Toen ik iets meer dan vier jaar geleden met dit weblog begon had ik er geen flauw idee van wat dit weblog me brengen zou. In eerste instantie was het mijn bedoeling om te laten zien welke broden ik bak, maar ik begon ook te bloggen over wat er verder bij ons op tafel komt. Inmiddels staan er, naast broodrecepten, ook veel recepten voor dagelijkse en af en toe ook voor feestelijke maaltijden op ‘Uit de keuken van Arden’. Brood en alles wat daarbij komt kijken, blijft voor mij echter de hoofdmoot. In de loop der jaren heb ik zoveel (verschillende) broden gebakken dat ik de tel ben kwijt geraakt. Mijn digitale archief bevat inmiddels meer dan 10.000 foto’s.
Jaren geleden kreeg ik van mijn echtgenoot een broodbakmachine (hij zegt af en toe gekscherend dat hij daar nog steeds spijt van heeft ……) en toen was het hek van de dam. Een nieuwe hobby was geboren. Ik las, en lees nog steeds, alles wat met het onderwerp ‘brood’ te maken heeft. De broodbakmachine staat allang te verstoffen in een hoekje van de keuken want op een gegeven moment ben ik overgestapt naar het kneden van deeg in een kneedmachine en het bakken van brood in een oven. Eerst in een gewone elektrische oven en sinds vorig jaar april in dé oven onder de broodbakovens: een Rofco B30 met daarin 3 stenen gemaakt van chamotteklei.
Er wordt vaak aan mij gevraagd waar de naam Arden vandaan komt. Heet ik zo of heet de straat zo waar ik woon? Nee, Arden is een verzonnen naam, een pseudoniem zoals dat zo mooi heet. Toen ik mijn weblog begon, besloot ik niet mijn eigen naam te gebruiken, die is namelijk vrij zeldzaam. Ik dacht “ik ga niet mijn eigen naam gebruiken, want wie gaat dit blog nou lezen …..”. Niet wetende dat vier jaar later mijn blog dagelijks zo’n 1.100 unieke bezoekers zou trekken, die samen meer dan 2.000 pagina’s van mijn blog laden. Het aantal lezers stijgt trouwens nog steeds gestaag. De teller staat, terwijl ik dit stukje typ, op totaal 667,032 unieke bezoekers en 1,195,994 pageloads. Daar ben ik best trots op!
Via mijn weblog heb ik veel leuke mensen leren kennen, via de e-mail en ook “in het echt”. Opeens kwamen er allerlei leuke dingen op mijn pad. Om een paar voorbeelden te noemen: in 2007 werd ik
geïnterviewd voor het vakblad Gemengde Branche en niet lang nadat de prachtige kookwinkel DOK in Den Haag haar deuren opende, werd ik gevraagd om een
demonstratie cake bakken te verzorgen. Het bleef gelukkig niet bij die ene keer; het is daar iedere keer weer een feestje om midden in de winkel van alles en nog wat te mogen bakken. TV-West nam daar ook een
filmpje van mij op terwijl ik een hartige taart bak. Best lastig trouwens, zo’n filmopname! In 2009 werd ik door kookwinkel Oldenhof in Hilversum gevraagd om een
cursus ‘brood bakken’ te komen geven en zo is het balletje verder gerold.
In 2010 ben ik voorzichtig begonnen met het geven van workshops ‘brood bakken’ met kleine groepen in een eigen locatie. Eind 2010 werd duidelijk dat mijn baan als secretaresse als gevolg van de kredietcrisis in dagen gehalveerd zou worden. Heel jammer, want ik werk bij een leuk bedrijf, maar het levert tegelijkertijd ook nieuwe kansen op. Met ingang van 1 januari 2011 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf ‘Uit de keuken van Levine’. Ja, inderdaad, onder mijn eigen naam, het moest er toch een keer van komen!
Wat gaat ‘Uit de keuken van Levine’ allemaal doen? Allereerst ga ik op regelmatige basis workshops geven. In eerste instantie alleen brood bakken, maar ik heb ook plannen om workshops hartige taarten en eventueel cakes en taarten te gaan verzorgen omdat me dat regelmatig wordt gevraagd. Denk dan niet aan cakes met marsepein en tierelantijnen, de tijd van fröbelen heb ik achter me gelaten. Daarnaast kan ik worden ingehuurd voor demonstraties en workshops bij kookwinkels en kookscholen e.d. Last but not least heb ik plannen voor een kookboek over, hoe kan het anders, het bakken van brood.
Mijn weblog ‘Uit de keuken van Arden’ blijft bestaan. Voorlopig krijgen de activiteiten van mijn bedrijf ‘Uit de keuken van Levine' een eigen plaats binnen dit weblog. Klik voor informatie en data voor de diverse workshops broodbakken op het tabblad Workshop/cursus brood bakken bovenaan de pagina of klik
hier. Op diverse data in januari en februari zijn nog plaatsen beschikbaar!