Pagina's

31 mei 2015

30 minuten Butter Chicken

Butter Chichken

Deze snelle Butter Chicken viel bij ons erg in de smaak. Makkelijk te maken en in een half uur zit je aan tafel. Een overvolle kruiden- en voorraadkast blijkt toch echt wel handig, ik hoefde alleen maar kipfilet en tomaten te halen om dit gerecht te kunnen maken.

In het oorspronkelijke recept van The Iron You wordt melk gebruikt. In plaats daarvan heb ik kokosmelk gebruikt. De boter heb ik vervangen door ghee en het chilipoeder door gedroogde chilivlokken.

30 minuten Butter Chicken (Murgh Makhan)
  • 400 gram kipfilet, in blokjes
  • 2 eetlepels ghee of boter
  • 2 middelgrote uien, fijn gehakt
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt of fijn gehakt
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • flinke snuf gedroogde chilivlokken (of meer naar smaak)
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel zout
  • 2 tomaten, in kleine stukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • ½ theelepel fenegriekzaadjes (optioneel)
  • 1 theelepel garam masala
  • 240 ml kokosmelk
  • 3 eetlepels slagroom of Griekse yoghurt
  • verse koriander, fijn gehakt

Verhit de ghee in een braadpan en smoor de uien ± 5 minuten op zacht vuur. Voeg de knoflook, gember, gemalen koriander, chilivlokken, kurkuma en zout toe en bak even mee.

Roer de tomaten en de tomatenpuree erdoor en bak onder af en toe roeren 3 – 4 minuten mee. Zet het vuur uit en pureer het mengsel met een staafmixer (of in een blender).

Zet de pan terug op vuur, voeg fenegriekzaadjes, kokosmelk en kip toe. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip in ± 10 minuten gaar worden. Roer het mengsel enkele keren door.

Verwijder het deksel als de kip gaar is en laat de saus nog enkele minuten sudderen. Roer de garam masala en de room erdoor. Laat het mengsel niet aan de kook komen als je Griekse yoghurt gebruikt!

Proef en breng zo nodig op smaak met zout en/of gedroogde chilivlokken. Bestrooi met fijn gehakte koriander en serveer.

Wij aten er zilvervliesrijst en komkommer bij.

26 mei 2015

Mascarponemousse met geroosterde aardbeien

Mascarponecrème met geroosterde aardbeien.

Een heerlijk toetje! Snel te maken en low-carb (maar wel met veel calorieën ...) als je in plaats van suiker de zoetstof erythritol gebruikt. Erythritol heb ik tegenwoordig standaard in voorraad. Het is niet goedkoop, ik gebruik het dan ook niet in grote hoeveelheden. Het is geen kunstmatige zoetstof, heeft geen calorieën, heeft geen bijsmaak, is gluten en GMO vrij en heeft geen effect op de bloedsuiker- en insulinespiegel. Erythritol is ook onder de naam Sukrin verkrijgbaar. Meer weten? Lees er dan hier en hier meer over. Het is bij enkele reformwinkels en online verkrijgbaar.

Het bijzondere aan dit dessert is dat de aardbeien eerst in de oven worden geroosterd. Laat ze niet te lang in de oven, ze moeten nog wel een beetje stevig blijven. Mousse over? Geen probleem, je kunt het 1 dag in de koelkast bewaren.

Het recept is afkomstig van All day I dream about food.

Mascarponemousse met geroosterde aardbeien (6 personen)

Geroosterde aardbeien:
  • 500 gram aardbeien
  • 2 theelepels erythritol/Sukrin of suiker
  • ¼ theelepel vanille extract
Mascarponemousse:
  • 225 gram mascarpone
  • 115 gram roomkaas (MonChou)
  • 6 eetlepels erythritol/Sukrin of suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ¼ liter slagroom
Geroosterde aardbeien:
Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een ovenschaal in met een beetje (kokos)olie.
Doe de aardbeien in de schaal, strooi de suiker erover en sprenkel het vanille extract erover.
Bak de aardbeien in het midden van de oven 20 – 25 minuten tot ze zacht zijn en sap is vrijgekomen. Laat afkoelen.

Mascarponemousse:
Mix met een handmixer de mascarpone, roomkaas, 4 eetlepels suiker of erythritol en vanille extract door elkaar. Klop in een andere kom de slagroom met de resterende 2 eetlepels erythritol of suiker stijf. Schep de slagroom door het mascarponemengsel.

Verdeel de mascarponemousse over zes schaaltjes en schep de aardbeien met wat sap er bovenop.

Mascarponecrème met geroosterde aardbeien.

21 mei 2015

Biefstuk met romige champignons

Biefstuk met champignons

Trefwoorden: simpel, snel klaar en lekker! In het oorspronkelijke recept wordt het vlees gegrild, ik heb eerst de biefstukken gebakken en daarna in dezelfde pan de saus gemaakt.

