30 november 2008

Foodblog-event december: cranberries

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben de host voor het Foodblog-event in december. Gisteravond kreeg ik van Edith van Edith’s digitale keuken een e-mail met daarin deze heugelijke mededeling. Edith was de host van dit event in de maand november met als thema ‘pompoen’. De ‘round-up’ daarvan is te lezen op koken.blog.

Voor wie niet weet wat dit Foodblog-event is: Bianca van Bourgondie.nl begon afgelopen juni met dit event met als bedoeling alle Nederlandstalige foodbloggers over één en hetzelfde onderwerp te laten schrijven. Er is al gepicknickt, de Tour de France is aan de beurt geweest, gevolgd door het strand, kruiden, paddenstoelen en pompoen.

Het leuke is dat je als host het thema mag bedenken. Op het moment dat ik de e–mail las was ik net terug van een drukke en gezellige middag speculaas bakken bij DOK Cookware in Den Haag en moest ik even omschakelen. Thema? December? Tsja ….. De supermarkten liggen in deze feestmaand eerst overvol met allerlei lekkernijen voor het Sinterklaasfeest en vanaf 6 december met allerlei ‘exotische’ producten voor de kerstdagen. Van asperges tot frambozen (die trouwens helemaal niet in deze tijd van het jaar thuishoren), van gerookte knoflook (waarom hebben ze die niet vaker?) tot struisvogelfilet.

Met de benen omhoog en een lekker glas wijn onder handbereik had ik – ondanks de visioenen van overvolle supermarkten - toch al snel het thema bedacht: cranberries. Deze lichtzure en vaak wat bittere rode vruchtjes zijn vers in de maanden oktober tot en met januari volop verkrijgbaar en in de vorm van cranberrycompote vaak bij het kerstdiner en wild geserveerd. In gedroogde vorm en als sap en ingemaakt zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Zo kan je meedoen:


Alles mag, als er maar cranberries in verwerkt zijn (vers, gedroogd, sap enz.), bijvoorbeeld in een saus, compote, jam, brood, cake, koekjes, taart.
  • Maak een gerecht waarin cranberries zijn verwerkt of schrijf er iets over.
  • Zet het recept/bericht op je weblog en maak daarin een link naar dit bericht. Meerdere recepten/berichten mag natuurlijk ook!
  • Stuur mij vervolgens een e-mail (klik op de e-mail link in de linkerkolom) met daarin de URL van het bericht op je weblog.
  • Uiterste inzenddatum: 29 december, 24.00 uur.
  • Heb je geen weblog en wil je toch meedoen? Stuur mij dan je recept, eventueel met foto, dan plaats ik het op mijn weblog.
Omdat ik hoop dat er veel reacties binnenkomen met recepten die het met kerst goed doen op tafel zal ik een paar dagen voor de kerst de ‘tussenstand’ op mijn weblog te publiceren. De ‘round-up’ volgt tussen 31 december en 2 januari.

Ga aan de slag en doe mee! Ik zie met belangstelling de berichten tegemoet ☺.

Om inspiratie op te doen hierbij al wat recepten met cranberries:
Kalkoenfilet met cranberry portsaus
Cranberry-sinaasappelbrood
Cranberrytulband
Sinaasappel-cranberrycake
Cranberry-sinaasappelkoekjes
Gesuikerde cranberries

In de tussentijd wens ik iedereen weer smakelijk eten!

Lees hier de 'round-up' met maar liefst 26 verschillende recepten waarin cranberries zijn verwerkt.

27 november 2008

Kipcurry met pompoen, tomaten en spinazie

Kipcurry met pompoen, tomaten en spinazie

Alweer een gerecht dat snel klaar is. Mijn man had enige bedenkingen vooraf want hij is niet zo dol op pompoen (eigenlijk vindt hij ze alleen maar goed genoeg om uit te snijden voor Halloween......), maar op deze manier klaargemaakt viel het hem alleszins mee. Pompoen schoonmaken doe ik zo: ik snij de pompoen in grote stukken met een groot scherp mes en zorg daarbij dat ik niet uitschiet en een paar vingers kwijtraak, dan verwijder ik het zachte binnenste en de pompoenpitten. Vervolgens schil ik de stukken met een dunschiller en snij in kleinere stukjes.

Dit recept is tevens mijn inzending voor het Foodlog Event November met als thema Pompoen.

Kipcurry met pompoen, tomaten en spinazie
Recept printen
  • 1 grote ui, in halve ringen
  • 2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 350 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 - 2 eetlepels groene of rode currypasta (potje)
  • ± 500 gram pompoen (schoon gewogen), in blokjes
  • 5 rijpe tomaten, in vieren
  • 200 ml water
  • 150 gram verse spinazie
  • zout en eventueel versgemalen peper
Verhit de olie in een braadpan met dikke bodem. Bak de ui in ± 5 minuten glazig. Doe de kip erbij en bak even mee. Voeg de currypasta toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de pompoen, tomaten en water toe. Roer door elkaar.

Doe de deksel op de pan en laat ± 15 minuten sudderen tot de pompoen net gaar is. Roer de spinazie erdoor en laat de spinazie in een paar minuten slinken. Breng op smaak met zout en eventueel peper.

Lekker met basmatierijst.

Aangepast recept van BBC GoodFood

Eet smakelijk!

25 november 2008

Kip met abrikozen en rode paprika

Kip met abrikozen en rode paprika

Vorige week stond ik bij de kassa in de supermarkt met een kar vol boodschappen. Helaas ging het hele "feest" niet door want opeens was mijn betaalpas overleden. "Pas ongeschikt, betaal anders" kreeg ik te zien op het display. Wat ik ook probeerde, pas opwrijven, andere kassa, langzaam en snel de pas door het pinapparaat halen, het lukte niet. Tsja, daar stond ik ....... Het was al bijna half 7 en ik had trek. Gelukkig had ik net genoeg contant geld bij me om een paar boodschappen te betalen. Ik haalde er de kipfilet, de rode puntpaprika's en de fles witte wijn uit. Daar moest - samen met ingrediënten uit de voorraadkast - wel iets mee te maken zijn.
En inderdaad, we hebben lekker gegeten die avond.

Kip met abrikozen en rode paprika (2 personen)
Recept printen
  • 80 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 1 dl vers geperst sinaasappelsap
  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 rode puntpaprika’s, in reepjes
  • 2 theelepels (gerookt) paprikapoeder
  • 20 gram bloem
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 dl kippenfond (of bouillon)
  • 2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
  • paar draaien uit de molen gedroogde chili's
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • zout, versgemalen peper
Wel de abrikozen ± 30 minuten in het sinaasappelsap. Laat de kipfilet in ± 30 minuten op kamertemperatuur komen.

Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de kipfilets om en om bruin. Haal uit de pan, leg op een bord en zet even apart. Bak de ui, knoflook en paprika op middelhoog vuur in het achtergebleven vet, ± 5 minuten. Roer het paprikapoeder en de bloem erdoor. Voeg de witte wijn, de kippenfond en de gedroogde abrikozen en het weekvocht toe. Laat de saus op zacht vuur binden. Roer er de Provençaalse kruiden, de chilipeper en de abrikozenjam door. Doe de kip terug in de pan en laat in nog ± 15 minuten op zacht vuur gaar worden. Zonodig op smaak brengen met zout en peper.

Lekker met gekookte rijst.

Eet smakelijk!

21 november 2008

Gevulde speculaas, 3 verschillende smaken

Gevulde speculaas

In het kader van “wat zal ik eens gaan doen want stel je voor dat ik me ga vervelen” bakte ik van de week drie verschillende smaken speculaas. Het basisdeeg was voor alle drie hetzelfde, maar door verschillende toevoegingen smaakten ze allemaal anders.

Ik vond ze alle drie lekker, maar dat zegt niks ….. Daarom organiseerde ik een “gevuld speculaas event” (lees: smaaktest). Dit keer waren niet mijn collega’s “de klos”, maar die van mijn echtgenoot. Ik was nieuwsgierig of een stelletje IT-ers het verschil kon proeven tussen de drie smaken. En waarachtig dat konden ze! Ze hebben zich van hun beste kant laten zien en hebben heel serieus geproefd. Dat kwam uiteraard ook door de voorwaarden die mijn echtgenoot van tevoren kenbaar had gemaakt: diegenen die er een potje van zouden maken werden direct gediskwalificeerd voor het aankomende “kerststol event” (dit event hebben ze trouwens ter plekke bedacht omdat de paasstolproeverij dit jaar helaas geen doorgang kon vinden …..) en de deelnemers moesten alle drie de smaken proeven anders mochten ze geen stem uitbrengen. Jammer dat ik er niet bij was, ik had wel eens willen zien hoe ze dit klusje geklaard hebben. Heren/dames bedankt voor de medewerking!

De verschillende smaken had ik een nummer gegeven: 1, 2 en 3. Nummer 1 was het oorspronkelijke recept met de rasp van 1 citroen, kristalsuiker en 1 eetlepel rozenwater door de spijs, in nummer 2 was de rasp van 1 sinaasappel verwerkt, lichtbruine basterdsuiker en oranjebloesemwater door de spijs en nummer 3 was met de rasp van 1 citroen, donkerbruine basterdsuiker en citroensap door de spijs.

