Excuses lezers, weinig nieuwe recepten op mijn weblog de laatste weken. Dat komt onder andere doordat ik nergens trek in heb. Mijn smaakpapillen en maag zijn in staking lijkt het wel. Wel goed voor de lijn, maar niet goed voor mijn humeur .....
Deze Franse hartige broodtaart, de tegenhanger van de Italiaanse pizza, smaakte me vandaag gelukkig wel.
Pissaladière
Recept printen
Deeg:
- 340 gram tarwebloem
- 5 gram droge gist
- 150 gram water, lauwwarm
- 1 ei, losgeklopt
- 30 gram olijfolie
- 6 gram zout
- 650 gram uien, in dunne halve ringen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- ± 6 tomaten, in dunne plakken (eventueel zaadjes verwijderd)
- ± 6 blaadjes verse basilicum, gescheurd
- zout, versgemalen peper
- ± 12 ansjovisfilets (potje, blikje)
- ± 12 zwarte olijven
Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe tarwebloem en gist in de kom en roer door elkaar. Voeg het zout, het water, het ei en de olie toe en roer met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg. Het plakt nog iets aan de bodem.
1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.
Vulling: bak de uien in een koekenpan of braadpan op laag vuur in de olie in 20 minuten zacht. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op laat afgedekt ± 15 minuten liggen (het deeg is na deze rusttijd makkelijker te vormen). Rol het deeg met een deegroller uit tot de grootte van het bakblik. Dit kan je het beste doen op een bakmatje/bakpapier. Til vervolgens het bakmatje/bakpapier met deeg op de bakplaat en druk nog wat verder in model.
Bestrijk het deeg met de mosterd.
Leg er vervolgens de plakjes tomaat op. Ze mogen elkaar iets overlappen.
Verdeel er vervolgens de basilicum en de uien over.
Leg de ansjovisfilet kruiselings op de vulling en verdeel de olijven erover.
2e rijs: dek het deeg af en laat het nog ongeveer 15 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
Bakken: bak de pissaladière in het midden van de oven in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Direct serveren.
Eet smakelijk!
Bron: aangepast recept uit het Broodmachine bakboek van Jennie Shapter