Ik wil jullie graag laten meekijken in mijn keuken, wat ik daar zoal bak en kokkerel. Ik kook graag en probeer iedere dag weer iets anders op tafel te zetten. Mijn grote hobby is brood bakken. Er staan dan ook veel recepten voor allerlei soorten brood op mijn blog. Ik heb 12,5 jaar workshops brood bakken gegeven en 5 boeken over brood bakken geschreven.
26 oktober 2017
Workshops Breads of Sinclair
English readers please scroll down
In 2015 en 2016 verzorgde de Amerikaanse bakker Mark Sinclair van Sinclairs Bakery enkele workshops bij mij in de workshopruimte in Rijswijk. De workshops waren een groot succes en ik ben heel blij dat hij weer naar Nederland komt.
Inmiddels woont Mark niet meer in de USA maar is hij vorig jaar verhuisd naar Spanje. Tijdens zijn eerste Baking tour door Europa heeft hij in Spanje zijn grote liefde gevonden. Hoe mooi is dat! De trailer waarin hij al zijn broden bakte en van waaruit hij op markten zijn broden verkocht is naar Spanje verscheept en staat te wachten totdat Mark ook Spanje gaat veroveren met zijn fantastische bakkunsten.
De workshops van Mark staan gepland in de derde week van januari 2018 (16, 17, 19 en 20 januari). Er kan gekozen worden uit twee verschillende workshops. Geef je snel op, want vol is vol.
Let op: deze workshops worden in het Engels gegeven. Ik ben uiteraard aanwezig om zonodig voor Nederlandse vertaling te zorgen.
Nieuwsgierig naar Mark? Kijk dan naar een filmpje dat tijdens één van zijn workshops bij mij is opgenomen en kijk hier naar een filmpje van een bak- en marktdag vanuit zijn trailer. Hier kan je een interview met Mark lezen.
Meer informatie over de workshops van Mark kan je vinden op mijn website Brood bakken met Levine. Je kunt je daar via een formulier ook opgeven.
Workshops 'Breads of Sinclair' English version
In 2015 and 2016, American baker Mark Sinclair of Sinclairs Bakery [link] taught some workshops here with me at my place in Rijswijk. They were a great success and I'm very glad he is coming back to The Netherlands.
Meanwhile, Mark is no longer living in the United States but has instead moved to Spain. During his first European Baking tour he found his great love there and decided to make the move. How beautiful is that! The trailer in which he baked all of his loaves and from which he sold his breads at markets has been shipped and has arrived. Now we are waiting for Mark to conquer Spain with his great baking skills!
Mark's workshops are scheduled for the third week of January 2018. There are two different workshops. Sign up soon because full is full.
Please note: these workshops are given in English, but I will be present for Dutch translation.
Curious about Mark? Watch this video that was taken at one of his workshops at my place and watch this video of a baking and market day from his trailer. You can read an in depth interview with Mark here.
More information is available on my website Brood bakken met Levine, including a registration form.
21 oktober 2017
Zachte witte bolletjes van Zeeuwse broodbloem
Een tijdje geleden was ik bij De Zuidmolen in Groesbeek. Ik was er ondanks dat ik al jaren hun bloem en meel gebruik nog nooit geweest. Ik bestel namelijk altijd via de webshop, wel zo makkelijk.
De keuze, zowel in de winkel als in de webshop, is enorm. Of je nou biologische producten wil, of Franse of Duitse of Italiaanse bloem of meel, ze hebben het allemaal. Tot mijn vaste assortiment behoren onder andere Franse bloem T65, Amerikaanse patentbloem, Volkoren Natuur, roggebloem en roggemeel. Iedere keer als ik een bestelling plaats dan bestel ik ook enkele andere soorten bloem en meel mee om uit te proberen.
Sinds een tijdje bak ik ook regelmatig met de Zeeuwse broodbloem en dat bevalt me uitstekend. Vandaag bakte ik er deze lekkere zachte broodjes mee. Ideaal om in voorraad te hebben, je kan ze uitstekend invriezen. In plaats van de Zeeuwse bloem kan je uiteraard ook andere bloem gebruiken.
Zachte witte bolletjes van Zeeuwse broodbloem (12 stuks)
- 500 gram Zeeuwse broodbloem
- 21 gram verse gist, verkruimeld (of 7 gram instant gist)
- 9 gram zout
- 10 gram suiker
- 40 gram zachte ongezouten roomboter
- 320 gram volle melk, ± 30 °C
Deeg in standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak in 12 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje met uitleg.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.
Vormen: Stort het deeg uit de kom en verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes (± 75 gram). Bol de stukjes deeg stevig op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de deegbolletjes af met plasticfolie (bubbeltjesfolie werkt uitstekend).
2e rijs: Laat de bolletjes in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht).