Na een volgens mijn echtgenoot volstrekt chaotisch - hoe kan het ook anders met automatiseerders - verlopen proeverij kwam er dan toch een winnaar uit de bus. De IT-ers bleken over verrassende smaakpapillen te beschikken, want nummer 2 werd de winnaar. Zelf vond ik deze variant ook lekker, het is weer eens iets anders dan het “recht-toe-recht-aan” klassieke recept dat we allemaal al kennen.

En dan nu de recepten: recept nummer 1 is het oorspronkelijke recept dat ik vond op Coquinaria, een hele leuke site met historische en moderne recepten. De nummers 2 en 3 zijn mijn bewerkingen.
De hoeveelheden genoemd bij het recept op Coquinaria heb ik gehalveerd en de gevulde speculaas gebakken in een vorm van 20 x 20 cm. Zowel de verschillende degen als de aangemaakte spijs heb ik een dag van tevoren gemaakt.

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas (1)

Deeg:
  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 1/4 theelepel zout
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 125 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 ml slagroom
Vulling:
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel/15 ml rozenwater (verkrijgbaar bij toko)
Verder:
  • 25 halve amandelen
  • wat melk
  • vierkant bakblik van ± 20 cm, ingevet
Gevulde speculaas (2): DE WINNAAR

Deeg:
  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 1/4 theelepel zout
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 125 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 ml slagroom
Vulling:
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel/15 ml oranjebloesemwater (verkrijgbaar bij toko)
Verder:
  • 25 halve amandelen
  • wat melk
  • vierkant bakblik van ± 20 cm, ingevet
Gevulde speculaas (3)

Deeg:
  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 1/4 theelepel zout
  • 25 gram speculaaskruiden
  • 125 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 25 ml slagroom
Vulling:
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel/15 ml citroensap
Verder:
  • 25 halve amandelen
  • wat melk
  • vierkant bakblik van ± 20 cm, ingevet
Bekleed de ingevette vorm met een brede strook bakpapier en laat het papier aan twee kanten uitsteken. Zo kan de koek na het bakken makkelijk uit de vorm getild worden.

Meng de bloem met de suiker (nr. 1: kristalsuiker/nr. 2: lichtbruine basterdsuiker/nr. 3: donkerbruine basterdsuiker), bakpoeder, baking soda, zout en speculaaskruiden. Voeg de blokjes boter toe en snijd met twee messen of een pastryblender door de bloem. Of gebruik hiervoor een foodprocessor.

Meng het ei met de room. Voeg de geraspte citroenschil (nummer 1 en 3) of de geraspte sinaasappelschil (nummer 2) en het ei-/roommengsel toe. Kneed er met een koele hand snel een stevig deeg van. Verdeel het deeg in 2-en, maak er platte schijven van en leg ze verpakt in plastic folie minstens 1 dag in de koelkast.

Meng de amandelspijs met het rozenwater (nummer 1) of oranjebloesemwater (nummer 2) of citroensap (nummer 3) en het ei. Doe niet alle ei ineens erbij, begin met de helft en meng tot je een smeuïge massa hebt. Leg ook de aangemaakte amandelspijs in de koelkast.

Haal het deeg en de amandelspijs uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 ºC.

Verdeel ieder stuk deeg in twee gelijke stukken. Rol ieder stuk deeg op een bebloemde werkplek uit tot een vierkante lap ter grootte van de bakvorm. Leg 1 lap in de bakvorm, verdeel de amandelspijs erover - laat de rand vrij - en dek af met andere deeglap. Druk de rand aan. Bestrijk de bovenkant met wat melk. Maak met een mes een ruitjespatroon in het deeg (25 ruitjes) en verdeel de amandelen erover.

Gevulde speculaas

Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar. Laat in de bakvorm afkoelen.

Gevulde speculaas

Eet smakelijk!

PS: a.s. zaterdag, 29 november, ga ik deze smaken gevulde speculaas bakken bij DOK Cookware.

20 november 2008

Konijn met bokbier en pruimen

Konijn in bokbier

Het recept van deze stoofschotel met konijn vond ik het kookmagazine Appetito nr. 5 2008. Het is helaas een beetje knullig beschreven. Zo wordt er in de ingrediëntenlijst prei genoemd, maar in de beschrijving vind je die niet meer terug, je moet het kookvocht zeven, maar wat je dan vervolgens met de meegestoofde groenten moet doen staat nergens. De pruimen worden geweld in 1 flesje bokbier, jammer dat het weekvocht niet meer wordt gebruikt, zonde om weg te gooien.

