20 januari 2008

Cakebrood (Golden Cake Bread)

Golden Cake Bread

Dit brood is heerlijk boterig en zoetig, het lijkt bijna op cake. Lekker voor bij het ontbijt met een beetje jam of honing (vooruit hagelslag mag ook ...). Dit brood van Mrs. L. M. Jehlik won in 1959 de 2e prijs bij de Pillsbury Bake-Off (Pillsbury is een Amerikaans merk, o.a. bloem). Het recept vond ik op het weblog van Breadchick (Mary) van The Sour Dough.

Mary en ik hebben elkaar vorig jaar leren kennen via Blogging by Mail. Zij stuurde me toen een ontzettend leuk pakket. Haar weblog is één van mijn favorieten; leuk om te lezen en haar recepten zijn altijd goed. Twee weken geleden las ik haar verhaal over dit Golden Cake Bread. Ik heb haar gemaild dat ik het beslist ging bakken en gisteren was het zover!

Ik heb het recept iets moeten veranderen - meer bloem moeten toevoegen - omdat onze bloem minder vocht aan kan dan de Amerikaanse. De hoeveelheid zout heb ik daarom ook iets verhoogd. De hoeveelheid gist heb ik hetzelfde gelaten, de rijstijden worden daardoor hoogstens wat langer. Ik heb iets kleinere bakblikken gebruikt, in de maat die in het recept staat worden de broden wel erg laag. De baktijd was iets langer, maar dat kan natuurlijk per oven verschillen. Aan de eetlepel ei die moet worden achtergehouden om het deeg voor het bakken mee te bestrijken heb ik wat melk toegevoegd.

Cakebrood - Golden Cake Bread (2 broden)
  • 7 gram droge gist
  • 60 gram warm water
  • 240 ml (volle) melk
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 2 grote eieren - 1 eetlepel achterhouden om te bestrijken
  • 2 theelepels (10 ml) vanille extract
  • 10 gram zout
  • ± 700 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel melk
  • 2 bakblikken van ± 22 x 12 cm (8 ½ x 4 ½ inch), ingevet
Breng de melk tegen de kook aan, voeg de boter en de suiker toe. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Los de gist intussen op in het warme water, laat 10 minuten staan.
Klop de eieren door elkaar en voeg aan het melkmengsel toe. Roer het gistmengsel erdoor. Voeg de helft van de bloem toe en meng met de platte klopper tot een glad mengsel. Voeg vanille extract en zout toe. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog wel iets aan de bodem plakken.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Druk de lucht uit het deeg, eventueel 2 busines letter turns maken (= 2 keer in 3-en vouwen zoals een brief). Doe het deeg weer terug in de kom en laat in 45 - 60 minuten weer tot dubbele volume rijzen.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel in 2 gelijke stukken. Laat het deeg ± 20 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen). Ieder stuk deeg platdrukken tot een rechthoek. De korte kant moet ongeveer even breed zijn als het broodbakblik. Rol vanaf een lange kant stevig op en druk de naad dicht.

Golden Cake Bread

Leg het deeg met de naad naar beneden in een met olie ingevet bakblik.

Golden Cake Bread

Dek af met ingevet folie en laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten rijzen tot bijna dubbel volume. Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Golden Cake Bread

Klop de eetlepel achtergehouden ei los met de melk. Bestrijk het gerezen deeg met het mengsel. Zet de bakblikken op een bakplaat (op de onderste richel) in de oven. Bak het brood in 35 - 40 minuten gaar en bruin, eventueel na 20 minuten afdekken met aluminiumfolie als het te donker wordt. Het is gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Golden Cake Bread

Het brood direct storten op een rooster en laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Golden Cake Bread
Eet smakelijk!

23 opmerkingen:

breadchick zei

Arden, your loaves are gorgeous! I love how perfectly formed they are and wonderfully golden.

I'm so glad you enjoyed this recipe as much as I did.

Cheers!

chefkokkie zei

Hallo Arden,
Toen ik de tekst en de plaatjes zag kon ik het niet weerstaan om dit brood te gaan maken.
Nou ik heb er geen spijt van wat een heerlijk brood(cake) is het geworden.
Het was ook een streling voor het oog om ze zo glimment op het rooster te zien liggen.(niet lang hoor hihi)
Ik heb wel verhoudings gewijs het recept veranderd omdat ik niet van die kleine blikken heb.
Wat ik wel gedaan heb is boven de bakblikken nog een bakplaat geschoven om de directe bovenwarmte wat tegen te houden.

Het volgende recept "Pain de campagne sur poolish" staat in de planning zal me benieuwen.
De groeten,
Marie.
ps Misschien heb ik het begeerde boekje van Joe Ortiz. (duimen)

Anneke zei

Dag allemaal,
Bij deze laat ik een berichtje achter.
Vandaag heb ik dit brood gemaakt met mijn broodbakmachine.
Wel maar één brood gemaakt hé natuurlijk.(al ingredienten gedeeld door twee)
Geen gedoe met kneden,rusten,kneden rusten.Gewoon alles zijn gangetje laten gaan met machine.En resultaat was uitstekend!!
Dank je wel dat ik dit recept kon en mocht gebruiken.
Met vriendelijke groeten
Anneke

P zei

Twee cakebroden vers uit de oven! Ze zijn heerlijk! De geur deed me denken aan croissantjes en ik vind het er ook een beetje naar smaken. Heb vloerbroden gebakken, bij gebrek aan bakvormen. (En ook alles met de hand, bij gebrek aan... jawel keukenapparatuur). Gaat prima, al zijn ze wel aan de platte kant.

