15 januari 2008

Broodjes met honing en citroen

Broodjes met honing en citroen

Broodjes met honing en citroen (9 stuks)
Recept printen

Deeg:
  • 350 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 230 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 7 gram zout
Vulling:
  • 40 gram pecannoten
  • 60 gram gele rozijnen
  • 10 gram suiker
  • 45 ml honing
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • 3/4 theelepel citroensap
  • 15 gram zachte ongezouten roomboter (om het deeg mee te bestrijken)
Glazuur:
  • 50 gram suiker
  • 60 ml honing
  • 15 gram ongezouten roomboter
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
Hieronder staat de werkwijze voor de KitchenAid, maar het deeg kan natuurlijk ook met een broodbakmachine (deegprogramma of alleen kneden) of met de hand gemaakt worden.

Werkwijze KitchenAid:

Meng tarwebloem, suiker en gist in de kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door. Voeg de melk toe en meng met de platte klopper of een pollepel door elkaar. Voeg het zout toe en meng met de kneedhaak in 10 - 15 minuten (stand 2) tot een soepel deeg dat van de wanden loslaat. Het mag nog iets aan de bodem kleven.

Laat in een licht ingevette kom afgedekt 1 - 1,5 uur rijzen, het zal niet helemaal verdubbelen.

Maak intussen de vulling: hak de pecannoten grof. Meng de pecannoten, rozijnen, suiker, honing, citroenschil en citroensap in een kommetje door elkaar.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk of rol het uit tot een vierkant van 24 cm. Laat het deeg als het 'tegenstribbelt' een paar minuten afgedekt liggen en ga dan weer verder met uitrollen.

Bestrijk de deegplak met de zachte boter. Verdeel de vulling er gelijkmatig over, laat de randen vrij. Rol het deeg stevig op, druk de naad aan de onderkant dicht. Leg de deegrol met de naad naar beneden op een snijplank. Snijd met een scherp (gekarteld) mes in 9 gelijke stukken.

Leg met de snijkant naar beneden in een ingevet bakblik (rond of vierkant) van 24 cm doorsnede. Laat afgedekt in ± 1 uur tot bijna dubbele volume rijzen.

Broodjes met honing en citroen

Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC. Bak de broodjes in het midden van de oven in 25 - 30 minuten gaar en bruin. Direct uit de bakvorm halen en op een rooster zetten.

Verwarm alle ingrediënten voor het glazuur in een pannetje met dikke bodem op middelhoog vuur. Laat aan de kook komen. Zet het vuur iets lager en laat ± 3 minuten zachtjes pruttelen tot het indikt.

Lepel het glazuur over de warme broodjes en laat afkoelen.

Broodjes met honing en citroen
Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Renée zei

Ik loop een paar dagen achter en lees dat je griep hebt gehad. Gelukkig voor jou (en natuurlijk voor alle lezers ben je weer opgeknapt. Tenminste daar ga ik van uit nu ik al die lekkere dingen tegenkom. Wat een heerlijke broodjes weer en de printfunctie is echt top. Ga vooral zo door.
Groeten Renée

S. Kipje zei

Ja zeg zo kom ik nooit door mijn verzameling 'Nog te bakken' heen :-)

Marieke zei

Net uit de oven gehaald, ze zien er heerlijk uit. Ga ik mijn jongens morgenochtend mee verrassen voor het ontbijt.
(ik had de tijd niet helemaal goed ingeschat en heb het bakblik met de gesneden ´rolls´in de koelkast gezet om het rjsproces te vertragen. Toen ik weer thuis was ze rustig verder laten rijzen en toen de oven ´vrij´ was ze zojuist gebakken.

Marieke