Ik heb in grote lijnen het recept gevolgd, maar enkele dingen veranderd. De prei heb ik weggelaten, want ik vond het geen toegevoegde waarde hebben. Ik heb minder boter gebruikt, minder mosterd, minder laurier en het op het laatst wat slagroom toegevoegd. Het weekvocht van de pruimen heb ik gebruikt in plaats van het in het recept genoemde 3e flesje bier. De groenten heb ik nadat de saus was ingekookt met het vlees en de pruimen terug gedaan in de pan. Omdat ik de saus wat dun vond heb ik het licht gebonden met wat aangeroerde maizena.

Volgende keer neem ik wel ander bier, bijvoorbeeld een donker Belgisch bier, dat vind ik namelijk lekkerder dan bokbier. De verse kruiden die ik in deze schotel gebruikt heb, heb ik altijd in voorraad in de vriezer (ook altijd verse laurierblaadjes, veel smaakvoller dan de gedroogde). Goed verpakt in een diepvrieszak blijven ze een hele tijd goed.

Konijn met bier en pruimen
  • 4 konijnenboutjes (wild of tam)
  • 75 gram roomboter
  • 2 flesjes bokbier of donker Belgisch bier
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 1 ½ eetlepel grove mosterd
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • ½ knolselderij, in blokjes
  • 5 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • zout en versgemalen peper
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 5 verse blaadjes salie
  • 2 (verse) laurierblaadjes
  • ½ - 1 dl slagroom
  • evt. wat met water aangemaakte maizena om de saus te binden

Begin met het wellen van de pruimen, het weekvocht wordt later nog gebruikt: wel de pruimen ± 1 uur in 1 flesje bier.

Verhit een grote pan met dikke bodem en bak de konijnenboutjes in 50 gram boter rondom bruin. Haal uit de pan en zet even apart.

Giet het grootste gedeelte van het bakvet uit de pan, doe de rest van de boter in de pan en fruit de uien, knoflook, wortel en de knolselderij. Giet intussen de pruimen af, vang het weekvocht op. Voeg de jeneverbessen, kruidnagels, tijm, rozemarijn, salie, laurierblaadjes, de mosterd, het weekvocht van de pruimen en het resterende flesje bier toe. Breng aan de kook.

Zet het vuur lager en voeg de konijnenboutjes toe. Laat op heel zacht vuur (eventueel sudderplaatje gebruiken) in 1 - 1½ uur gaar worden.

Haal het vlees uit de pan, houd het warm in aluminiumfolie. Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan, verwijder de kruiden en zet de groenten ook even afgedekt apart. Schenk de slagroom bij het vocht in de pan en laat inkoken tot jusdikte. Breng op smaak met zout en peper. Bind de saus eventueel met wat water aangemaakte maizena. Voeg de pruimen, de groenten en de konijnenboutjes weer toe en laat alles weer goed warm worden.

Wij aten er gekookte aardappeltjes bij.

18 november 2008

Speculaasbroodjes (1)

Speculaasbroodjes

Een verse witte boterham met daarop roomboter en speculaasjes........ Heerlijk!! Ik at het vroeger vaak, daarna is het jaren uit mijn "systeem" verdwenen en sinds kort eet ik het weer regelmatig want het is een rage tijdens de gezamenlijke lunch op mijn werk. Omdat ik thuis eigenlijk maar zelden speculaasjes in voorraad heb, maar - speciaal nu de Sint nadert - wel speculaaskruiden heb ik deze variatie bedacht. De speculaassmaak zit al in het broodje, likje boter erop en smullen maar!

Speculaasbroodjes (16 stuks)
Recept printen
  • 500 gram tarwebloem
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden (of iets meer voor een sterkere smaak)
  • 7 gram droge gist
  • 185 gram lauwwarme melk (vol of halfvol)
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 10 gram zout
  • 1 ei losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • ± 80 gram geschaafde amandelen
Werkwijze KitchenAid/standmixer:
Meng de helft van de tarwebloem, de suiker en de gist in de kom van de standmixer. Voeg de warme melk toe en mix met de platte klopper tot een deegje. Voeg de boter, de eieren en het zout toe toe. Meng de speculaaskruiden door de resterende bloem en voeg dit in gedeelten toe.
Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat melk.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 2 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel met een deegsteker in 16 gelijke stukjes (van ± 55 gram). Bol ieder stukje deeg goed op en laat ± 10 minuten afgedekt liggen. Druk dan de bolletjes met de palm van je hand wat platter.

Speculaasbroodje

Bestrijk de bovenkant met het eimengsel en druk in de geschaafde amandelen.

