28 april 2007

Appeltaart met bitterkoekjes


Van de week kreeg ik van een trouwe lezer een e-mail met de vraag of ik een goed recept weet voor een Schwarzwälder Kirschtorte en zo ja of ik heel toevallig van plan ben om er zo eentje te bakken. Helaas ......... ik heb hem moeten teleurstellen. Ik bak van alles, maar zelden taarten. De enige taart die ik wel bak (nou ja, een beetje overdreven, ik bak ook wel eens een andere.....) is een appeltaart.

Heel lekker en ik scoor er altijd mee! Ik bak deze taart al jaren en waar ik ooit het recept gevonden heb weet ik niet meer. Uit mijn fotoarchief heb ik zowaar nog twee foto's weten op te duikelen. Als troost omdat ik geen recept voor een Schwarzwälder Kirschtorte kan leveren hierbij het recept voor de appeltaart. René: ik wens je alvast een hele prettige verjaardag, met of zonder Schwarzwälder Kirschtorte.

Appeltaart met bitterkoekjes
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 200 gram koude roomboter, in dobbelstenen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel custard
  • 150 gram bitterkoekjes
  • 200 gram rozijnen (gele en blauwe)
  • 1 kilo appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 50 gram suiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • springvorm Ø 24 cm

Deeg:
Zeef zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker en snufje zout in een kom. Voeg de stukjes boter en 3 eetlepels losgeklopt ei toe. Snijd de boter met twee messen of een pastryblender in kleine blokjes. Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Het deeg kan ook gemaakt worden in een keukenmachine/foodprocessor (met het mes). Leg het deeg minstens een ½ uur in de koelkast om op te stijven.

Vulling:
Maak intussen de vulling: snijd de appels in blokjes, knip (ja echt waar, gaat veel beter dan met een mes snijden) de bitterkoekjes in stukjes en schep om met 50 gram suiker, de geraspte citroenschil en de rozijnen.

Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 175° C (boven-/onderwarmte).

Vormen:
Beboter de springvorm, bekleed eventueel de bodem met bakpapier en druk ¾ deel van het deeg gelijkmatig over de bodem en tegen de zijkant van de vorm.
 Doe de custard in een zeefje en verdeel het over de deegbodem. Vul de vorm met het appelmengsel en druk iets aan.
 Maak van het overgebleven deeg lange repen en leg die op het appelmengsel. Strooi de geschaafde amandelen erover en bestrijk met het resterende ei.


Bakken:
Zet de vorm op een bakplaat in de oven en bak de taart in ongeveer 1 à 1¼ uur gaar en goudbruin. Zet de taart na het bakken op een rooster om af te koelen. Verwijder na ± 20 minuten de rand van de springvorm.

26 april 2007

Knoflook/bieslookbroodjes

Knoflook bieslookbroodjes

Deze broodjes zijn erg lekker bij een salade, barbecue, stoofschotel of een kop soep. Je kunt ze zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. Leuk is om '2-haps' broodjes te maken, gebruik dan ongeveer 30 gram deeg per broodje. Ze kunnen al van tevoren gemaakt worden, vries ze dan in diepvrieszakken direct na het afkoelen in. Laat ze in de plastic zak ontdooien.

Je kunt er ieder willekeurig broodjesrecept voor gebruiken; ik heb een eenvoudig recept voor melkbroodjes gebruikt. De knoflookboter kan je natuurlijk zelf maken: roomboter met knoflook uit de knijper naar smaak losroeren of neem voor het gemak knoflookboter (of kruidenboter) uit een kuipje. Als extra smaakmaker heb ik wat fijngesneden bieslook door het deeg gekneed.

Het deeg kan zowel in de broodbakmachine als met de hand als in een standmixer gekneed worden, hieronder is de werkwijze voor de standmixer beschreven.

Knoflook/bieslookbroodjes
  • 400 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 260 gram lauwwarme melk
  • 7 gram zout
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter
  • gesnipperde bieslook naar smaak
Vulling:
  • klontjes knoflookboter, koud (uit de koelkast)
Om te bestrijken:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Deeg met een standmixer kneden: Meng 200 gram bloem en de gist met de platte klopper, voeg de lauwwarme melk toe en mix 2 minuten op hoge snelheid, totdat het mengsel goed gemengd is. Voeg het zout, de boter en de bieslook toe en vervolgens de resterende bloem (in gedeelten).
Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

Knoflook bieslookbroodjes

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af af met ingevet plasticfolie. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Vet 1 - 2 bakplaten in of bekleed ze met bakpapier/bakmatje. Verdeel het deeg met een deegsteker in gelijke stukjes: voor kleine broodjes in stukjes van ongeveer 30 gram, voor grotere broodjes in stukjes van ongeveer 60 gram. Bol de stukjes deeg op.

Neem nu weer het eerste bolletje, draai om ('goede' kant onder, onderkant boven). Druk ieder bolletje met de muis van je hand plat en maak er met je duim een kuiltje in.

Knoflook bieslookbroodjes

Leg in ieder kuiltje een stukje kruidenboter en vouw het deeg dicht. Zorg ervoor dat je de naad goed dichtknijpt, anders loopt de kruidenboter er tijdens het bakken uit. Leg de bolletjes op de bakplaat (naad aan de onderkant).

