Deze snelle Butter Chicken viel bij ons erg in de smaak. Makkelijk te maken en in een half uur zit je aan tafel. Een overvolle kruiden- en voorraadkast blijkt toch echt wel handig, ik hoefde alleen maar kipfilet en tomaten te halen om dit gerecht te kunnen maken.
In het oorspronkelijke recept van The Iron You wordt melk gebruikt. In plaats daarvan heb ik kokosmelk gebruikt. De boter heb ik vervangen door ghee en het chilipoeder door gedroogde chilivlokken.
30 minuten Butter Chicken (Murgh Makhan)
- 400 gram kipfilet, in blokjes
- 2 eetlepels ghee of boter
- 2 middelgrote uien, fijn gehakt
- 1 eetlepel verse gember, geraspt of fijn gehakt
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 2 theelepels gemalen koriander
- flinke snuf gedroogde chilivlokken (of meer naar smaak)
- ¼ theelepel kurkuma
- ½ theelepel zout
- 2 tomaten, in kleine stukjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ theelepel fenegriekzaadjes (optioneel)
- 1 theelepel garam masala
- 240 ml kokosmelk
- 3 eetlepels slagroom of Griekse yoghurt
- verse koriander, fijn gehakt
Verhit de ghee in een braadpan en smoor de uien ± 5 minuten op zacht vuur. Voeg de knoflook, gember, gemalen koriander, chilivlokken, kurkuma en zout toe en bak even mee.
Roer de tomaten en de tomatenpuree erdoor en bak onder af en toe roeren 3 – 4 minuten mee. Zet het vuur uit en pureer het mengsel met een staafmixer (of in een blender).
Zet de pan terug op vuur, voeg fenegriekzaadjes, kokosmelk en kip toe. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip in ± 10 minuten gaar worden. Roer het mengsel enkele keren door.
Verwijder het deksel als de kip gaar is en laat de saus nog enkele minuten sudderen. Roer de garam masala en de room erdoor. Laat het mengsel niet aan de kook komen als je Griekse yoghurt gebruikt!
Proef en breng zo nodig op smaak met zout en/of gedroogde chilivlokken. Bestrooi met fijn gehakte koriander en serveer.
Wij aten er zilvervliesrijst en komkommer bij.