Speculaasbroodje

Verdeel de stukjes deeg ± 5 cm uit elkaar over twee bakplaten, ze mogen niet aan elkaar vastbakken.

Speculaasbroodjes

Zet een bord met kokend water onderin de oven en zet de bakplaten erboven. Direct de ovendeur sluiten. De deegbolletjes hoeven niet afgedekt te worden, door de stoom van het water drogen ze niet uit en door de warmte van het water rijzen ze goed. NB: niet het ovenlicht aandoen, dan drogen de bovenste deegbolletjes alsnog uit!

Laat ± 45 minuten rijzen tot ze bijna in volume verdubbeld zijn. Haal de bakplaten uit de oven en zet ze - nu wel afgedekt - weg. Haal ook het bord met water uit de oven en verwarm de oven voor op 180 ºC.

Als de oven op temperatuur is de bolletjes in ± 15 minuten gaar en bruin bakken. Bak vervolgens de volgende bakplaat met bolletjes. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Speculaasbroodjes

Likje roomboter erop en smullen maar....

Eet smakelijk!

16 november 2008

Zuurkoolschotel met appeltjes uit de oven

Zuurkoolschotel met appel

Soms denk ik te ingewikkeld volgens mijn echtgenoot. Dacht hij vandaag een "ouderwetse" zuurkoolstamppot met worst en een kuiltje jus te krijgen maar nee ...... ik moest er weer fratsen mee uithalen! Terwijl ik stond te koken schreef hij het volgende stukje op zijn weblog: Zuurkool.

Desalniettemin heeft hij 2 keer opgeschept en ook nog het laatste restje van mijn bord opgegeten ........ Conclusie: hij vond het toch erg lekker!

Zuurkool met appeltjes uit de oven


Voor de zuurkool:
  • 500 gram wijnzuurkool
  • 75 ml witte wijn (of water)
Voor de aardappelpuree:
  • 750 gram aardappelen
  • 1 dl warme melk
  • 30 gram roomboter
  • zout, versgemalen peper
Voor de gehaktlaag:
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • zout, versgemalen peper
  • ½ theelepel paprikapoeder
Voor de appellaag:
  • 25 gram roomboter
  • 4 kleine appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dikke partjes
  • 30 ml Calvados
Verder:
  • paneermeel
  • paar klontjes boter
  • 1 ovenschaal, ingevet
  • pureeknijper of pureestamper

Kook de zuurkool zachtjes ± 15 minuten in de witte wijn (of water). Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bak intussen de partjes appel in een koekenpan in de boter ± 5 minuten. Voeg de Calvados toe en laat verdampen. Doe over op een bord en zet even weg.

Bak het gehakt in een koekenpan rul, voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee. Maak op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Doe over op een bord en zet even weg.

Giet de zuurkool en de aardappelen af. Knijp de aardappelen door de pureeknijper of stamp ze fijn met de pureestamper (niet fijnmaken met een mixer, dan krijg je een smurrie die op behangplaksel lijkt). Roer de melk en de boter door de aardappelpuree en maak op smaak met zout en peper.

Doe achtereenvolgens in de ovenschaal: zuurkool, appelpartjes,

Zuurkoolschotel met appel

gehakt en als laatste de aardappelpuree. Bestrooi met wat paneermeel en leg er wat klontjes boter op.

Zet de schaal ± 25 minuten in de oven tot alles warm is en de bovenkant goudbruin.

Zuurkoolschotel met appel

Eet smakelijk!

14 november 2008

Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Eergisteren heb ik via Bakkertje Thuis - zoals altijd prima verzorgd en snel in huis - een nieuwe voorraad speculaaskruiden binnen gekregen en ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan. Het simpele en ouderwets lekkere recept komt uit de oude doos. Laat de Sint maar komen .......

Speculaasbrokken
Recept printen

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 20 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 200 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 3 eetlepels slagroom
  • ± 2 eetlepels melk
  • halve amandelen om te garneren
Meng zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en roer erdoor. Snijd de boter met twee messen of een pastryblender door het mengsel. Voeg de slagroom toe en roer er met een vork doorheen. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. Uiteraard kan je ook de foodprocessor aan het werk zetten om het deeg te maken, gebruik daarvoor het mes: doe zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in de kom, druk op de pulseknop om te mengen. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop. Voeg de slagroom toe en druk nog een paar keer op de pulsknop. Stort het deeg in een kom en kneed er snel met koele hand een samenhangend deeg van.

Druk het deeg wat platter en leg het verpakt in plastic folie minstens een paar uur - een dag is nog beter - in de koelkast.

Laat het deeg in ± 30 minuten op temperatuur worden. Verwarm de oven voor op 160 °C.

Rol het deeg op een bebloemde werkplek uit tot een lap van een ½ cm dik. Leg het op een met bakpapier of bakmatje bekleedde bakplaat. Verdeel in vierkanten (licht met een mes insnijden), bestrijk met melk en leg op elk vierkantje een halve amandel.

Bak de speculaas in het midden van de oven in 30 - 35 minuten gaar. Op een rooster laten afkoelen.....

Dikke speculaas

en dan in stukken breken:

Speculaasbrokken

Eet smakelijk!

12 november 2008

Aardappelroomsoep met broccoli

Aardappelroomsoep met broccoli

Jaren geleden - het was zelfs nog in de vorige eeuw ;-) - maakte ik deze soep een paar keer. Vooral mijn dochter vond de soep erg lekker want ze bleef er om vragen. Maar helaas, ik kon het recept niet meer vinden. Het bleef in mijn gedachten en in de loop der jaren heb ik diverse keren gezocht in mijn receptenarchief (stel je daar niks bij voor, dat archief bestaat uit dozen vol met allerlei kooktijdschriften, mappen met ingeplakte recepten en losse knipsels), maar het bleef onvindbaar. Tot ik het onlangs bij toeval tegenkwam. Hoera, nu kon ik mijn dochter verrassen! Helaas werd die verrassing een beetje een anticlimax. Haar reactie toen ik de soep op tafel zette: "aardappelsoep die ik zo lekker vond en waarvan je het recept kwijt was? Heb ik daar jaren om gevraagd? Mam, ik weet er niks meer van ...."

Aardappelroomsoep met broccoli
  • 30 gram kruidenboter
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei, in ringen
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 500 gram aardappelen, in blokjes
  • ± 8 dl runderbouillon
  • zout, versgemalen peper
  • 1 dl slagroom
  • 60 ml droge witte wijn
  • 200 gram broccoli, in roosjes
  • 50 gram amandelschaafsel, geroosterd in droge koekenpan
Spek in kruidenboter ± 5 minuten bakken. Ui, prei en wortel toevoegen en ± 5 minuten omscheppend meebakken. Aardappelblokjes en bouillon erbij doen, aan de kook brengen en ± 30 minuten zachtjes koken.

Soep pureren in foodprocessor of met staafmixer. Slagroom en wijn met wat hete soep mengen en door soep roeren. Op smaak brengen met zout en peper.

Intussen broccoli in ruim water met wat zout ± 3 minuten koken, met koud laten schrikken en laten uitlekken. Broccoli door soep roeren. Soep in kommen scheppen en garneren met geschaafde amandelen.

Lekker met Bladerdeeg-kaasflapjes.

Bron: Tip Culinair, februari 1997

Eet smakelijk!

Bladerdeeg-kaasflapjes

Een lekkere snack voor tussendoor, bij de borrel of bij deze Aardappelroomsoep met broccoli.

Bladerdeeg-kaasflapjes
Recept printen
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 2 grote tomaten, in blokjes
  • 1 bol mozzarella, in blokjes
  • ± 10 blaadjes verse basilicum, in reepjes
  • 1 eetlepel rode pesto
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 ei, losgeklopt
Oven voorverwarmen op 200 ºC.

Plakjes bladerdeeg in ± 10 minuten laten ontdooiden. Meng de tomaat, mozzarella, basilicum, rode pesto en olijfolie in een kommetje door elkaar.

Verdeel de vulling over de bladerdeegplakjes, maak de randjes nat met water en vouw tot driehoekjes dicht. Met vork randjes op elkaar drukken.

Bladerdeeg-kaasflapjes

Met losgeklopt ei bestrijken en in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin bakken.

Bron: Tip Culinair, februari 1997

Eet smakelijk!

09 november 2008

Thaise kip met cashewnoten

Thaise kip met cashewnoten

Een supersnel gerecht uit de wok. Hoe "pittig" je het wilt hebben kan je zelf bepalen door meer of minder currypasta toe te voegen. De kipfilet kan vervangen worden door varkensvlees.

