Vandaag bakte ik op verzoek van mijn echtgenoot een wit brood. Geen poespas, geen zuurdesem, een gewoon recht-toe-recht-aan wit brood.
Wit brood (5)
- 500 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patent of Patent extra)
- 6 gram instant gist
- 8 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 325 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
broodbakblik 25 x 13 x 8 cm of 29 x 12 x 8,5 of 30 x 10,5 x 8,5 cm, ingevet
Werkwijze deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en kneed in 10 – 15 minuten (bijvoorbeeld op de pizzastand) tot een soepel deeg dat van de wand van de bak loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het vliesje snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is.
Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand van de bbm (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept hieronder vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.
Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in 20 - 30 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg (niet vergeten!) en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op een licht met bloem bestrooide of heel licht met olie ingevette werkplek vallen. De mooie kant ligt nu onderop op het werkoppervlak. Geen bloem op het deeg strooien! Druk de lucht voorzichtig uit het deeg (= doorslaan), ga het vooral niet weer kneden! Bol het deeg losjes op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen en in het midden bij elkaar te knijpen. Draai het deeg dan om zodat de mooie kant bovenop komt te liggen. Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten rusten.
Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht).
Bakken: Snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes of scheermesje in. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden na ± 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC en/of leg er een velletje aluminiumfolie over.
Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.
Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed het met de hand in 20 - 30 minuten tot een soepel deeg. Weersta de neiging om aan het begin van de kneedtijd tarwebloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het deeg nog niet goed gekneed. Je kunt bij dit filmpje spieken wat de bedoeling is.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg (niet vergeten!) en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.
Vormen: Laat het deeg uit de kom op een licht met bloem bestrooide of heel licht met olie ingevette werkplek vallen. De mooie kant ligt nu onderop op het werkoppervlak. Geen bloem op het deeg strooien! Druk de lucht voorzichtig uit het deeg (= doorslaan), ga het vooral niet weer kneden! Bol het deeg losjes op door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen en in het midden bij elkaar te knijpen. Draai het deeg dan om zodat de mooie kant bovenop komt te liggen. Dek de deegbal af en laat ± 20 minuten rusten.
Vorm vervolgens het deeg tot een brood:
- rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
- vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
- rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
- rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
- leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht).
Bakken: Snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes of scheermesje in. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en goudbruin. Verlaag als de bovenkant van het brood te donker dreigt te worden na ± 20 minuten de temperatuur naar 200 ºC en/of leg er een velletje aluminiumfolie over.
Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.