Je hebt van die broodjes, die bak je iedere keer weer. Neem nou deze kaneelbroodjes, die gaan er altijd wel in. Ze zien er niet alleen leuk uit, maar ze zijn ook erg lekker! Vers gebakken zijn ze het lekkerst, eventueel kunnen ze goed verpakt tot de volgende dag bewaard worden. Invriezen gaat ook heel goed.
Zorg ervoor dat het deeg niet te stevig is, anders worden ze gauw droog. Het moet een soepel en nog iets zacht deeg zijn. Het deeg heeft even tijd nodig, voeg pas na zo'n 8 minuten kneden wat bloem toe als het nog te vochtig is. Of andersom: voeg een klein beetje warme melk toe (½ eetlepel tegelijk) als het te droog is.
Het recept komt uit een een blad wat ik twee jaar geleden in New York kocht: "Holiday Desserts & Breads", een speciale uitgave van Better Homes and Gardens.
Deze broodjes zijn mijn inzending voor Bread Baking Day#6: shaped breads. Deze ronde wordt gehost door Eva van Sweet Sins. Bread Baking Day is bedacht door Zorra van 1 x umrühren bitte.
Kaneelbroodjes
Deeg:
- 400 gram tarwebloem
- 5 gram droge gist
- 180 gram (volle) melk
- 1 groot ei
- 50 gram suiker
- 55 gram zachte ongezouten boter
- 7 gram zout
- 25 gram boter, gesmolten
- 100 gram suiker
- 30 gram walnoten, grof gehakt
- 1 ½ theelepel kaneel
- suiker om te bestrooien
Doe de helft van de bloem, de gist, de suiker en de boter in de kom van de KitchenAid. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Meng vervolgens 3 minuten op stand 4-6. Voeg het zout en de rest van de bloem toe en meng met de kneedhaak in 15 minuten (stand 2) tot een soepel en zacht deeg dat van de wanden loslaat. Het kleeft nog wel aan de bodem.
Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten bedekt zijn met olie. Laat afgedekt in ± 1,5 uur tot dubbel volume rijzen.
Bekleed intussen twee bakplaten met bakpapier of een bakmatje en maak de vulling: roer de suiker, gehakte walnoten en kaneel in een kommetje door elkaar.
Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk de lucht eruit, dek af en laat 10 - 20 minuten rusten. Het deeg is na deze rustperiode makkelijker uit te rollen.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 50 x 25 cm. Bestrijk met de gesmolten boter. Bestrooi gelijkmatig met de vulling, laat de randen vrij.
Rol het deeg vanaf een lange kant op, druk de naad goed dicht.
Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes of met een deegsteker in 8 gelijke stukken.
Knip ieder deegstukje met een schaar 2 keer in. Knip tot driekwart in.
Leg de deegstukjes ± 5 cm uit elkaar op de bakplaten. Trek de stukjes deeg wat uit elkaar.
Laat het deeg afgedekt in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.
Bestrijk de broodjes met water en bestrooi met suiker. Bak de broodjes in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.
This is my entry for Bread Baking Day#6, hosted by Eva of Sweet Sins. The theme of this 6th edition of bread baking day is "Shaped breads". Check out what Bread Baking Day event is all about, created by Zorra from 1 x umrühren bitte.
Cinnamon rollsPrint recipe
These rolls are best the day they are made, but, wrapped in plastic, they will hold overnight. They can also be frozen.
Dough:
400 g all-purpose or bread flour
5 g dry yeast
180 g (3/4 cup) milk, lukewarm
1 large egg
50 g (1/4 cup) sugar
55 g (1/4 cup) soft unsalted butter
7 g (1 tsp) salt
Filling:
25 g (2 tbsp) butter, melted
100 g (1/2 cup) sugar
30 g (1/3 cup) walnuts, chopped
1 ½ tsp cinnamon
sugar, for sprinkling
In the bowl of a stand mixer combine half of the flour, yeast, sugar and butter. Add the milk and egg. Beat with the paddle on low speed (# 2). Beat on high speed (# 4 – 6) for 3 minutes. Add the salt and the rest of the flour.
Use the dough hook and mix the dough on low speed (# 2) until it is supple and smooth, 15 minutes. It will clean the sides of the bowl, but will stick to the bottom.
Place dough in a lightly greased bowl; turn once to grease the surface. Cover and let rise until double in size (about 1 ½ hours).
Grease baking sheet, set aside. Make the filling: in a small bowl, combine the sugar, the chopped walnuts and cinnamon.
Turn dough out onto a lightly greased surface. Punch down dough. Cover and let rest for 10 minutes.
Roll dough into a 50 x 25 cm/20 x 10 inch rectangle. Brush with the 2 tablespoons melted butter. Sprinkle the filling evenly over the dough. Starting from a long side, roll dough into a spiral (jelly roll fashion). Pinch the seam and cut evenly into eight equal slices.
Snip each slice two times, making sure that each snip goes only about three-fourths of the way through a slice.
Place slices 2 inches apart on the baking sheet; spread each slice slightly to form a fan shape.
Cover and let rise until almost double in size (45 – 60 minutes). Preheat over to 180 ºC/350 ºF.
Brush rolls with water and sprinkle with additional sugar. Bake rolls in the preheated oven for 15 – 20 minutes. Let cool on a wire rack.
Adapted from: "Holiday Desserts & Breads 2005", a special interest publication from Better Homes and Gardens.
Enjoy!