29 juli 2010

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Een heerlijk hartig brood, lekker bij een kop soep of de barbecue. Dit brood kan al van tevoren gemaakt worden want het kan - goed verpakt in een diepvrieszak - prima ingevroren worden. Laat het brood in de zak ontdooien en "piep" voor het serveren even op in de oven (5 - 10 minuten op 180 ºC).

Brood met gruyère, basilicum en pecannoten

  • 350 gram tarwebloem
  • 150 gram volkorenmeel
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 25 gram zonnebloem- of olijfolie
  • 310 gram water, lauwwarm
  • 145 gram gruyère, in kleine blokjes
  • 15 gram verse basilicum, in reepjes
  • 60 gram pecannoten
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan, laat ze op een bord afkoelen en hak ze grof.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer:
Doe alle ingrediënten - behalve de gruyère, basilicum en pecannoten - in de kom. Roer met een houten lepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg de basilicum, de pecannoten en de helft van de gruyère toe en kneed door het deeg.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten - behalve de gruyère, basilicum en pecannoten - in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand. Voeg de basilicum, de pecannoten en de helft van de gruyère toe en kneed door het deeg.
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Werkwijze deeg met de hand kneden:
Doe alle ingrediënten - behalve de gruyère, basilicum en pecannoten - in een grote kom. Roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg de basilicum, de pecannoten en de helft van de gruyère toe en kneed door het deeg. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.

1e rijs:
Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit (= doorslaan) en bol licht op. Laat de deegbol afgedekt ± 15 minuten liggen. Vorm er vervolgens een batard van (zie de posting Het vormen van een batard).

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Leg de batard op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje.

Je kunt het deeg ook in een bebloemd rijsmandje laten rijzen en afbakken op een broodbak-/pizzasteen met daarop een stuk bakpapier (om te voorkomen dat er gesmolten kaas op de steen drupt tijdens het bakken). Afbakken op een bakplaat kan natuurlijk ook. Bestrooi het deeg voordat het in het rijsmandje wordt gelegd met wat bloem of semolina.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Leg het deeg ondersteboven (= met de goede kant naar onderen) in het rijsmandje.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

2e rijs:
Laat het deeg afgedekt op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Oven voorverwarmen:
Oven met onder- en bovenwarmte: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 210 ºC.
Rofco: verwarm de oven 2 uur van tevoren voor op 210 ºC.

Bakken:
Bij rijzen in een rijsmandje: stort het deeg voorzichtig op een pizzaschep met daarop een stuk bakpapier of op een bakplaat.

Snijd vlak voor het brood de oven ingaat de bovenkant overlangs in en verdeel de resterende gruyère over de insnijding.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

Oven met boven- en onderwarmte: bak het brood in ± 35 minuten gaar en bruin. Laat op een rooster afkoelen.
Rofco: bak het brood 8 minuten op 210 ºC, verlaag de temperatuur naar 50 ºC en bak het brood in nog 30 minuten gaar en bruin. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.

Laat het brood op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brood met gruyere, basilicum en pecannoten

27 juli 2010

Zoete broodjes met sinaasappel

Zoete broodjes met sinaasappel - Orange-scented sweet rolls

Deze broodjes zijn een blijvertje! Ze zijn makkelijk te maken en erg lekker. Heerlijk als ontbijt met wat boter (de èchte natuurlijk, géén margarine) en/of jam.

Het recept is van de moeder van Hanaâ van Hanaâ’s Kitchen. Ik heb me vrij strikt aan het recept gehouden, maar ik heb doordat onze Nederlandse bloem minder vocht kan opnemen dan de Amerikaanse iets meer bloem moeten toevoegen. Ook heb ik iets meer zout gebruikt. Het blijft tijdens het kneden een plakkerig deeg, weersta de neiging om meer bloem toe te voegen! Uiteindelijk blijkt het een heel makkelijk te verwerken deeg. Wat de toevoeging van het bakpoeder doet weet ik niet, ik heb het braaf toegevoegd. Allerlei variaties schieten nu al door mijn hoofd, het lijkt me bijvoorbeeld lekker om aan het deeg ook nog wat oranjebloesemwater en/of gedroogde cranberry’s toe te voegen. Vanaf deze plaats een bedankje aan Hanaâ en natuurlijk aan haar moeder voor het delen van het recept ☺.

