Voor dit gerecht mag je me -bij wijze van spreken- 's nachts wakker maken. Heerlijk!! Vooral de combinatie van sereh (citroengras), verse gemberwortel en djeroek poeroetblaadjes vind ik een niet te overtreffen smaaksensatie.
Nasi Lemak is een gerecht uit de keuken van Maleisië. Onderstaande versie schijnt echter niet helemaal authentiek te zijn, in de oorspronkelijke Nasi Lemak wordt namelijk pandanblad en geen djeroekpoeroet gebruikt en bovendien wordt de rijst niet gekleurd met koenjit. Hoe het ook zij, ik vind onderstaande versie verrukkelijk.
Djeroekpoeroetblaadjes zijn vers, uit de diepvries en soms ook gedroogd verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Sereh zie ik steeds vaker bij de supermarkt in het schap bij de groenten liggen, maar is uiteraard ook verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Kneus voor meer smaak de sereh voor gebruik door er met het lemmet van een mes op te drukken.
Deze Nasi Lemak heeft veel smaak van zichzelf en is lekker bij allerlei Aziatische gerechten. Nasi betekent trouwens "gekookte" rijst, dat weten jullie toch wel? Het wordt vaak verward met nasi goreng, wat "gebakken" rijst betekent. Ik heb het in dit bericht ook al eens uitgelegd. En ..... snelkookrijst is natuurlijk uit den boze voor dit gerecht!
Het recept is afkomstig van Saveur, hieronder staat mijn versie. Kleine moeite, groot succes!
Nasi Lemak
Recept printen
- 400 gram (jasmijn)rijst
- 240 ml kokosmelk (blikje)
- 360 ml water
- 1½ theelepel koenjit
- ½ theelepel zout
- 3 djeroek poeroetblaadjes
- 1 spriet sereh
- 3 schijfjes verse gember