02 januari 2008

Goulash

Januari vind ik ieder jaar weer een wat suffe maand. Het liefst zou ik hem gewoon overslaan (een januari winterslaap lijkt me wel wat). Mijn agenda is op een paar afspraken na nog leeg, plannen en ideeën genoeg, maar ze komen nog niet op gang. Ik mis het gezellige licht van de kerstboomlampjes en het lijkt wel of iedereen opeens op dieet is (nee dank je, ziet er erg lekker uit, maar ik sla over ...). Het voorjaar is nog ver weg, het is somber en donker buiten. Tijd voor een lekkere stoofschotel!

Goulash
  • 1 kilo riblappen, in blokjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 25 gram boter
  • zout, versgemalen peper
  • 3 uien, in halve ringen
  • 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 1/2 - 3/4 eetlepel kummelzaadjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 2 grote aardappels, in blokjes
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes
  • 1 bakje zure room (125 ml)

Laat het vlees een half uur op temperatuur komen.

Verhit een grote (gietijzeren) braadpan, laat de olie en boter heet worden en bak het vlees - in gedeelten - bruin. Haal het vlees uit de pan, bestrooi met zout en peper en zet apart.

Bak de ui in het achtergebleven vet een minuutje of twee. Doe de deksel op de pan, zet het vuur heel laag en laat de uien in 15 - 20 minuten licht carameliseren. Strooi het paprikapoeder over de uien, voeg de knoflook, kummel, een halve liter heet water en het vlees toe. Goed doorroeren. Laat aan de kook komen en laag dan op laag vuur 1,5 - 2 uur zachtjes sudderen.

Voeg de paprika, aardappels en tomaten toe en laat nog ± 1 uur zachtjes sudderen. Zonodig op smaak brengen met zout en peper. Roer er van het vuur af de zure room door. Lekker met rijst en/of brood.

Goulash

Geen opmerkingen: