28 maart 2007

Pizzasteen

Zeker als je veel "Artisan Bread" bakt is een goede pizza-of broodbaksteen onontbeerlijk. Maar ja, dan moet je die wel ergens kunnen vinden! Allerlei tussenoplossingen zijn mogelijk.

Zo ben ik zelf begonnen met een terracotta onderschaal, bij een tuincentrum voor een paar euro te koop. Erop bakken gaat op zich prima, maar nadeel van zo'n schaal is de opstaande rand. Het is dan niet mogelijk het gerezen deeg er met een vloeiende beweging op te schuiven (met soms vervelende gevolgen). Stokbrood erop bakken is vanwege de ronde vorm en de opstaande rand al bijna onmogelijk.

Mijn volgende aanschaf was een ronde dunne pizzasteen. Bij (sommige) kookwinkels te koop, prijs tussen de 10 en 20 euro. Zo af en toe verschijnen ze ook opeens bij het Kruidvat (!?) voor een paar euro in de aanbieding. Ook hier kan je prima brood op bakken. Je kunt het deeg er vanaf een pizzaschep of bakblik zonder rand zo opschuiven. So far so good.

Maar ook met deze steen kwam ik in de 'problemen' met stokbrood en grote ovale broden. Stokbroden mogen niet te lang zijn anders vallen de uiteinden tussen 'de wal en het schip'. 2 korte stokbroden naast elkaar gaat nog maar net, 3 is een drama. Maar ach, ronde en kleine ovale broden bakken ging prima, dus ik deed het ermee.

Totdat de steen spontaan in drie stukken brak. Wat nu? Toch weer dezelfde kopen of op zoek gaan naar een grote langwerpige steen?

Een zoektochtje op internet leverde het gewenste resultaat. Zie deze website. Ik vond het wel een gok om zo'n zware breekbare pizzasteen (gewicht is 6,7 kilo!) via internet te kopen, maar alles is goedgekomen. Binnen twee dagen had ik hem zelfs in huis! Ik heb gekozen voor de pizzasteen van 30 mm dik. Er is ook een broodbaksteen van 40 of zelf 50 mm te koop, maar die worden wel erg zwaar. Je ovenrooster moet het hele gewicht wel kunnen dragen.

Inmiddels bak ik alweer een aantal weken op de nieuwe steen en het bevalt uitstekend! 3 stokbroden naast elkaar, 2 ronde of ovale broden tegelijk: het kan allemaal.

Het brood op de foto is een Pane Siciliano, deeg als een slakkenhuis opgerold en bestrooid met 'Nigella seeds'

24 opmerkingen:

Wil V zei

Ziet er mooi uit Arden. Mag ik a.u.b. weten waar je dat zaad gekocht heb omdat ik er al een tijdje naar zoek en het tot op heden niet heb kunnen vinden.
Groetjes Wil V.

Arden zei

Ummm, heb het erg ver weg gekocht, namelijk toen ik vorig jaar in Istanbul was.

Wil V zei

O.K. Ik denk niet dat ik daar nog kom van de week. Geen wonder dat het niet te vinden is. In ieder geval bedankt Arden.

Ellen zei

Mooie steen Arden! Fijn dat hij zo goed bevalt. Ik gebruik de mijne ook heel erg veel, ik neem hem met de verhuizing ook stiekem gewoon mee. Hij hoort eigenlijk bij de oven, maar dat 'boeit' mij nu even niets, haha!

Ellen zei

Ik weet niet of ik nu iets heel dulligs ga zeggen hoor, maar zou je die Nigella zaadjes niet kunnen zaaien? Ik bedoel, dat bespaart je misschien een ritje naar Istanbul. Ik weet niet of de zaadjes nog kiemkracht hebben, maar je weet maar nooit.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nigelle

Wil V zei

Geen idee of dit kan. Maar het dringt ineens door dat mijn zus naar Turkije gaat en het misschien mee kan brengen. Dit allemaal als ze beter is want ze is al heeeel lang ziek. Voor haar hoop ik het, al zie ik dat zaad dan nooit dat boeit me niet.

Groetjes

ose zei

Nigella (ook wel genoemd uienzaad of zwarte kummel) kan je kopen bij een Turkse groenteboer of supermarkt.

Dorine zei

http://www.de-zuidmolen.nl/Basis.aspx?Tid=2&Lid=5&Lit=VIEW&STIJL=1&QUERY=zmU_ShopArtikelGroep.Hoofdgroep=29&Hmi=143&gclid=CP-LhsnH-qICFQcsDgodOm_lgw

Op deze site kan je maanzaad en andere zaden kopen!