2e rijs: Dek de bolletjes losjes af met ingevet plasticfolie en laat ze op kamertemperatuur  in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven op 200 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei/melkmengsel. Bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Laat de broodjes op een rooster afkoelen.

25 april 2007

Recept Pastasalade

Pastasalade

Wat een weertje vandaag, heerlijk! Van mij mag het zo blijven tot eind oktober, hoewel ..... 's avonds mag het nog wat warmer worden. Ik kijk al uit naar de zwoele zomeravonden, lekker buiten eten, wijntje erbij, lang natafelen, het ultieme zomergenot. Vanavond was het wel wat fris, toch hebben we buiten gegeten.

Op verzoek van zoonlief heb ik één van mijn (en zijn) favoriete zomerrecepten uit de 'mottenballen' gehaald: pastasalade. Lekker met een wit wijntje en stokbrood erbij. Ik maak de salade als ik tijd heb een paar uur van tevoren en zet hem dan in de koelkast, zo kunnen de smaken goed intrekken. Maar ook als je hem vlak voordat je gaat eten klaarmaakt is hij erg lekker. Kies als pasta een leuke vorm: strikjes of spiraaltjes bijvoorbeeld. Vandaag heb ik tricolore spiraaltjes pasta gebruikt. Staat altijd leuk al die kleurtjes.

Pastasalade
  • 500 gram pasta
  • 2 blikjes tonijn (op olie of op water)
  • handje vol kers-/romatomaatjes, doormidden gesneden
  • 6 zongedroogde tomaten op olie, in reepjes
  • 5 lente-uitjes, in ringetjes
  • handje zwarte olijven (zonder pit)
  • klein bosje verse basilicum, grof gesneden of gescheurd
  • 4 hardgekookte eieren, in vieren gesneden
  • 5 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 volle eetlepels pesto (potje of zelf gemaakt)
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • zout en versgemalen peper

Kook de pasta al dente (beetgaar), spoel onder de koude kraan af om snel af te koelen en laat goed uitlekken.

Maak een sausje van de olijfolie, rode wijnazijn, pesto, knoflook, zout en peper. Dit gaat heel handig met een staafmixer. Je krijgt dan een mooi gebonden dressing.

Doe de uitgelekte koude pasta, tonijn, tomaatjes, gedroogde tomaat, lente-ui, olijven en blaadjes basilicum in een grote schaal. Schep de dressing erdoor. Schep er als laatste de in vieren gesneden eieren door. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Pastasalade

Woodleaf & Furn en recept Eiersalade

Update augustus 2008: helaas is Woodleaf & Furn gestopt. Een alternatief voor een Engelse supermarkt is Thomas Green.
Vestigingen in Den Haag en Amsterdam, je kunt er ook online bestellen.

Toen ik onlangs DOK Cookware in de Haagse binnenstad een bezoekje bracht ben ik ook even binnengelopen bij het verderop gelegen Woodleaf & Furn. Deze Engelse winkel zat tot voor kort op de Dagelijkse Groenmarkt, maar is verhuisd naar het schuin tegenover gelegen nieuwe winkelgebied De Haagsche Bluf. Niet dat ik van Engelse meubels en prullaria hou, ik ga er naar toe voor de kleine supermarkt. Ze hebben er allerlei heerlijke en bijzondere soorten jam en thee, clotted cream, bakmixen voor muffins/brownies, icingsugar, evaporated milk, cheddar, baking powder, baking soda, cream of tartar, Engels bier, salt and vinegar chips en ga zo maar door. Ik was op zoek naar mustard powder en heb het daar inderdaad gevonden. Het assortiment is niet altijd hetzelfde, zo vond ik deze keer Baker's Semi Sweet baking chocolate. Gelijk ook maar meegenomen, net als een pak strong white bread flour van Hovis, evaporated milk en een pakje Lard (Bernard Clayton gebruikt dat af en toe in zijn broodrecepten, kan ik die ook eens maken).

De mustard powder was ik als een onmisbaar ingredient in een recept tegengekomen. Eenmaal thuisgekomen kon ik dat recept natuurlijk niet meer vinden (overkomt me dat niet vaker?!?). Geen nood, een ander recept met daarin mustard powder was op internet na een paar muisklikken zo gevonden: Easy Egg Salad.

Een heel eenvoudig recept en supersnel klaar, maar o zo lekker. Ik heb light mayonaise gebruikt van het merk Hellmanns, een zacht smakende mayoniase (te koop bij o.a. de Jumbo). De mustard powder geeft een extra touch, ik heb 1 theelepel gebruikt en dat vond ik zelf ruim voldoende. Beetje zout en peper en voila, een heerlijke salade. Niet te vergelijken met een kant-en-klaar bakje uit de supermarkt!

De tip om de eieren fijn te snijden met een pastryblender vergeet ik nooit meer, het gaat echt heel goed op deze manier. Pastryblenders worden in Amerika overal verkocht, bij ons in Nederland is dit ding wat minder bekend. In goede kookwinkels zijn ze soms te koop. Heel handig om boter door bloem te snijden (in plaats van met 2 messen).

Eiersalade
  • 4 hard gekookte eieren, gepeld
  • 4 eetlepels mayoniase (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel Coleman's mustard powder (of meer naar smaak)
  • zout en versgemalen peper, naar smaak
Snijd/hak de eieren fijn. Schep de mayonaise en de mosterpoeder erdoor. Maak op smaak met zout en peper.
Lekker op (versgebakken) brood.

