In het kader van de maandelijks terugkerende Foodblogswap (je maakt een recept van een ander Nederlands foodblog en schrijft daarover op je eigen blog) kookte ik deze maand van de blog van Wendy: Blij zonder suiker. Sinds begin dit jaar weet zij dat ze geen suiker, gist en lactose meer mag eten en ook op tarwegluten reageert haar lichaam niet goed.
Dat je ook zonder suiker, gist, lactose en tarwe lekker kunt koken blijkt uit de recepten die Wendy op haar blog heeft staan. Ik had dan ook al snel een lekker recept gevonden: Spaghetti & Meatballs. Hieronder staat mijn versie.
Pasta met balletjes
Gehakt (24 balletjes):
- 500 gram rundergehakt
- 2 M eieren
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
- paneermeel
- ½ bos peterselie, fijn gesneden
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- versgemalen peper en zout naar smaak
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijn gesneden
- 2 blikken van 400 gram tomatenstukjes
- 1½ eetlepel balsamicoazijn
- takje verse tijm
- takje verse rozemarijn
- ½ bos peterselie, fijn gesneden
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Doe het gehakt in een schaal en voeg daar de overige ingrediënten aan toe. Meng alles goed door elkaar en draai er met natte handen 24 balletjes van. Leg ze als je daar tijd voor hebt een uurtje afgedekt in de koelkast. Laat de balletjes voordat je ze gaat bakken even op kamertemperatuur komen.
Verhit de roomboter in een hapjespan of braadpan en bak de balletjes in twee gedeelten in ± 5 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en doe ze over op een bord. Maak de hapjespan/braadpan schoon voordat je de saus gaat maken.
Verhit de olijfolie in de hapjespan of braadpan en fruit de fijn gesneden ui en knoflook. Voeg de tomaten, de takjes tijm en rozemarijn en de balsamicoazijn toe en laat de saus ± 20 minuten sudderen. Voeg de laatste 5 minuten de gehaktballetjes toe om ze weer warm te laten worden. Vis de takjes rozemarijn en tijm uit de saus, roer er de fijn gesneden peterselie door en serveer de saus met pasta en extra Parmezaanse kaas.
Marloes van Kook de wereld rond had deze maand mijn blog toegewezen gekregen. Zij bakte een gluten- en lactosevrije versie van mijn speculaascake met amandelspijs en sinaasappel.