Op dit moment staat mijn onderschaal van het tuincentrum, welke ik nog had, warm te worden in de oven.
Ik ben benieuwd want ik moet de pizza er nog op krijgen!

Groet,
Dorine

Tom Haepers zei

De website van de pizzasteen blijkt niet meer bescjikbaar. Andere voorstellen?

Levine zei

Tom: de link doet het nog wel hoor, het gecontroleerd. Mocht je daar niet willen bestellen dan kan je ook terecht in kookwinkels.

Katia De smet zei

Misschien kan het hier aangekocht worden ?
http://www.gekruid.nl/nigella.html

Katia De smet zei

de link van de pizzasteen heb ik geen probleem mee.
Anders hiers is de directe link:
http://www.3-2-1-pizza.nl/
Ik ga hem binnenkort ook bestellen, en ben ongeduldig om eindelijk eens een recept van Levine uit te proberen, het ziet er allemaal zo overheerlijk uit :-)

Apetito zei

ik heb een Lidl pizzastein, helemaal blij mee :)

Piet Bootsma zei

Ik ben vanmiddag op jacht gegaan naar een blauwe hardsteen. (gebruikt Jami ook zag ik) Praxis bij ons had niks, Gamma moest dat bestellen en kon het ook niet kleiner zagen en de stenenhandel vroeg voor een reststuk en gezaagd 90 Euro. Pffft, doen we niet. Kwam uiteindelijk terecht bij een bedrijf voor sierbestrating en daar kreeg ik een stuk van 37 x 30 x 3 cm mee. GRATIS!! Was toch een afvalstukje zei hij. En die 3 cm smaller deert mij niet. Zal hem zo gauw mogelijk eens uitproberen.

Anna zei

In de broodbakboeken die ik heb, staan steensoorten aanbevolen die hard zijn. Zoals graniet. Die van de 'pizzasite' zijn van chamotte, dus breekbaar. Niet goed te boenen ook. Ik heb met beide soorten geen ervaring. Hoe werkt een chamottesteen in vergelijking tot een hardere steensoort?
Denk overigens wel dat drie centimeter graniet oid. veel te zwaar wordt.....

Vriendelijke groet,
Anna Reininga

Anoniem zei

bij de toko heb je allerlei zaden en kruiden.

Janine Oelrich zei

Hallo Levine, door jouw link heb ik de pizzasteen besteld via de leverancier die jij aanbeveelt. Net als jij vond ik ' t 'griezelig', maar..... kan iedereen deze bestelwijze aanraden. Ik woon in Frankrijk, tegelijkertijd heb ik iets besteld in Frankrijk.... de pizzasteen heb ik al en het andere nog (steeds) niet. Super Levine t je zo'n link met ons deelt, ga er morgen een van jouw broden op bakken.
Chapeau nog steeds voor je site èn je recepten, die kloppen gewoon. Janine (Frankrijk)

Anoniem zei

hallo levine, ik heb een vraag over die terracotta onderschaal die jij vroeger gebruikte, zo,n schaal is toch waterafstotend gemaakt aan de binnen kant is dat niet giftig in de oven?en moet je altijd een stukje bakpapier tussen de steen en het brood doen of kan je het direct op de steen leggen?alvast bedankt voor je antwoord. timothy de bakker

Levine zei

@Timothy: de schaal die ik gebruikte was niet waterafstotend. Je kunt er altijd een stukje bakpapier op leggen.

Anoniem zei

Levine,

Dank voor al deze recepten. Heb je ook een pizzadeeg recept? Die van mij lukken nooit; de buitenkant wordt kneiterhard en het midden rijst nauwelijks.

De Broodwolf

Levine zei

Broodwolf: ik maak meestal een heel simpel deeg voor pizza van bloem, semolina, zout en water. Is eigenlijk altijd goed.

Anoniem zei

ik heb vandaag bij een tuincentrum een granieten stapsteen gekocht.
Ik was wat geinsprireerd door Jamie O.
Rond 40 cm, 3cm dik, een kant ruw en een glad. 12 euries.
Gelijk geprobeerd. 230C in de oven, 45 min opwarmen en dan 1 pizza klaar in 2 minuten.
De steen ziet er nog goed uit ook.

davit hogg zei

Ik heb een vraag. De website natuursteen-werkblad.be lijkt te zijn geinspireerd op fashion blogs. Ze verkopen alleen geen jurken maar stenen zoals terrazzo, graniet, composiet, keramiek. Wat vinden jullie van de website natuursteen-werkblad.be. Top of flop?

Anoniem zei

Nigellazaad kan bij vrijwel alle Turkse en Arabische winkels in Nederland worden gekocht.