Ik wil jullie graag laten meekijken in mijn keuken, wat ik daar zoal bak en kokkerel. Ik kook graag en probeer iedere dag weer iets anders op tafel te zetten. Mijn grote hobby is brood bakken. Er staan dan ook veel recepten voor allerlei soorten brood op mijn blog. Ik heb 12,5 jaar workshops brood bakken gegeven en 5 boeken over brood bakken geschreven.
20 februari 2011
Handige gadget: lepelweegschaal
Als ik brood (of gebak) ga maken weeg ik alles nauwkeurig af. Je kunt niet - zoals bij koken - een beetje van dit nemen en een snufje van dat of maar een beetje gokken.
De digitale weegschaal die ik gebruik weegt tot op de gram nauwkeurig. Dat is prima voor de grotere hoeveelheden zoals tarwebloem, volkorenmeel en water of melk. Kleine hoeveelheden kan deze weegschaal ook afwegen, maar ik weet dan nooit precies hoeveel het ècht is. Neem nou een theelepel droge gist. De weegschaal geeft dan 3 gram aan, maar is het dan 3,2 gram of misschien wel 3,6 gram? Het zou zomaar allebei kunnen.
Omdat ik graag wil weten hoeveel iets ècht weegt ben ik op zoek gegaan naar een weegschaal die op de 1/10 gram nauwkeurig kan wegen. Na een zoektocht op internet kwam ik een lepelweegschaal tegen. Inmiddels heb ik deze weegschaal een tijdje in gebruik, erg handig!
Deze lepelweegschaal heeft twee verschillende maten lepels die op de houder kunnen worden geschoven, de ene heeft een inhoud van maximaal 1½ eetlepel (22,5 ml) en de andere van 3 eetlepels (45 ml). Je kunt gewichten tussen de 0,1 gram en 300 gram wegen.
Deze weeglepel is van het merk Sunartis, ik kocht hem online bij Pro Idee. Ook online verkrijgbaar bij Conrad en bij mij als je een workshop volgt.
15 februari 2011
Chocolate sugarsnaps
Vandaag had ik opeens zin om koekjes te bakken. Na wat geblader in een aantal van mijn bakboeken zijn het deze geworden. Het recept is uit het boek Great cookies, secrets to sensational sweets van Carole Walter.
Chocolate sugarsnaps
- 140 gram patentbloem
- 15 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 115 gram zachte ongezouten roomboter
- 135 gram suiker
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 285 gram pure chocolade, in stukjes
- 65 gram suiker voor de afwerking
Au bain-marie: breng in een pan een laagje water tot net tegen de kook aan, zet een schaal met daarin de stukjes chocolade in de pan, zorg ervoor dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten. Pas op dat er geen water bij de chocolade komt!
Magnetron: chocolade in stukjes in bakje afgedekt 1 - 2 minuten op 500 Watt verwarmen. Uit magnetron nemen en blijven roeren tot alle chocolade is gesmolten. Herhalen als nog niet alle chocolade is gesmolten.
Zeef patentbloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout boven een kom en zet apart tot gebruik.
Mix de boter (met handmixer of platte klopper standmixer) met de suikers romig. Voeg de eieren één voor één toe. Mix het vanille extract en de (afgekoelde) gesmolten chocolade erdoor. Voeg het bloemmengsel in twee gedeelten toe, mix tot alles net gemengd is.
Dek de kom af en zet het mengsel ± 45 minuten in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bekleed 1 of meer bakplaten met een bakmatje of bakpapier. Doe de suiker voor de afwerking in een diep bord.
Maak balletjes van ter grootte van een walnoot (± 25 gram) van het deeg en rol ze door de suiker.
Leg de balletjes deeg een paar centimeter uit elkaar op de bakplaat/bakplaten.
Bak de koekjes ± 9 minuten voor koekjes met een zachte binnenkant of ± 11 minuten voor een krokant koekje. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat de bakplaat tussendoor afkoelen.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel. Ze kunnen ook ingevroren worden.
07 februari 2011
Lekker toetje: Hangop
Als kind was ik graag bij mijn oma, het was er gezellig, zij borduurde, ik vertelde van alles of we speelden samen een spelletje en als ik naar huis ging kreeg ik altijd een stukje chocolade. Ze kookte gerechten die mijn moeder nooit maakte en vooral haar toetjes vond ik geweldig. Grutjes met stroop was mijn lievelingstoetje en haar drie-in-de-pan en wentelteefjes mochten er ook zijn. Als we Saroma aten (ja als kind vond ik dat lekker …) mocht ik altijd slagroom kloppen met een handklopper. Geweldig vond ik dat. Hangop maakte ze ook weleens, ze schepte het dan in de keuken in schaaltjes en aan tafel verkruimelde ze er beschuit boven en goot ze er een scheutje bessensap over. Heerlijk!
Over hangop gesproken: in het fantastische kookboek Home Made van Yvette van Boven staan zelfs 2 recepten. 1 gemaakt van karnemelk en 1 gemaakt van yoghurt. Ik denk dat mijn oma hangop van karnemelk maakte. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ze er slagroom door deed zoals in het recept voor de hangop van yoghurt van Yvette staat beschreven.
Hangop is ontzettend simpel om te maken: je giet yoghurt of karnemelk in een zeef met daarin een schone theedoek en laat dat vervolgens 12 - 24 uur op een koele plek uitlekken boven een emmer of grote pan. Of je knoopt de doek dicht en hangt hem op: hangop!
de uitgelekte (magere) yoghurt na 24 uur
De hangop van yoghurt wordt na het uitlekken gemengd met stijf geklopte slagroom met daarin de rasp van een citroen, de zaadjes van een vanillestokje en poedersuker. Severen met rood fruit of - in ons geval - een schepje zelfgemaakte 4-vruchtenjam.
