10 januari 2008

Kip met paddenstoelen, appel en calvados

Kip met paddenstoelen, appel en calvados

De verkoudheid zit nog steeds in mijn hoofd, het lukt me niet om een leuk verhaaltje bij dit recept te verzinnen. Het was in ieder geval véél lekkerder dan de diepvriespizza van eerder deze week ......

In plaats van kipfilets kunnen ook uitstekend kippenpoten (uiteraard 'culinair verantwoorde') gebruikt worden, de smaak zal daardoor zelfs nog beter worden. De stooftijd is bij poten iets langer. In plaats van gedroogde porcini kunnen verse paddenstoelen gebruikt worden. Neem dan wel paddenstoelen met meer smaak dan gewone champignons, bijvoorbeeld kastanje- of mergelchampignons. Deze zijn meestal wel goed verkrijgbaar in de supermarkt.

Kip met paddenstoelen, appel en calvados
Recept printen
  • 4 kipfilets
  • zout en versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje (gerookte) knoflook, fijn gehakt
  • 20 gram gedroogde porcini (ook cèpes en eekhoorntjesbrood genoemd)
  • 20 gram bloem
  • 2 dl cider
  • ± 150 ml kippenbouillon
  • bouquet garni (takje peterselie, takje tijm en 1 blaadje laurier)
  • 4 appels
  • 45 ml calvados
  • 150 ml crème fraiche
Week de porcini 30 - 45 minuten in 2 dl heet water.
Laat de kipfilets op temperatuur komen en bestrooi met zout en peper.

Verhit een braadpan met dikke bodem, laat 20 gram boter smelten en bak de kipfilets rondom in 5 minuten aan. Haal uit de pan en zet apart.

Laat de porcini uitlekken, vang het weekvocht op. Vul met kippenbouillon aan tot 2,5 dl.

Bak in het achtergebleven vet de gesnipperde ui zachtjes glazig, voeg de knoflook en de uitgelekte porcini toe en bak even mee. Strooi de bloem erover, laat 1 minuut meebakken. Schenk de cider, het porciniweekvocht en de kippenbouillon erbij, goed roeren, aan de kook laten komen en laten binden. Toevoegen: bouquet garni en de kipfilet. Met deksel op de pan op laag vuur 10 - 15 minuten laten sudderen.

Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in vieren.

Bak de appels in een koekenpan met anti-aanbaklaag in de resterende boter op middelhoog vuur. Giet de calvados erover en zet het vuur uit. Doe de appels met de calvados en de crème fraiche bij de kip. Laat in nog ± 5 minuten de appel gaar worden, de saus binden en de kip gaar worden.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hmmm lekker! Weet ik meteen wat wij vanavond gaan eten. (Kom ook net een beetje bij van een flinke verkoudheid en keelpijn.
Beterschap nog!

Anoniem zei

Het lijkt mij ook heerlijk maar ik heb nog steeds geen adresje kunnen vinden voor cider. Waar in hemelsnaam koop je (appel)cider?

Levine zei

Ik koop cider gewoon bij de supermarkt. Of het de beste kwaliteit is weet ik niet (ze hebben maar 1 soort), het smaakt prima :-).