Eet smakelijk!

24 april 2007

Recept Pasta uit de oven

Hebben jullie dat nou ook wel eens? Dat je helemaal geen idee hebt wat je zal koken? Mij overkomt het toch wel regelmatig. Ik kan dan vier dingen doen:
  1. bij de snackbar iets halen;
  2. beter mijn best doen en het toch zelf bedenken;
  3. mijn dozen vol verzamelde recepten uit de kast trekken;
  4. een bezoekje brengen aan het grote virtuele kookboek: het internet!
Bij de snackbar halen komt maar heel zelden voor. Hoewel ik wel moet bekennen dat ik regelmatig eten haal bij de geweldige Indische toko bij ons in de buurt. Beter mijn best doen kan ook de volgende dag weer en die dozen met knipsels en tijdschriften heb ik al tig keer doorgebladerd. Blijft over het virtuele kookboek. Geen straf, want op het internet is elke dag weer wat nieuws te ontdekken. Al die culinaire sites en mede-webloggers die hun best doen en iedere keer weer laten zien wat ze gekookt en gebakken hebben; alleen daarom al vind ik internet één van de beste uitvindingen van de vorige eeuw.

Vandaag was het weer eens zover: geen inspiratie! Een surftochtje langs een paar favoriete weblogs leverde al snel een recept op: Baked Penne with Sausage and Ricotta, een ovenschotel met pasta. Thank you Megan, for sharing this recipe!

Zo heb ik het gemaakt (met enige aanpassingen):

Pasta uit de oven
Pasta uit de oven
  • 400 gram pasta
  • 1 fles tomatenpassata met basilicum
  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 kleine rode puntpaprika's, in stukjes
  • 1 bakje champignons (250 gram), in plakjes
  • 400 gram mager rundergehakt
  • 200 gram geraspte mozzarella
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • zout, peper
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing en laat uitlekken.

Meng in een grote (!) kom de tomatenpassata met de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas.

Fruit de ui in de olijfolie, voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de paprika en champignons toe en laat nog even bakken. Roer door het tomatenpassatta/ricottamengsel. Roer er dan de uitgelekte pasta door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Vet een grote ovenschaal in en schep er de helft van het mengsel in. Bestrooi met de helft van de geraspte mozzarella. Schep de andere helft van het mengsel er bovenop. Bestrooi met de resterende mozzarella en Parmezaanse kaas.

Pasta uit de oven

In de oven ± 25 minuten bakken totdat er een goudbruin korstje op zit.

Pasta uit de oven

Eet smakelijk!

21 april 2007

Nieuwe kookwinkel in Den Haag: DOK Cookware

Cool Slideshows

Hoera! Eindelijk is het zover: op 2 april heeft DOK Cookware in de mooie Passage in de binnenstad haar deuren geopend. DOK staat voor Duikelman, Oldenhof en Kookpunt, de 'kenners' herkennen de namen wel. In februari schreef ik al een stukje over kookwinkels en kondigde de komst van deze winkel aan. Toen was het nog afwachten wat voor winkel het zou worden, inmiddels weet ik het. Het is werkelijk een prachtige winkel, ruim van opzet, een breed assortiment, alle gerenommeerde merken staan er, mooie kookboeken, vriendelijk en behulpzaam personeel. Echt alles op kookgebied is aanwezig, van 6-pitsfornuis tot dunschiller, van maatbeker tot Cuisinart Grill, van koperen pan tot Weber barbeque enz. enz. De winkel is opgedeeld in verschillende 'hoeken' en iedere hoek heeft z'n eigen thema. Heel makkelijk dus als je iets speciaals zoekt, je hoeft niet de hele winkel af te speuren. Ik heb mijn ogen uitgekeken en heb er eerlijk gezegd een beetje verdwaasd en overdonderd rondgelopen. Natuurlijk heb ik de 'bakhoek' van onder tot boven en van links naar rechts geïnspecteerd. Ook de broodbakblikken die ik bij Oldenhof in Hilversum heb gekocht (die met gaatjes in de bodem) staan er. Aanrader voor als je een broodbakblik zoekt. Ik had gehoopt dat ze net als bij Oldenhof chocoladedruppels en enkele producten van Soezie zouden verkopen, maar nee, die hadden ze niet. Bij dezen een oproep dus: gaan jullie die producten en dan met name de chocoladedruppels ook verkopen? Die zijn zo moeilijk te krijgen in Den Haag. O ja, en een casinobroodbakvorm (met deksel dus), ook wel pain de mie/pullman loaf genoemd, daar ben ik ook naar op zoek. Misschien stonden ze er wel, maar dan heb ik er overheen gekeken.

Overal om me heen hoor ik enthousiaste verhalen over DOK Cookware; de winkel is zeer zeker een aanwinst voor Den Haag! Voor de nieuwsgierigen onder ons: hier kan je een deel van het assortiment bekijken. Uiteraard lukte het me niet de winkel te verlaten zonder wat te kopen. Ik heb twee mooie kookboeken aangeschaft: 'De slowcooker, de nieuwe manier van koken' en 'La Dolce Vita, zoete lekkernijen uit de Italiaanse keuken'.