Zoete broodjes met sinaasappel (12 stuks)

Deeg:
  • 560 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 10 gram zout
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 100 gram ei, op kamertemperatuur
  • 65 gram suiker
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 240 gram (volle) melk, lauwwarm

Om te bestrijken/bestrooien:

  • 1 ei, los geklopt
  • grove suiker, rietsuiker of parelsuiker

Meng in een aparte kom de tarwebloem, gist, bakpoeder, zout en geraspte sinaasappelschil door elkaar.

Deeg kneden in een standmixer: Mix met de platte of ballonklopper de eieren en de suiker licht en luchtig. Voeg terwijl de mixer draait beetje bij beetje de olie en vervolgens de melk toe.

Verwissel de klopper door de kneedhaak.

Voeg het bloemmengsel toe en kneed in ± 10 minuten tot een zacht en soepel deeg. Het deeg zal niet van de bodem en wand loskomen, het blijft een plakkerig deeg.

Deeg zoete broodjes met sinaasappel  - Orange-scentes sweet rolls

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in volume verdubbelen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt dit tussen de 1 – 2 uur.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en vorm er bolletjes van. Laat de bolletjes afgedekt ± 15 minuten rusten. Maak vervolgens van de bolletjes strengen:

Making strands for braided breads

  1. Rol alle bolletjes met een deegroller uit tot een lapje.
  2. Rol het lapje strak op.
  3. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal een even dikke streng te krijgen.
  4. Rol de strengen om en om uit tot de gewenste lengte. NB: dek de strengen tussendoor af om uitdrogen tegen te gaan.
  5. Vouw iedere streng dubbel en draai vanaf de bovenkant de strengen om elkaar heen.
  6. Rol de streng vervolgens op tot een slakkenhuis. Zie voor de laatste twee stappen de foto’s in de posting van Hanaâ.
2e rijs: Laat de broodjes afgedekt op kamertemperatuur tot bijna dubbel volume rijzen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt dit 1 – 2 uur. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt en het langzaam terug veert.

Oven voorverwarmen:
  • Oven met boven- en onderwarmte: verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 200 ºC.
  • Rofco: verwarm de oven 2 uur voordat de broodjes de oven in gaan voor op 200 ºC.
Afwerking: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en bestrooi met de suiker.

Bakken:
  • Oven met boven- en onderwarmte: bak de broodjes in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin.
  • Rofco: bak de broodjes tot ze kleur krijgen, ± 8 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 50 ºC en bak ze in nog ± 8 minuten gaar en bruin.
Laat de broodjes op een rooster afkoelen. Deze broodjes kunnen perfect ingevroren worden.

16 juli 2010

Cake met gedroogd fruit

Cake met gedroogd fruit

Eerder vanavond bakte ik deze simpele en lekkere cake. We hebben hem natuurlijk geproefd, maar het grootste stuk is voor morgen, als snoeperij tussen alle bedrijven door voor de deelnemers aan de workshop Brood bakken. Inmiddels staat alles klaar, van mengkommen tot bloem en meel, van weegschalen tot bakkerszout, van kneedmachines tot gedroogde tomaatjes, van rijsmandjes tot lijnzaad . De recepten liggen in mapjes op tafel, de bakplaten liggen klaar op de Rofco en ik heb er weer zin in :-).

Het recept van deze cake is afkomstig van de blog La Recette du Jour, een erg leuke blog die ik onlangs ontdekte.

Als gedroogd fruit heb ik een mengsel van gele rozijnen, cranberry's en gekonfijte sinaasappelschil gebruikt. De geschaafde amandeltjes bovenop heb ik - heel dom - vergeten....

Cake met gedroogd fruit

Recept printen
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 grote eieren
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 60 ml melk
  • 250 gram gedroogd fruit (rozijnen, cranberry’s, abrikozen, vijgen, pruimen ….), zonodig in kleine stukjes
  • 1 grote appel, zonder schil en in blokjes
  • 3 theelepels kaneel
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • poedersuiker (optioneel)
  • bakvorm van ± 30 x 25 cm
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier zodat aan de twee lange kanten het bakpapier uitsteekt (dan kan je naderhand de cake er zo uit tillen).