Thaise kip met cashewnoten

Recept printen
  • 1 eetlepel olie (ik heb rice bran oil gebruikt)
  • 1 ui, in halve ringen
  • 350 gram kipfilet, in blokjes of reepjes
  • 1 – 2 eetlepels groene currypasta (potje)
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 250 gram haricots vert, gehalveerd
  • 5 kleine tomaten, in stukjes
  • 5 dl kokosmelk
  • 1 eetlepel vissaus (of zout naar smaak)
  • 2 theelepels limoensap
  • 75 gram cashewnoten, geroosterd in een droge koekenpan
  • korianderblaadjes om te garneren
  • gekookte witte rijst
Verhit een wok op hoog vuur tot gloeiend heet. Voeg de olie toe en laat heet worden. Roerbak de ui, voeg de kipfilet toe en roerbak mee. Voeg de currypasta toe en laat even meebakken. Voeg vervolgens de paprika, haricots vert, tomaten, kokosmelk en vissaus toe. Laat sudderen tot de haricots verts beetgaar zijn (± 10 minuten). Roer het citroensap erdoor. Direct serveren. Schep op ieder bord wat rijst, schep de saus ernaast en garneer met wat cashewnoten en korianderblaadjes.

Eet smakelijk!

Zonnebloembrood (bruin)

Zonnebloembrood

Terwijl ik dit schrijf ruikt het heerlijk in huis, niet alleen naar dit brood wat ik net uit de oven heb gehaald, maar ook naar een stoofpot met konijn, pruimen, bokbier, groenten en kruiden die op een zacht vuurtje staat te sudderen. Kaarsjes aan, drankje erbij, muziekje, kat Arie ligt te snorren in zijn nieuwe mandje, buiten is het koud en donker. Kortom, het is goed vertoeven hier binnen ......

Bruin brood met zonnebloempitten
  • 300 gram volkorenmeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 80 gram zonnebloempitten + om te bestrooien
  • 325 gram lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • 20 gram Lyle's Golden Syrup (of honing)
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 9 gram zout
  • bakblik van 23 - 25 cm, ingevet
Werkwijze deeg in een standmixer kneden: Doe volkorenmeel, tarwebloem, zonnebloempitten en water in de kom. Kneed met de deeghaak in ± 3 minuten tot een ruw deeg. Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten rusten (autolyse). Voeg gist, golden syrup, zonnebloemolie en zout toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is, ± 60 minuten.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, vorm er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Besproei het deeg met water en bestrooi met/rol het door zonnebloempitten.

Zonnebloembrood

Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.

Zonnebloembrood

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht). Bak het brood onderin de oven 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200/180 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en goudbruin.

Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaan snijden.

08 november 2008

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel

Het is nog niet zo ver, Sinterklaas komt pas op zaterdag 15 november aan in Nederland, maar ik ben alvast goed voorbereid ;-). Eerder deze week bakte ik gevulde speculaas en vandaag deze cake.

Het is een standaard cake recept: 200 gram boter, 200 gram bloem, 4 eieren, maar in plaats van 200 gram suiker is de helft van de suiker vervangen door dezelfde hoeveelheid amandelspijs. Je kunt de amandelspijs in kleine stukjes breken, maar ook eerst even samen met de suiker fijnmalen in een foodprocessor (ik heb dat natuurlijk gedaan in "Magi").

Gemalen bruine basterdsuiker met amandelspijs

Als extra smaakmaker heb ik er naast de speculaaskruiden nog wat in kleine stukjes gesneden gekonfijte sinaasappelschil in gedaan. Zonder het recept te wijzigen kan de sinaasappelschil weggelaten worden.

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel
Recept printen
  • 200 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram amandelspijs, in kleine stukjes
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 grote eieren
  • 45 ml melk
  • 200 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 60 gram gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes
  • geschaafde amandelen
  • springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.

Mix (met mixer of platte klopper standmixer) de boter romig. Voeg de suiker en de amandelspijs toe en mix in 5 minuten tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille extract en de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf na het laatste ei nog 5 minuten mixen. Mix de melk erdoor. Het mengsel kan er nu geschift uit gaan zien, geen nood: alles komt goed.

Zeef de bloem erboven en schep er met een spatel of houten lepel luchtig door. Meng er als laatste de stukjes gekonfijte sinaasappelschil door.

Schep het beslag in de vorm, strijk het glad met de achterkant van een lepel en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Bak de cake in het midden van de oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand. Laat volledig afkoelen voor serveren.

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel

Eet smakelijk!

06 november 2008

Brood met zure room

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vaak koop ik ingrediënten om iets te maken en vervolgens komt er dan iets tussen. Daarna vergeet ik het en "opeens" zie ik dan weer iets in de kast of koelkast staan wat nodig op moet. Zo kwam ik vandaag 4 potjes zure room tegen in de koelkast die over de datum dreigden te raken. Tsja, wat wilde ik er ook alweer mee maken? Ik weet het echt niet meer .........

Wat ik ermee wilde maken was in ieder geval niet onderstaand recept, maar die 4 potjes kwamen precies van pas :-).