De foto's zijn met toestemming van de bedrijfsleider van DOK Cookware gemaakt. Bedankt daarvoor, dat maakt dit verhaal toch leuker. NB: het is niet toegestaan deze foto's te kopieren en te gebruiken.

Tot ziens bij DOK Cookware!

20 april 2007

Rundvleescurry

Uitgangspunt voor dit gerecht was een stukje verse gemberwortel wat al een paar dagen op mijn aanrecht lag te slingeren.
Zonde om weg te gooien, dus mijn receptenverzameling ingedoken en ik kwam al snel een lekkere rundvleescurry tegen met daarin uiteraard.... verse gember.

Het vlees moet eerst minstens 1 uur met een kruidenmengsel marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Kerriepoeder koop ik eigenlijk altijd bij de toko omdat ik die veel lekkerder vind dat de kerriepoeder uit de supermarkt. Ik koop altijd Kerriepoeder Madras (= mild)

Rundvleescurry
  • 2 sjalotjes, in stukjes
  • 2 theelepels geraspte gemberwortel
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 - 2 eetlepels kerriepoeder
  • geraspte schil van 1 citroen
  • cayennepeper (naar smaak)
  • 750 gram runderlappen, in blokjes
  • 2 eetlepels (arachide) olie
  • 1 dl kokosmelk (blikje)
  • 2 dl rundvleesbouillon (van een 1/2 blokje)
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman)
  • zout, peper
  • 3 eetlepels fijngesneden koriander of basilicum
Sjalotjes, gemberwortel, knoflook, kerrie, citroenrasp en cayennepeper in vijzel of keukenmachine heel fijn hakken. Blokjes vlees met dit mengsel inwrijven en op koele plaats minstens 1 uur laten intrekken.

Olie verhitten in braadpan en vlees met kruidenmengsel rondom bruinbakken. Kokosmelk, bouillon en sojasaus toevoegen en vlees met deksel op de pan op heel zacht vuur in ongeveer 2 uur gaar laten worden.

Zonodig op smaak brengen met zout en peper. Vlak voor serveren bestrooien met koriander of basilicum. Lekker met rijst en een groente, bijvoorbeeld sperziebonen.

Bron: Het Kookboek van Tip Culinair (1999)

16 april 2007

Brownies met kokos

Wat kan ik nog meer vertellen dan dat ze lekker en snel te maken zijn? Ik kon er nog net een paar redden voor de foto (daarom iets minder fotogeniek...).

Brownies met kokos
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 400 gram suiker
  • 4 grote eieren
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 205 gram gezeefde patentbloem
  • 50 gram gezeefde cacao
  • ½ theelepel zout
  • 50 – 65 gram geraspte kokos
  • 100 gram chocoladedruppels (of pure chocolade in stukjes)
Om te bestrooien:
  • 2 eetlepels suiker
  • 45 gram geschaafde amandelen
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Smelt de boter in de magnetron of in een klein pannetje.

Klop met de platte klopper van een standmixer of handmixer de suiker erdoor.

Mix de eieren er één voor één door, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de vanille-extract toe.

Voeg de gezeefde bloem, de gezeefde cacao en het zout in gedeelten toe. Voorzichtig met een spatel erdoor scheppen.

Schep de geraspte kokos en de chocolade(druppels) erdoor.

Vet een lage vorm (± 32,5 x 22,5 cm/13 x 9 inch) in en schep het deeg erin.

Bestrooi met de resterende 2 eetlepels suiker en de geschaafde amandelen.

Bak in de voorverwarmde oven gedurende ± 30 minuten. Niet te lang, anders worden de brownies te droog!

Laat in de vorm afkoelen en snijd in stukjes.

Eet smakelijk!

13 april 2007

Gemarmerd Roggebrood - Marbled Rye Bread


Dit brood lijkt op het eerste gezicht een chocoladebrood, maar laat je niet foppen door het uiterlijk! Het is namelijk een tarwe/roggebrood, het donkere deeg is weliswaar gekleurd met cacao maar niet zoet van smaak. De cacao dient alleen voor de kleur, de chocoladesmaak vind je niet terug. Het marmereffect krijg je door afwisselend lichte en donkere deeglappen op elkaar te leggen en dan op te rollen. Succes gegarandeerd!

 Gemarmerd Roggebrood - Marbled Rye bread (2 broden) 

Licht deeg
  • 170 gram roggebloem
  • 385 gram tarwebloem
  • 11 gram zout
  • 5 gram instant gist
  • 1 ½ theelepel karwijzaad (optioneel)
  • 21 gram molasse (te vervangen door stroop)
  • 28 gram shortening (Crisco)* of boter/margarine
  • ± 325 gram water

Donker deeg
  • zie het lichte deeg + 28 gram cacao (of carob of oploskoffie) opgelost in
  • 28 gram water

Verder:
  • 2 bakblikken van ± 22 cm x 11 cm, ingevet
  • 1 ei, losgeklopt met 1 theelepel water
* Shortening is 100% plantaardig vet en bevat in tegenstelling tot margarine en boter geen vocht (boter/margarine bevat ong. 20% vocht). In Nederland is shortening van het merk Crisco te koop.

Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine

Licht deeg: Doe de roggebloem, tarwebloem, gist en karwijzaad in de kom. Voeg de molasse, shortening en 300 gram water toe. Meng alles met de platte haak of pollepel. Voeg zonodig het resterende water (25 gram) toe. Voeg het zout toe en kneed het deeg met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel en licht kleverig deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Donker deeg: Zie het lichte deeg. Voeg de opgeloste cacao tegelijk met de molasse, shortening en het water toe.