Biefstuk met romige champignons (2 personen)
  • 2 biefstukken
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 1 takje verse tijm, blaadjes eraf gerist of ½ theelepel gedroogde tijm
  • 100 ml slagroom
Bestrooi de biefstukken met zout en versgemalen peper. Verhit de helft van de boter in een (diepe) koekenpan en bak de biefstukken om en om. Leg ze op een bord en dek af met aluminiumfolie om ze warm te houden.

Verhit de resterende boter in dezelfde pan en bak de champignons in 5 – 10 minuten goudbruin en zacht. Bestrooi met zout en versgemalen peper. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak al roerend 1 minuut mee. Schenk de slagroom erbij, zet het vuur lager en laat de saus in ± 5 minuten indikken.

Leg de biefstukken op borden, schep de saus erover en serveer.

20 mei 2015

Chili con carne

Chili con carne

Wat een prutweer is het. Best nog koud op de fiets, ik heb mijn winterjas maar weer aangedaan. Tijd voor een verwarmende maaltijd!

Omdat het de 1e keer was dat ik dit recept maakte had ik de hoeveelheden gehalveerd. Daar had ik direct na het proeven al spijt van. Volgende keer maak ik het hele recept en wat overblijft vries ik in. Makkelijk voor een dag dat ik geen zin (ja, dat komt voor) of geen tijd heb om te koken.

Gebaseerd op dit recept van de Engelse Delicious.

Chili con carne (6 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd
  • kleine bos verse koriander, blaadjes en stelen apart, steeltjes in kleine stukjes gesneden
  • 1 – 2 theelepels gedroogde chilivlokken
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 kilo rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 200 ml rode wijn
  • 2 blikken tomatenstukjes
  • 2 eetlepels black treacle (te vervangen door melassestroop)
  • ± 400 ml runderbouillon
  • 2 rode paprika’s, in stukjes gesneden
  • 2 blikken (à 400 gram) kidneybonen, in zeef onder de kraan afgespoeld
  • zout en versgemalen peper

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak op zacht vuur de gesnipperde uien, knoflook en korianderstelen ± 5 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren. Voeg de gedroogde chilivlokken, gemalen komijn, kaneel en gedroogde oregano toe en bak even mee.

Zet het vuur hoger, voeg het gehakt toe en bak al omscheppend rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak ± 2 minuten mee. Schenk de rode wijn erbij en laat inkoken tot de wijn bijna verdampt is. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

Roer de tomatenstukjes met sap en de black treacle erdoor. Voeg de bouillon toe, roer goed door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat het mengsel ± 1,5 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe om. Voeg als het mengsel te droog wordt een beetje bouillon extra toe.

Voeg de paprika toe en laat 10 minuten verder sudderen. Voeg de kidneybonen toe, breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper en eventueel nog wat gedroogde chilivlokken en laat nog 20 minuten sudderen.

Schep de chili con carne in diepe borden en garneer met korianderblaadjes. Serveer er rijst bij.

Chili con carne

04 mei 2015

Kip Stroganoff (Thermomix recept)

Kip Stroganoff

De komende dagen staan in het teken van workshops Breads of Sinclair, gegeven door Mark Sinclair himself. Woensdag zijn er twee 'Bagel' workshops en donderdag, vrijdag en zaterdag komen er andere recepten aan bod. Ik heb vorige week alle recepten al ontvangen en uitgeprobeerd (heerlijke broden en broodjes!). Vandaag heb ik al één en ander voor de workshops voorbereid en morgen ga ik daar samen met Freerk van BreadLab en Mark mee verder. Reuze spannend allemaal! Een verslag van de workshops volgt nog en op mijn Facebookpagina zal ik de komende dagen regelmatig updates plaatsen.

Drukke week met lange dagen voor de boeg dus. Ik heb mijn Thermomix alvast  klaargezet, bijvoorbeeld om deze kip Stroganoff klaar te maken. Weinig afwas en snel klaar.

Het recept is net als dit recept van Caroline van What Caroline Cooked.

Kip Stroganoff
  • 1 ui, gepeld en in vieren
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 30 gram boter
  • 150 gram champignons, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 100 gram witte wijn
  • 100 gram kippenbouillon
  • 15 gram maïzena
  • 125 ml zure room
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • 500 gram kipfilet, in plakjes
  • zout en versgemalen peper
  • peterselie, fijngehakt
Thermomix:
  1. Doe ui en de knoflook in de mengbeker en hak 3 seconden/snelheid 5/dop erop. Spatel het mengsel naar beneden.
  2. Voeg de boter toe en sauteer 5 minuten/Varoma/snelheid 1/zonder dop,
  3. Plaats de vlinder, voeg champignons, tomatenpuree, wijn, bouillon, maïzena, zure room, worcestershiresaus en paprikapoeder toe en kook 5 minuten/100 °C/mes achteruit/stand lepel/dop erop.
  4. Voeg de kip toe en kook nog 10 – 12 minuten/100 °C/mes achteruit/stand lepel/dop erop.
  5. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  6. Schenk de saus in een schaal en garneer met peterselie (dat was ik dus vergeten ....).
Wij aten er volkorenpasta en sperziebonen bij.