Volgende keer ga ik er croissants van vormen ter grootte van broden :-). (Denk 3 stuks van dit deeg)

Bedankt voor het recept!

Sacha zei

Heerlijke broden die deden denken aan zoet Frans brood. Hopelijk vind je het goed dat ik een link op mijn blog heb geplaatst...

Wat heb je veel inspirerende recepten op je blog. Ik volg je graag!

Groeten Sacha

Levine zei

Hallo Sacha, uiteraard vind ik het goed dat je een link op je blog hebt geplaatst en bedankt voor het compliment :-)

Anoniem zei

Wow, zou het ooh werken om hier rolletjes van te maken met een vulling van kaneel en suiker en afbakken als breekbrood?

Levine zei

Je kunt met dit deeg alle kanten op .....

Bakhuis 36 zei

Bij mijn schoonouders uit Groningen noemen ze dit 'zoetstoet' Ik heb het gisteren gemaakt, ook heerlijk met een plak kaas erop :) Het wou bij mij niet zo goed rijzen (denk dat ik te ongeduldig was..) maar toch heel erg lekker, volgende keer laat ik het nog wat langer rijzen dan is hij vast nog wat zachter. Bedankt voor het recept!

Anoniem zei

Fantastische pagina.
Gisteren probeerde ik dit brood (met de hand, ik gebruik geen machine)te maken. Op één detail na is alles prima gelukt: het deeg kleefde enorm van begin tot eind. Ik heb het dan maar in die staat in de bakvormen gelegd (gooien is een beter woord). Het rijzen, bakken en smaak was perfect. Enig idee wat ik verkeerd deed?

Anoniem zei

Ik heb van het weekend dit overheerlijke brood gebakken. Had een kleine bakvorm van 17 en een grote van 31 cm. Beide broden even lekker.
Goudgeel, zoet en luchtig.
Mijn Franse zwager noemde het "Brioche-brood" :)

Erg geslaagd en lekker. Een blijvertje.

Groet,
Nicola

Gerry zei

Heerlijk dit brood. Inderdaad exact het zoetbrood dat ik vroeger (in Groningen) met Pasen bij een vriendinnetje kreeg. Nu smullen mijn kids ervan.

crea-tetje zei

Hoi..ik ben nu bezig met het recept..hij staat al te rijzen..zie ik nog mijn zout staan en de vanille extract...in de beschrijving staat nergens wanneer je dit gebruikt.

crea-tetje zei

Wanneer heb jij het zout en vanille extract toegevoegd?..zie nergens in het recept

Gerry zei

Moet je het echt nog een keer maken crea-tetje. Die geur en smaak mag je niet missen. Ik heb vanille-extract bij melk mengsel gedaan en zout als laatste. Geen idee of dat goed was, maar brood is heerlijk. Voor dit paasweekend het ingevroren tweede exemplaar ontdooien. Verheug me er nu al op.

Sarah en Evelien zei

heerlijk! had het gebakken voor morgen, gellukig extra gemaakt want het is al half op ;)

Levine zei

Sarah en Evelien: goed te horen dat het brood goed gelukt is :-).

Anoniem zei

Hallo,

Ik woon in indonesie en brood hier is een ramp. Je kaneelbroodjes zijn hier een groot succes en ik ben nu het (cake) brood aan het proberen. Brood staat in de blikken te rijzen en tot nu toe ziet alles er prima uit. Dank voor je recepten. Ga zeker nog een paar verschillende broden proberen te maken. Nooit gedacht dat broodbakken
Bzo leuk kan zijn.

Magdalena

Levine van Doorne zei

Wat leuk om te horen Magdalena. Eet smakelijk!

Miranda Derks zei

Ik ben op zoek naar cake/brood achtig deeg zoals de luxe kwarkbol van bakker bart en de yammies bb, deeg en ik zei net tegen mijn vriend: nou das makkelijk t vinden, cake-broodachtig deeg (niet dus dacht ik)
Eerste linkje is dat van jou: cake-brood. Nou gewe;dig toch, ga ik proberen als bolletjes met suiker en kaneel. En als heel brood met suiker en kaneel. En als draaivlecht met roomkaas en zelfgemaaktje aardbeienpuree!!

Gerry zei

Ik wil dit brood weer eens maken en kocht vandaag (bij Toko Tjin in Amersfoort) nieuw vanille extract. Heb gekozen voor de witte, omdat ik bang was dat de bruine het brood vies zou kleuren. Is er smaakverschil tussen witte en bruine vanille extract?

Levine van Doorne zei

Waarschijnlijk heb je vanille essence gekocht. Essence is altijd wit en is chemisch. Extract is gemaakt van echte vanille. Ik gebruik altijd extract en die is bruin van kleur. Je kunt ook aan de prijs zien of je essence of extract hebt gekocht. Extract is veel duurder, zo rond de 10 euro per flesje.

Gerry zei

Ik vrees dat je gelijk hebt. Er staat weliswaar extract op, maar geen procentje alcohol. Vandaag de echte gehaald (bij Dille en Kamille).