1e rijs: Vorm van het lichte en het donkere keer een bal en leg de deegballen in licht met zonnebloemolie ingevette deegkommen. Dek de kommen af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 90 minuten in volume verdubbelen.
 
Vormen: Stort beide deegsoorten op een licht ingevette werkplek en verdeel ieder stuk deeg in 4 gelijke stukken. Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 12,5 bij 20 cm.

 
Voor ieder brood heb je 2 witte en 2 donkere lappen deeg nodig. Leg de lappen deeg op elkaar (begin met een lichte lap en eindig met een donkere lap).

 
Rol het deeg vervolgens op en leg de deegrollen met de naad naar beneden in ingevette bakblikken (± 22 x 11 cm).

 
2e rijs: Dek de bakblikken af (douchemuts) en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume laten rijzen. Tip: als er geen twee bakblikken tegelijk in de oven passen, zet dat 1 bakblik goed afgedekt in de koelkast en bak het na het eerste brood. 

 
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 180 ºC. 

Bakken: Bestrijk de broden met het losgeklopte ei en bak ze in ± 45 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het klinkt hol of als de interne temperatuur 95 ºC is.

 
Haal de broden direct na het bakken uit de vormen en laat ze op een rooster volledig laten afkoelen voordat je ze gaat snijden. 

Deze broden kunnen perfect ingevroren worden.

Bron: The Bread Baker's Apprentice by Peter Reinhart.

11 april 2007

Bijna een blooper

Er wordt gezegd dat vrouwen meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Nou ....... bij mij gaat dat niet altijd op. Zo was ik vanmiddag (maar) twee dingen tegelijk aan het doen: goulash en de Chocolade cupcakes met kokos en rum van Gea van Koekje van eigen deeg aan het maken. Allereerst ontdekte ik al makend dat er alleen nog maar een lege fles rum in de kast stond (rara ..... kaboutertjes?). Geen nood, er stond nog wel een fles Grand Marnier, ook lekker in combinatie met chocolade en kokos. Okee, dat probleem opgelost, geen blooper. Maar toen...........

Ik had het recept keurig gevolgd en had dan ook de kokos als eerste kort geroosterd in een droge koekenpan en apart gezet. Vervolgens alle verdere handelingen verricht, tenminste dat dacht ik. Totdat ik me bukte om de oven open te doen om de muffinplaat erin te zetten. Mijn oog viel opeens op een bordje met daarop ............ de geroosterde kokos! Om een lang verhaal wat korter te maken: ik heb het deeg weer uit de papieren vormpjes geschraapt, terug in de kom gedaan, de kokos erdoor gespateld en weer in nieuwe vormpjes geschept.

Eind goed, al goed. Toch geen blooper! De cupcakes zijn trouwens heerlijk.

Het werkt!

Ananas snijden

Ik sta altijd wat sceptisch tegenover 'handige' keukenhulpjes. Zo heb ik eens op een beurs een o zo handige rasp/garneermes gekocht. De dame die het demonstreerde kon er werkelijk van alles mee. Ze toverde tomaten, eieren, worteltjes, courgettes, komkommers enz. om tot echte kunststukken. Eenmaal thuisgekomen wilde ik dat natuurlijk ook, maar helaas, ik kon er alleen maar plakjes komkommer mee schaven.....

Van de week ben ik weer eens voor de bijl gegaan voor zo'n handig hulpje, dit keer een geval om ananas mee schoon te maken en tegelijkertijd in rondjes te snijden. En waarachtig........hij doet het/ik kan het!

09 april 2007

Butter Croissants


Cool Slideshows
(Ga met je muis op het fotoalbum staan, de bladzijdes slaan dan vanzelf om, je kan heen en weer bladeren)

Ik moet iets bekennen.... ik heb nog nooit "echte" croissants gebakken. Op de één of andere manier komt het er maar niet van. Recepten genoeg, dat is het probleem niet. Gebrek aan tijd is vaak het probleem, maar ook het feit dat ik er wat tegenop zie. Het maken van "echte" croissants is namelijk nogal wat werk. Ik zie op tegen het beboteren van de deegplak, het vouwen en weer uitrollen (zonder dat de boter te zacht wordt!), laten rusten in de koelkast, weer uitrollen en vouwen enz. In meeste recepten die ik heb moet het deeg tussendoor ook nog een nachtje in de koelkast bijkomen en kan je pas de volgende dag weer verder. In het ene recept staat dat je de boter met een deegroller moet bewerken om het soepel te maken, maar ook weer niet te soepel. In het andere recept moet de boter dezelfde temperatuur hebben als het deeg en in weer een ander recept moet je de boter eerst met bloem mengen, uitrollen tot een plak en dan weer laten opstijven in de koelkast. O jee, welk recept zal ik als eerste gaan proberen?

Om het mezelf makkelijk te maken (?) heb ik voordat ik me op het "echte croissantwerk" ga storten eerst een tussenvariant gemaakt om in de stemming te komen. Het deeg van deze Butter Croissants wordt op een iets andere manier gemaakt. In plaats van de boter in laagjes in het deeg te verwerken wordt de boter in de bloem 'gesneden'. Dat worden de overige ingrediënten toegevoegd en wordt het deeg heel kort door elkaar geroerd (niet gekneed!) zodat de boterstukjes heel blijven. Dit mengsel gaat een tijdje in de koelkast om stevig te worden en vervolgens rol je het deeg uit tot een ronde lap en daar snij je driehoekjes van die je dan oprolt. Het is heel makkelijk deeg om te maken en het resultaat is een luchtige en lekkere croissant (maar geen "echte").

Butter Croissants (16 stuks)
  • 7 gram droge gist
  • 120 ml/gram warm water
  • 80 ml geëvaporeerde melk (of volle koffiemelk)
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei (L), licht geklopt
  • ± 355 gram tarwebloem
  • 28 gram gesmolten boter
  • 113 gram koude boter, in blokjes
Om te bestrijken:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Los de gist op in het warme water en roer er de geëvaporeerde melk, zout, suiker, losgeklopt ei en 70 gram bloem door. Met een garde tot een glad beslag roeren. Roer er als laatste de gesmolten boter door. Zet apart.

Doe de resterende bloem in een grote kom, voeg de koude boter in blokjes toe en snijd met 2 messen of een pastry blender door de bloem tot de boterstukjes de grootte van kleine erwtjes hebben. Dit kan je ook doen in de kom van een standmixer, gebruik dan de platte klopper om de boter door de bloem te 'snijden'.

Roer het gistmengsel snel en voorzichtig met een lepel of de platte klopper door de bloem tot alle bloem bevochtigd is. Niet kneden, alleen voorzichtig doorroeren!
Het moet een soepel en zacht geheel zijn. Als het echt veel te vochtig is voeg er dan voorzichtig nog wat bloem bij. NB: in de koelkast wordt het deeg steviger.

Doe het deeg in een kom, dek goed af en zet het minstens 4 uur in de koelkast om stevig te worden. Het kan 4 - 5 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaard worden. (Het heeft bij mij 12 uur in de koelkast gestaan voordat ik ermee verder ging).

Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en verdeel in 2 gelijke delen. Leg 1 stuk weer goed afgedekt in de koelkast.

Maak een deegbal van het ene stuk deeg en rol het met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm Ø. Snijd de lap met een pizzasnijder of scherp mes in 8 driehoeken. Rol iedere driehoek op, begin bij het brede uiteinde. Leg de croissant op een met een bakmatje bekleedde bakplaat. Dek af met bakpapier en laat op kamertemperatuur tot bijna dubbele volume rijzen (1,5 - 2 uur). Maak in de tussentijd croissants van het andere stuk deeg.

Verwarm de oven ± 20 minuten voor je gaat bakken voor op 190 ºC.
Bestrijk de croissants met het ei-/watermengsel en bak ze in 20 - 25 minuten gaar en lichtbruin. Bak vervolgens de 2e bakplaat. Af laten koelen op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar ze kunnen ook ingevroren worden. 'Piep" ze dan even in de oven of bovenop een broodrooster op.

Bron: Bernard Clayton's Complete Book of Small breads

Eet smakelijk!

07 april 2007

Mijn bakboeken

In de loop der tijd heb ik al een aardig aantal bakboeken bij elkaar verzameld. Mijn laatste aanwinsten (op de foto hierboven) heb ik meegezeuld vanuit New York. Niet in een opwelling gekocht, maar al ruim van tevoren uitgezocht en op een lijstje gezet met daarbij de adressen van mooie boekenwinkels in New York.

Uiteindelijk heb ik ze allemaal in één winkel gekocht (Strand Bookstore) en hebben we de andere boekenwinkels van mijn lijstje maar links laten liggen. Daar waren we tijdens onze vorige trip tenslotte al geweest - onder andere op zoek naar The Village Baker van Joe Ortiz - en het gevaar was véél te groot dat ik de verleiding niet kon weerstaan nóg meer boeken te kopen. Dan waren onze koffers echt niet meer te tillen geweest! Het stapeltje boeken woog al ruim 7 kilo. Meer info en een foto van deze geweldige boekenwinkel kan je vinden op de weblog van mijn echtgenoot.

Met alle boeken ben ik blij. Ik heb er met succes al een aantal broden en broodjes uit gebakken en niet te vergeten heerlijke cakes uit het boek van Dorie Greenspan. Geen miskopen gelukkig. Zou toch zonde zijn geweest als je je het weet niet wat heb gesjouwd en het blijkt voor niets te zijn geweest ;-).

Ze staan inmiddels voor het grijpen bij mijn andere bakboeken in de keuken. Hoewel .... er slingeren meestal wel een paar boeken door het huis.

Bij LibraryThing kan je mijn boeken nog beter bekijken. Ik moet eerlijk bekennen dat er twee boeken tussen staan waar ik nog nooit iets uit gebakken heb. Ik heb ze in een opwelling gekocht en had er achteraf spijt van. Maar, je weet maar nooit, misschien ga ik er nog eens iets uit maken.

06 april 2007

Crescia al Formaggio - Italiaans (kaas) Paasbrood

Dit is een hartig Italiaans kaasbrood wat met Pasen wordt gegeten. Het wordt daar vaak gebakken in terracotta bloempotten. Als je dat ook wilt doen zorg er dan wel voor dat een eventueel gat in de bodem van de pot dicht is. Ik heb het zelf eigenlijk nog nooit met Pasen gemaakt, wel regelmatig als we een lekker gevulde maaltijdsoep eten. Heerlijk bij minestronesoep bijvoorbeeld. Ook heel lekker is het om er tosti's mee te maken met een plakje ham, wat stukjes gedroogde tomaat en wat basilicum ertussen, de kaas zit al in het brood!

Hieronder heb ik de werkwijze voor een standmixer (KitchenAid in mijn geval) beschreven. Het deeg kan ook op de deegstand in een broodbakmachine worden gemaakt. 

Crescia al Formaggio - Italiaans (kaas) Paasbrood

Deeg:
  • 340 gram tarwebloem
  • 1 ¼ theelepel droge gist
  • 3 grote eieren (op kamertemperatuur)
  • 1 eigeel (eiwit bewaren om mee te bestrijken)
  • 60 gram warm water, 40 - 43 ºC
  • 55 gram zachte ongezouten boter
  • 1 theelepel zout (niet meer, er zit ook al zout in de kaas)
  • 1 theelepel versgemalen witte peper
  • 170 gram vers geraspte Parmezaanse kaas (of 120 gram Parmezaanse kaas en 50 gram Pecorino Romana)
Om te bestrijken:
  • 1 eiwit
  • 2 theelepels water
Werkwijze KitchenAid:
Los de gist in de kom van de KitchenAid op in het warme water en laat 10 minuten staan. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve het zout en de kaas. Met kneedhaak (stand 2) 10 minuten kneden. Voeg dan het zout en de kaas in gedeelten toe en kneed tot alle kaas is opgenomen.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in en licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een klein beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ±  60 minuten in volume verdubbelen. 

Vouwen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen. Druk het wat platter en vouw het vervolgens op: de bovenkant en de onderkant naar het midden en vervolgens beide zijkanten naar het midden. Leg het deeg weer in de kom, dek de kom weer af en laat het deeg weer rijzen totdat het ongeveer in volume is verdubbeld, ± 60 minuten. 

Vormen: Vet werkplek en handen in met wat olie. Stort het deeg en druk voorzichtig de lucht uit het gerezen deeg. Maak een bol als je het brood in een Pandorovorm (stervorm) of Panettonevorm of hoge soufflévorm wilt bakken of maak een langwerpig brood als je het brood in een broodvorm wilt bakken. Leg het deeg in de bakvorm. Ik heb een broodbakvorm van 22 cm gebruikt.

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 2 uur tot bijna in verdubbeld rijzen. 

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 220 ºC. 

Bakken: Bestrijk het gerezen deeg met het losgeklopte eiwit-/watermengsel.  Bak (op onderste richel) 15 minuten, verlaag dan de oventemperatuur tot 180 ºC. Leg aluminiumfolie over het brood en bak nog ± 25 minuten. 

Los het brood direct na het bakken uit het bakblik en laat op een rooster afkoelen.

Bron: King Arthur


04 april 2007

Colomba Pasquale - Italiaans Paasbrood

Colomba gebakken

Dit jaar eten wij met Pasen geen 'gewoon' Paasbrood, maar een Italiaanse versie: Colomba Pasquale (Easter dove bread - Paasduif). Vorig jaar heb ik dit brood ook al gebakken en het is zo lekker dat ik mezelf nu afvraag waarom ik het niet vaker heb gemaakt.

Het brood is op zich niet moeilijk om te maken, maar het duurt zo'n 18 - 24 uur (afhankelijk van de rijstijden) voordat het klaar is. Het is een 'rijk' deeg, waarin 10 eidooiers, veel boter en suiker worden verwerkt en de vulling bestaat uit geconfijte sinaasappelschil. Tip: als dat niet verkrijgbaar is kan ook ander geconfijt fruit gebruikt worden. Het wordt traditioneel gebakken in een papieren vorm die de vorm van een duif moet voorstellen, maar ja, die kunnen we in Nederland niet krijgen. In plaats van die papieren vorm kan je een broodblik of ronde bakvorm gebruiken. De topping bestaat uit geklopt eiwit met suiker en gemalen amandelen. Mijn ervaring van vorig jaar is dat deze topping aan het bakblik gaat kleven tijdens het bakken en daardoor komt het brood moeilijk uit de vorm. Dit jaar heb ik de vormen dus eerst bekleed met bakpapier en nu konden ze makkelijk uit de vorm gelost worden.
Het brood blijft zo'n 2 dagen vers en kan ingevroren worden.

De stappen 1 t/m 4 worden gedaan op dag 1, dan volgt een rijstijd van zo'n 8 - 10 uur (dit kan je het beste 's nachts doen) en op dag 2 wordt het brood gevormd en afgebakken. De stappen 1 t/m 4 duren ± 6 uur ((afhankelijk van de rijstijden tussendoor), dan volgt de lange rijstijd van 8 - 10 uur, de stappen 5 en 6 duren ± 4 ½ uur (afhankelijk van de rijstijd). Je hebt voor het maken van het deeg een standmixer (KitchenAid/Kenwood enz.) nodig.

Colomba Pasquale (2 broden)

Stap 1 (starter)
  • 50 gram koud water
  • 1/4 theelepel suiker
  • 1 ½ theelepel droge gist
  • 70 gram tarwebloem
Doe het water en de suiker in de kom van de mixer en roer de gist erdoor. Laat ± 10 minuten staan totdat de gist is opgelost. Roer de bloem erdoor. Het wordt een stevig deegje. Afdekken met plastic folie. Laat ± 45 minuten op kamertemperatuur rijzen totdat het 'puffy' is. Het deeg is eerst stevig en compact, maar is zachter en sponzig na de rijs).

Stap 2
  • 90 gram tarwebloem
  • 4 grote eidooiers
  • 45 gram koud water
  • 10 gram suiker
Bevestig de deeghaak. Voeg alle ingrediënten van stap 2 toe aan de starter van stap 1. Kneed met de deeghaak ± 5 minuten. Schraap de zijkanten van de kom tussendoor schoon. Het deeg is zacht en dik. Verwijder de deeghaak, dek de kom af met plastic folie. Laat het deeg ± 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

Stap 3

  • 85 gram ongezouten zachte roomboter, in 6 stukken
  • 65 gram suiker
  • 2 grote eigelen
  • 30 ml lauwwarme volle melk
  • 1 eetlepel honing
  • 305 gram tarwebloem
Ingredienten Colomba

Bevestig de deeghaak. Voeg de boter, suiker, eigelen, melk en honing toe. Kneed tot alles gemengd is. Voeg de bloem toe. Kneed op lage stand, schraap de zijkanten van de kom tussendoor schoon. Kneed in ± 5 minuten tot een stevig deeg. Verwijder de kneedhaak en dek de kom af met plastic folie. Laat het op kamertemperatuur in ± 3 ½ tot dubbele volume rijzen.

Stap 4
  • 120 gram koud water
  • 1 ½ theelepel droge gist
  • 270 gram tarwebloem, verdeeld in 180 en 90 gram
  • 226 gram ongezouten zachte roomboter, in 2 x 6 stukken
  • 75 gram suiker
  • 4 grote eigelen
  • 45 ml lauwwarme volle melk
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 ½ theelepel zout
  • 284 gram geconfijnte sinaasappelschil, in kleine stukjes
Bevestig de deeghaak. Meng water en gist in een kommetje. Laat ± 10 minuten staan totdat de gist is opgelost. Voeg 180 gram bloem, de helft van de boter, suiker en 2 eigelen toe. Kneed in ± 3 minuten tot een soepel deeg. Schraap de zijkanten van de kom schoon. Voeg de resterende 2 eigelen, melk, vanille extract en het zout toe. Kneed tot alles gemengd is, ± 3 minuten.

Deeg Colomba

Voeg de resterende 90 gram bloem, de resterende boter en stukjes geconfijte sinaasappelschil toe. Kneed in 5 - 10 minuten tot een soepel en zacht deeg.

Deeg Colomba met snippers

Vet een grote kom in en doe (schraap) het deeg hierin. (Tip: je kunt het deeg ook nu al in 2-en verdelen en in aparte kommen laten rijzen).

Klaar voor lange rijs van 8-10 uurColomba in 2-en

Afdekken met plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur in 8 - 10 uur tot dubbel volume rijzen.

Colomba in 2-en gerezen
Stap 5 (vormen)
  • ongeveer 65 gram bloem om werkplek mee te bestuiven
  • 2 bakvormen, ingevet en bekleed met bakpapier
Bestrooi de werkplek met wat bloem. Schraap het deeg op de bebloemde werkplek. Het deeg is zacht en kleverig! Rol het deeg door de bloem zodat het niet meer zo kleeft. Veeg het teveel aan bloem met een kwastje van het deeg. Verdeel het deeg nu in 2-en (als je dat al niet gedaan hebt in stap 4) en vorm het tot een langwerpig brood of ronde vorm (afhankelijk van welke vormen er gebruikt worden).

Colomba vormen1
Colomba vormen3

Bekleed de bakvormen met bakpapier en doe het deeg hierin. Dek af met plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur tot bijna dubbel volume rijzen in ± 3 ½ uur.


Colomba Pasquale deeg in vo
Colomba deeg ronde vorm

Stap 6 (topping maken en afbakken)
  • 200 gram suiker
  • 80 gram blanke amandelen (heel)
  • 3 grote eiwitten
  • ¼ theelepel amandel extract
  • geschaafde amandelen om te bestrooien
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 à 190 ºC.

Maal de suiker en de hele amandelen fijn. Maak de kom van de KitchenAid en de garde vetvrij (schoonmaken met wat citroensap of azijn). Klop de eiwitten stijf en roer er dan het amandel extract en het suiker-/amandelmengsel door.

Schep met een lepel de topping over de broden.

Colomba rond met topping

Strooi de geschaafde amandelen erover en bestrooi met poedersuiker.

Colomba met topping2
Colomba met topping

Zet de broden direct in het midden van de hete oven. In ± 45 minuten gaar en bruin bakken. Eventueel na ongeveer 30 minuten afdekken met aluminiumfolie.

Colomba rond gebakken
Colomba gebakken in vorm

Haal het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Colomba Pasquale

NB: ik heb dit keer een langwerpige en ronde vorm gemaakt. Die passen niet in 1 keer in de oven. Ik maak dan de helft van de topping, bestrijk 1 brood ermee en bak dat af. Ik maak pas de topping voor het volgende brood net voor het de oven in gaat.