25 januari 2008

Zachte witte broodjes (2)

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken
Het ene zachte witte broodje is het andere niet. Het deeg kan namelijk op vele manieren en met verschillende ingrediënten - uiteraard wel altijd met tarwebloem - gemaakt worden. In deze broodjes heb ik gedroogde aardappelvlokken verwerkt. De broodjes worden er heerlijk zacht van en hebben een mooi kruim. Je kunt ze afwerken met zaadjes of gewoon kaal laten. Deze broodjes laten zich perfect invriezen.

Zachte witte broodjes (2)
Recept printen

Sponge:
 • 225 gram water, kamertemperatuur
 • 3 gram droge gist
 • 235 gram tarwebloem
Deeg:
 • 30 gram gesmolten ongezouten roomboter
 • 1 groot ei, losgeklopt
 • 15 gram suiker
 • 3 gram droge gist
 • 8 gram zout
 • 25 gram aardappelvlokken
 • ± 205 gram tarwebloem
Afwerking (optioneel):
 • 1 eiwit, losgeklopt met 1 theelepel water
 • sesamzaad of maanzaad
 • gesmolten boter voor broodjes zonder zaadjes
Hieronder staat de werkwijze voor de KitchenAid, maar het deeg kan natuurlijk ook met een broodbakmachine (deegprogramma of alleen kneden) of met de hand gemaakt worden.Sponge:
Meng tarwebloem, gist en water in de kom van de KitchenAid. Laat afgedekt in ± 1 ½ uur verdriedubbelen.

Sponge zachte witte broodjes met aardappelvlokken
Deeg:
Aan de sponge toevoegen: gesmolten boter, suiker, ei, gist, zout en aardappelvlokken. Met een houten lepel of de platte klopper van de KitchenAid goed doorroeren. Voeg de tarwebloem toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten (stand 2) tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het deeg te droog is nog wat water.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Druk de lucht uit het deeg, eventueel 2 busines letter turns maken (= 2 keer in 3-en vouwen zoals een brief). Doe het deeg weer terug in de kom en laat in 45 - 60 minuten weer tot dubbele volume rijzen.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel in 12 gelijke stukken. Goed opbollen. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte eiwit en bestrooi met sesamzaad of maanzaad. Wil je bolletjes zonder zaadjes sla deze stap dan over. Leg de bolletjes op een bakplaat (bekleed met bakmatje of bakpapier).

Laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbele volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Verwarm tijdens het rijzen de oven voor op 220 ºC. In 12 - 15 minuten gaar en bruin bakken. Eventueel broodjes zonder zaadjes direct na het afbakken met gesmolten roomboter bestrijken. Af laten koelen op een rooster.

Zachte witte broodjes met aardappelvlokken

Nog meer zachte witte broodjes

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Gea zei

Welk recept voor zachte witte broodjes heeft jouw voorkeur, Levine?
Deze zien er in ieder geval fantastisch uit. Ik neem het recept mee: bedankt!

Arden zei

Gea, ik weet het eigenlijk niet, welke mijn voorkeur hebben. Vind beide recepten erg lekker :-).

Anoniem zei

Ze zien er lekker uit! Maar zou je de aardappelvlokken er ook uit kunnen laten? Of worden de verhoudingen dan helemaal anders? Of geeft dat er nou juist de lekkere smaak aan?

Arden zei

Nee, de aardappelvlokken kan je er niet zomaar uitlaten. Als je dat doet moet je ook de hoeveelheid vocht aanpassen. De aardappelvlokken zorgen voor een extra zacht brood.

Max zei

Helaas hier in Thailand geen aardappel vlokken hoeveel meer water in dit geval?
Waar is het recept zachte broodjes1 ?
Max
lhas.place@gmail.com

Arden zei

@Max: nee niet meer water, maar juist minder water als je de aardappelvlokken weglaat.

Je kunt ipv aardappelvlokken ook een grote gare en fijngemaakte aardappel toevoegen. Met het water is het dan even uitkienen.

Het recept voor zachte broodjes 1: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2006/10/zachte-witte-broodjes.html

Kijk in de linkerkolom onder Broodjes voor alle recepten voor zachte witte broodjes.

Anoniem zei

Hallo Leviene,

als ik bolletjes maakt moet ik dan voor de tweede rijstijd 50 MIn de bolletjes bestrijken met ei of juist niet??

Groetjes marco,

Levine zei

Marco: je "moet" de bolletjes direct na het vormen, dus voor de 2e rijs, bestrijken met losgeklopt eiwit. In het recept staat het volgende:

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Verdeel in 12 gelijke stukken. Goed opbollen. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte eiwit en bestrooi met sesamzaad of maanzaad. Wil je bolletjes zonder zaadjes sla deze stap dan over. Leg de bolletjes op een bakplaat (bekleed met bakmatje of bakpapier).

yet zei

Hoi Levine, deze broodjes zien er heerlijk uit wil ze binnenkort maken, maar heb alleen pattendbloem bloem (Amerikaanse) kan ik dat ook gebruiken i.p.v tarwebloem?

Levine zei

Amerikaanse patentbloem is ook tarwebloem.