Het recept komt uit het boek Beard on Bread en ik vond het op het weblog van Seriously Good. Het kost even wat tijd om het brood te maken, want het deeg rijst erg langzaam. Volgens Kevin heerlijk om er een grilled cheese sandwich mee te maken.

Brood met zure room
  • 7 gram instant gist
  • 30 gram suiker
  • 60 gram water, 20 - 25 °C
  • 4 bekertjes van 125 ml zure room
  • ¼ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • 13 gram zout
  • 685 gram tarwebloem
  • 2 bakblikken van ± 21 cm, ingevet

Deeg kneden in een standmixerMeng de gist, suiker, water, zure room en baking soda in de kom van een standmixer met de platte klopper door elkaar. Voeg 500 gram bloem toe en mix er met de platte klopper door tot een slap en kleverig deeg ontstaat. Verwissel de platte klopper door de kneedhaak, voeg het zout toe en geleidelijk de overige bloem tot een een beetje kleverig deeg ontstaat dat van de wand loslaat, maar nog wel iets aan de bodem kleeft. Totale kneedtijd: 10 -15 minuten.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het in volume verdubbeld is (± 2 uur).

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het deeg met een deegsteker in twee gelijke stukken. Vorm de deegstukken tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegballen om en laat ze afgedekt 30 minuten rusten. 


Brood met zure room / Sour Cream Bread

Vorm er twee broden van: druk of rol ieder stuk deeg uit tot een rechthoek net zo breed als het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Rol het deeg op, druk de naad dicht en leg het met de naad naar beneden in het bakblik.

Brood met zure room / Sour Cream Bread

2e rijs: Dek het deeg af en laat het rijzen totdat het bijna in volume verdubbeld is (1½ - 2 uur).

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Zet de bakblikken op een rooster of bakplaat in de oven en bak de broden in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Dek de broden als ze te donker dreigen te worden af met aluminiumfolie (na ± 20 minuten). 

Brood met zure room / Sour Cream Bread

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze op een rooster volledig afkoelen.

04 november 2008

Nieuw "keukenspeeltje"

Magimix 4200 XL

Mag ik jullie voorstellen aan mijn nieuwe "keukenspeeltje": de Magimix 4200 XL, door mij inmiddels omgedoopt in "Magi".

Het is een multifunctionele keukenmachine, vermogen 950 watt, met 3 kommen (maxi, midi en mini), inhoud grote mengkom 3 liter, die automatisch ingrediënten op een juiste snelheid ( 1700 toeren) snijdt, mengt, raspt, schaaft, maalt zodat het meest optimale eindresultaat verkregen wordt. Tevens kan de machine gebruikt worden voor het kneden van deeg en het maken van alle vruchten en groentesappen. De professionele keukenhulp voor thuisgebruik. De zilvergrijze XL versie heeft een extra brede invoerbuis. 12 jaar motorgarantie en 2 jaar garantie op de overige onderdelen. Tijdens het gebruik onbeweeglijk en stabiel op het aanrecht en de bediening is supereenvoudig.

Ik ken mensen die zich niet kunnen voorstellen dat je blij kan worden van een foodprocessor/keukenmachine maar dat kan ik me nou weer niet voorstellen: ik ben er namelijk superblij mee!!

Ik heb hem pas enkele dagen in huis en gelijk al een paar keer gebruikt: om pompoensoep mee te pureren, om gemalen amandelen met poedersuiker te vermengen voor de macarons en vanavond heb ik er deeg voor gevulde speculaas in gemaakt die ik morgen ga bakken. Morgenavond eten we een aardappel-gratin, kan ik de plakjesschijf (voor de aardappelen) en de raspschijf (voor de kaas) uitproberen. Ik verheug me er nu al op :-).

De Panasonic broodbakmachine is naar een andere hoek in de keuken verbannen en "Magi" staat nu naast de KitchenAid te pronken op het aanrecht. Het is gelukkig een vrij compacte machine, alle kommen passen in elkaar en neemt dus weinig plek in. De accessoires (mes, eiwit-/slagroomklopper, deegmenger en de rasp-/plakjes schijven) zitten netjes opgeborgen in een mooie kunststof box en laat die nou precies nog passen in mijn nieuwe Ikea open vakken keukenkast!

Ik denk dat ik vannacht ga dromen van "Magi" ......

02 november 2008

Wow ......Macarons

Even snel een berichtje. Ik wil jullie alvast laten meegenieten van de koekjes die ik vanmiddag samen met een vriendin bakte: heuse macarons. Ze zijn zo mooi en lekker geworden :-). We zijn zo trots als wat op het resultaat :-). Het hele verhaal krijgen jullie nog in geuren en kleuren te horen.