Mix de boter en de suiker (met handmixer of platte klopper standmixer) in ± 5 minuten licht en luchtig. Mix het vanille extract erdoor. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen. Mix er tegelijk met een ei een eetlepel van het zelfrijzende bakmeel door, dit voorkomt dat het mengsel gaat schiften. Blijf na het laatste ei nog een paar minuten mixen. Voeg de melk toe.
Meng het resterende zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door elkaar en schep het er met een spatel door.

Meng het gedroogde fruit met de appel en de kaneel door elkaar en schep het door het cakebeslag.

Schep het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Bak de cake in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en goudbruin. Dek als de bovenkant te snel bruin wordt de bakvorm af met aluminiumfolie. Laat de cake 5 - 10 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

Cake met gedroogd fruit

Bestrooi voor het serveren eventueel met wat poedersuiker.

Bron: La Recette du Jour

14 juli 2010

Woensdag = bakdag (3)

Vandaag heb ik me weer eens gewaagd aan het bakken van zuurdesembrood. Ik heb er zelfs 3 verschillende gemaakt (en dan van ieder 2). De desem heb ik gemaakt volgens de beproefde werkwijze van Peter Reinhart: The Pineapple juice Solution.

Pain au levain with whole wheat flour
Pain au Levain with Whole-Wheat Flour uit "Bread" van Jeffrey Hamelman

Zuurdesembrood met semolinameel
Semolina Bread uit "Bread" van Jeffrey Hamelman

Zuurdesembrood met semolinameel
Nog een keer het Semolina Bread uit "Bread" van Jeffrey Hamelman

Zuurdesembrood met noten
Desembrood met heel veel noten (hazelnoten, amandelen, pecannoten en pistachenoten)

11 juli 2010

Bananenijs

Bananen

Dit bananenijs is net als het koffieijs heel snel en makkelijk te maken. Gebruik goed rijpe bananen voor het lekkerste resultaat.

Bananenijs
Recept printen
  • 300 gram rijpe bananen
  • 130 gram fijne kristalsuiker
  • sap van 1 kleine citroen
  • 1 eidooier
  • 1 dl slagroom
  • 3 dl volle melk
Pureer de bananen samen met de eidooier, de suiker en het citroensap in een foodprocessor. Giet de slagroom en de melk erbij en laat de machine nog even draaien tot alles goed gemengd is.
Laat het mengsel koud worden in de koelkast.
Giet het mengsel in een ijsmachine en laat tot ijs draaien.
Serveer direct of laat het ijs in de vriezer verder opstijven.

10 juli 2010

Koffieijs

Koffieijs

Iedereen om me heen loopt te puffen en te zuchten en te mopperen over de warmte. Ik niet, ik vind het heerlijk! Ja oké het is warm, heel erg warm zelfs, maar mijn humeur word er alleen maar beter van. Ik krijg zowaar in mijn eigen huis een soort van vakantiegevoel.

Bij mooi weer hoort een verkoelend ijsje. Omdat ik niet kon kiezen welke smaak heb ik vandaag drie soorten ijs gemaakt: koffieijs, bananenijs en aardbeien-yoghurtijs. Dat gaat heel makkelijk in mijn zelfvriezende Nemox Gelatissimo. Ik kocht hem in 2008 en ben er nog steeds blij mee.

Dit koffieijs is heel makkelijk te maken, ik vond het het lekkerste van de drie. Het recept vond ik op Chaos in the Kitchen. De espresso heb ik gemaakt met een Nespresso Magimix machine. Gezoete gecondenseerde melk is te koop in blikjes bij de supermarkt.

Koffieijs
  • 240 ml espresso of sterke koffie
  • 240 ml gezoete gecondenseerde melk (blikje)
  • 80 ml slagroom (of volle melk)
  • snuf grof gemalen koffie
Roer alle ingrediënten door elkaar.
Laat het mengsel koud worden in de koelkast.
Giet het mengsel in een ijsmachine en laat tot ijs draaien.
Serveer direct of laat het ijs in de vriezer verder opstijven.

06 juli 2010

Gelukkig heb ik de foto’s nog ……

Hazelnootbroodje

Wat een leuk broodje hè? Ik bakte een tijdje geleden een hele bakplaat vol van deze zoete broodjes. Ze smaakten zoals ze eruit zien: heel erg lekker. Ze waren in een mum van tijd op.