Bakken: Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in 10 – 12 minuten goudbruin. Bestrijk ze desgewenst direct na het bakken met zachte boter. Laat ze op een rooster afkoelen.
17 oktober 2017
Vloerbrood met walnoten en lijnzaad
De variaties in brood zijn eindeloos, dat maakt brood bakken ook zo leuk. Neem nou dit brood: verschillende soorten bloem en meel en als extra smaakmakers walnoten en lijnzaad.
Het volkorenmeel en zeker het gebroken lijnzaad kunnen veel vocht opnemen. Het vochtgehalte van dit deeg is daarom wat hoger. Het begint als een plakkerig deeg maar later in het proces wordt het deeg minder plakkerig en handelbaarder. Als je het aandurft kan je aan het einde van de kneedtijd nog 25 gram water extra toevoegen. Doe dit niet als het deeg al héél plakkerig aanvoelt of als je nog niet zoveel ervaring hebt met brood bakken.
Ik heb voor dit brood Franse bloem T65 en volkoren tarwemeel extra van De Zuidmolen gebruikt. Als je andere bloem en/of ander volkorenmeel gebruikt kan het zijn dat je het vochtgehalte iets moet aanpassen.
Vloerbrood met walnoten en lijnzaad (2 broden)
Deeg:
- 325 gram tarwebloem
- 200 gram volkorenmeel
- 75 gram roggebloem
- 30 gram boekweitmeel
- 50 gram gebroken lijnzaad
- 450 + eventueel 25 gram water extra, 20 – 25 °C
- 8 gram instant gist
- 11 gram zout
- 85 gram walnoten
Verder:
- zonnebloemolie om handen en kom mee in te vetten
- roggebloem om rijsmandjes en deeg mee te bestuiven
- 2 rijsmandjes
- pizza-/broodbaksteen of bakplaat
- braadslede of laag bakblik
- pizzaschep of snijplank
- rijststrooimeel
Walnoten roosteren: Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte) of 160 °C (hete lucht). Rooster de noten in het midden van de oven, 8 – 10 minuten. Laat ze afkoelen en breek ze in stukjes.
Deeg in een standmixer/spiraalkneder kneden: Doe tarwebloem, volkorenmeel, roggebloem, boekweitmeel en gebroken lijnzaad in de kom. Voeg 450 gram water toe en kneed met de deeghaak in ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel 30 minuten staan (= autolyse). Voeg gist en zout toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel na ± 5 minuten langzaam de extra 25 gram extra water toe. Het is een plakkerig deeg, geen bloem of meel toevoegen. Voeg aan het het einde van de kneedtijd de walnoten toe en kneed erdoor. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje met uitleg over het trekken van een vliesje van brooddeeg.
Deeg met de hand kneden: Doe tarwebloem, volkorenmeel, roggebloem, boekweitmeel en gebroken lijnzaad in een kom. Voeg 450 gram water toe en roer door elkaar tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel 30 minuten staan (= autolyse). Voeg gist en zout toe en kneed in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel na ± 10 minuten langzaam de extra 25 gram extra water toe. Het is een plakkerig deeg, geen bloem of meel toevoegen. Voeg aan het het einde van de kneedtijd de walnoten toe en kneed erdoor. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Klik hier voor een filmpje met uitleg over het trekken van een vliesje van brooddeeg.
1e rijs: Leg het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Vouw de zijkanten van het deeg naar het midden en draai het deeg om zodat de mooie kant bovenop ligt. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met roggebloem bestrooide werkplek en verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Bol beide stukken deeg losjes op. Dek de deegstukken af en laat ze ± 20 minuten rusten. Vorm er vervolgens ronde broden (boules) of langwerpige broden (batards) van. Klik hier voor een filmpje van het vormen van een batard. Bestrooi de deegstukken met roggebloem en leg ze met de naad naar boven in de eveneens bebloemde rijsmandjes. Dek het deeg af met plasticfolie.
2e rijs: Laat het deeg in 50 – 70 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm 1 uur voordat het deeg de oven ingaat de oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte) of 200 °C (hete lucht). Verwarm de pizza-/broodbaksteen en de braadslede mee.
Als je geen steen hebt dan kunnen de broden ook op een bakplaat afgebakken worden.
Bakken: Los het deeg voorzichtig uit de rijsmandjes op een met rijststrooimeel bestrooide pizzaschep/snijplank of op een bakplaat. Snijd het deeg met een lame of scherp mes enkele keren in. Schuif het deeg met een snelle beweging op de hete steen of zet de bakplaat in de oven. Giet in de mee verwarmde braadslede ± 1,5 dl water en sluit direct de ovendeur. Bak de broden 20 minuten, haal dan de braadslede uit de oven en verlaag als de korst al erg gekleurd is de temperatuur naar 200/180 °C. Bak de broden in nog ± 15 minuten gaar en goudbruin. Leg de broden direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen. Invriezen gaat prima!
Abonneren op:
Posts (Atom)