Lekker toetje, voor herhaling vatbaar! Nu nog een keer op zoek naar HET recept voor grutjes met stroop, dat wil ik ook wel weer eens eten. Ik weet dat het met karnemelk gemaakt wordt, maar dat is ook alles. Iemand suggesties?
05 februari 2011
Pistolets
Knapperige lichtbruine pistolets, die wil ik elke dag wel eten! Deze broodjes worden met een poolish, een voordeeg, gemaakt. Een poolish bestaat uit gelijke delen tarwebloem/meel en water en een klein beetje gist. Het ziet eruit als een dik pannenkoekbeslag. Dit mengsel maak je de avond voor je de broodjes gaat bakken.
Pistolets (18 stuks)
Recept printen
Poolish:
- 150 gram tarwebloem
- 150 gram 1 x gebuild meel
- 30 gram roggemeel
- 330 gram water, lauwwarm
- 1 gram droge gist
- de poolish
- 450 gram tarwebloem
- 150 gram 1 x gebuild meel
- 70 gram roggemeel
- 3 gram droge gist
- 300 gram water, lauwwarm
- 20 gram zout
Werkwijze deeg kneden met een standmixer/Kitchenaid: doe alle ingrediënten, inclusief de poolish, in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.
Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten, inclusief de poolish, in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om tarwebloem toe te voegen, het wordt vanzelf tijdens het kneden minder kleverig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in, neem een bolletje van het deeg af en trek er al ronddraaiend een vliesje van (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed: kneed het nog een paar minuten langer en probeer er weer een vliesje van te trekken.
1e rijs: doe het deeg over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 – 90 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette of met bloem bestrooide werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan). Verdeel het deeg met een deegsteker in stukken van 90 – 95 gram. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze ± 10 minuten afgedekt liggen. Vorm er vervolgens pistolets van. Werk met 1 bolletje deeg tegelijk en dek het deeg tussendoor af om uitdroging te voorkomen:
- druk met je vingers ieder bolletje uit tot een lapje;
- vouw de bovenste helft 1/3 naar het midden, doe dat ook met de onderste helft;
- druk de naad in het midden dicht;
- vouw nu de bovenste helft over de onderste helft (= dubbelvouwen) en druk de naad met je vingers dicht;
- begin nu weer bij het eerste deegrolletje: druk ieder stukje deeg met je vingers weer uit tot een lapje, druk niet alle lucht eruit;
- herhaal het vouwen zoals hierboven beschreven nog een keer;
- rol zonodig de gevormde pistolets nog iets uit tot de gewenste lengte.
Oven voorverwarmen: verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 220/230 °C.
Bakken: snijd de broodjes met een scherp (gekarteld) mes 2 x in. Schuif de pistolets in het midden van de oven, besproei de wanden van de oven met een plantenspuit met water en sluit direct de ovendeur. Bak de pistolets in 15 – 20 minuten gaar en bruin. Leg de pistolets direct na het bakken op een rooster om af te koelen. Bak als je de broodjes over meer bakplaten hebt verdeeld, de volgende bakplaat direct na de eerste.
Bakken in Rofco oven: verwarm de oven voor op 220/230 °C. Bak de pistolets tot ze kleur krijgen (8 - 10 minuten), draai dan de temperatuur terug naar 50 °C en bak ze in ± 10 minuten verder gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster om af te koelen.
De pistolets laten zich goed invriezen. "Piep" ze na het ontdooien een paar minuten op in een op 200 °C voorverwarmde oven, de korst wordt dan weer knapperig.
Naar een idee van Ketex - Der Hobbybrotbacker
01 februari 2011
Roergebakken kip met hoisinsaus
Snel klaar, makkelijk te maken, kan niet mislukken en ook nog eens lekker. Wat wil je nog meer....... Weg met al die kant-en-klare woksausjes, dit is veel lekkerder.
Roergebakken kip met hoisinsaus
Verhit de 3e eetlepel olie in de wok. Bestrooi de reepjes kip met zout en versgemalen peper en roerbak de reepjes 2 – 3 minuten. Voeg de groenten, gemalen chilipeper naar smaak en gember toe en schep om.
Zet het vuur wat lager en voeg de hoisinsaus en het water toe. Omscheppen en nog een paar minuten laten sudderen.
Serveren met gekookte rijst.
Bron: aangepast recept van Fine Cooking
Roergebakken kip met hoisinsaus
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui, gehalveerd en in halve ringen
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 gele paprika, in reepjes
- 150 gram sugar snaps
- 450 gram kipfilet, in reepjes
- zout en versgemalen peper
- chilipeper uit de molen
- 2 theelepels geraspte verse gember
- 5 eetlepels hoisinsaus
- 4 eetlepels water
- handje dry roasted pinda’s of cashewnoten
Verhit de 3e eetlepel olie in de wok. Bestrooi de reepjes kip met zout en versgemalen peper en roerbak de reepjes 2 – 3 minuten. Voeg de groenten, gemalen chilipeper naar smaak en gember toe en schep om.
Zet het vuur wat lager en voeg de hoisinsaus en het water toe. Omscheppen en nog een paar minuten laten sudderen.
Serveren met gekookte rijst.
Bron: aangepast recept van Fine Cooking
Abonneren op:
Posts (Atom)