Ik weet nog dat de vulling onder andere bestaat uit boter en gemalen hazelnoten en dat ik het recept op twee blaadjes heb opgeschreven; op het ene blaadje de ingrediënten voor het deeg en op het andere de ingrediënten voor de vulling. Tijdens het bakken heb ik alle tussenstappen netjes op de kiek gezet.

De foto’s heb ik nog, maar ………………. waar zijn die blaadjes met de receptuur gebleven? Ik heb echt geen flauw idee, maar ik vind ze vast nog wel een keer tussen mijn stapels met recepten. Tot die tijd moeten we het maar met de foto's doen.

Hazelnootbroodje

04 juli 2010

Langzaam in de oven gegaarde kip met citroen

Langzaam in de oven gegaarde kip met citroen

Simpel en pure smaken. Kost wel wat tijd, maar eenmaal in de oven heb je er geen omkijken meer naar. Tip: neem voor het lekkerste resultaat de beste kippenpoten die je kunt krijgen.
Wij aten er een gemengde salade en versgebakken brood bij.

Langzaam in de oven gegaarde kip met citroen (2 personen)
Recept printen
  • 2 kippenpoten
  • 6 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 citroen, in 8 stukjes gesneden
  • paar takjes verse tijm, blaadjes van de takjes gerist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 ml droge witte wijn
  • versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 160 ºC.

Leg de kippenpoten in een braadslede en voeg de teentjes knoflook, parten citroen en de tijmblaadjes toe. Voeg de olijfolie toe en meng alles - met je handen - door elkaar. Leg alles weer een beetje netjes in de braadslede en zorg ervoor dat de kippenpoten met het vel naar boven in de braadslede ligt.

Langzaam in de oven gegaarde kip met citroen

Schenk de witte wijn erover en maal er wat peper over. Dek de braadslede af met aluminiumfolie. en zet braadslede in het midden van de oven. Laat 2 uur ongestoord staan, niet even spieken onder de folie!

Verwijder na 2 uur de aluminiumfolie en zet de oven op 200 ºC. Laat de kip in nog 30 - 45 minuten een bruin korstje krijgen.

Bron: 1x umruhren bitte

02 juli 2010

Aardbeien van Jan Robben

Op Twitter hoor, pardon lees, ik de laatste weken steeds maar weer over de aardbeien van Jan Robben, de beroemdste teler van smaakaardbeien van Nederland. Vorige jaar werd er trouwens in culi Nederland ook nergens anders over gesproken rond deze tijd. Helaas woon ik niet in de buurt van Oirschot, aardbeien kopen in de boerderijwinkel van Jan zit er dus helaas niet in. Ook is er bij mij in de buurt geen Deen of Plus supermarkt. Sinds 1 juni zijn ze daar namelijk ook te koop.

De Lambada aardbeien heb ik dit jaar weer gemist, ze zijn inmiddels op. Gelukkig kweekt Jan nog meer rassen en vandaag kwam ik dan toch eindelijk in het bezit van een aantal doosjes smaakaardbeien, Elianny's om precies te zijn. Het leuke is ook nog eens dat ik Jan in levende lijve heb ontmoet toen hij de aardbeien kwam afleveren in Voorburg.

Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland - Brazilie hebben we 1 doosje leeg gegeten. Of ze lekker zijn? Ja! Wij vinden ze erg lekker. De Elianny is een zoete aardbei met toch ook een lekker fris zuurtje. Ook een stevige aardbei, niet zacht of zompig en de smaak blijft lekker hangen in je mond, of hoe zeg je dat. Je proeft in ieder geval de aardbeien nog een tijdje nadat je ze gegeten hebt. Morgenochtend gaan ze weer in de herhaling, en dan op een zelfgebakken 'kokosbroodje'. Een heerlijke combinatie. Het recept van die broodjes houden jullie van me tegoed. Ook lekker trouwens met zelfgemaakte (aardbeien)jam.

Tip: Jan Robben schrijft ook een blog, heel leuk om te lezen! De foto boven dit bericht heb ik 'geleend' van zijn blog. Het zijn de eerste geplukte Elianny's van dit seizoen.

01 juli 2010

Werk in uitvoering

Dat is even schrikken, mijn weblog ziet er opeens heel anders uit. De nieuwe look is nog lang niet af, er wordt nog hard aangewerkt.