gaat prima!
Het resultaat: heerlijk luchtig brood
Dit artikel bevat affiliatielinks naar Bol.com. Als je via deze links bij Bol.com bestelt, krijg ik een kleine commissie. Dank!