13 januari 2008

Brioche met chocoladespiraal

Brioche met chocoladespiraal

Dit chocoladebrood maakte ik vorig weekend en het was in een mum van tijd verdwenen, met andere woorden: men vond het erg lekker :-).

Het is geen brood wat je even snel kunt maken. Het deeg moet eerst zo'n 12 uur in de koelkast rusten voordat er een brood van gevormd kan worden. Voordeel is dan dat het erg koud is en daardoor beter handelbaar.

Brioche met chocoladespiraal

  • ± 315 gram tarwebloem
  • 4 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 4 grote eieren
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 125 gram gehakte pure chocolade
Afwerking:
  • 1 ei, losgeklopt
  • suiker om te bestrooien
Doe de helft van de bloem, de gist en de suiker in de kom van een standmixer. Roer met de platte klopper de eieren er één voor één door. Voeg het zout en de rest van de bloem toe. Kneed met de deeghaak in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg.

Voeg de boter met 1 eetlepel tegelijk toe. Voeg de volgende eetlepel boter pas toe als de vorige is opgenomen. Het lijkt in eerste instantie een erg kleverig deeg te gaan worden, weersta de neiging om bloem toe te toevoegen! Gewoon doorgaan met kneden tot de boter goed is opgenomen. Het wordt na 10 - 15 minuten kneden een zeer soepel en elastisch deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het kleeft nog wel iets aan de bodem.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie of boter ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 1 - 1,5 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Druk de lucht eruit en zet de kom met het deeg, goed afgedekt, tenminste 12 uur in de koelkast.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk of rol het uit tot een rechthoek van ± 18 x 37 cm. Verdeel de gehakte chocolade over de deegplak. Rol het deeg vanaf een smalle kant op en druk de naad dicht. Leg de rol deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik van ± 22 x 12 cm. Dek af met ingevet plastic folie of een bakmatje en laat in 2 - 3 uur tot bijna dubbele volume rijzen.

Brioche met chocoladespiraal

Verhit in de tussentijd de oven voor op 190 ºC. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met suiker.

Brioche met chocoladespiraal

Bak in ± 35 minuten gaar en bruin. Leg er na ± 20 minuten een stuk aluminiumfolie over; het brood wordt erg snel bruin.

Maak zonodig het brood met een mes los van de vorm en stort het op een rooster. Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brioche met chocoladespiraal

Aangepast recept van Martha Stewart.

13 opmerkingen:

breadchick zei

Oh Arden, I would love this recipe! Unfortunately, the translators are missing most of the instructions :-(

Anoniem zei

superperfect briocherecept, klopt precies, lekkerste brioche ooit!

Rachel zei

Goed gelukt en heeerlijk!

Levine zei

:-)

marleenvt zei

Hoi Levine,

Ik wil dit brood voor de paasdagen gaan maken. Ben wel benieuwd naar de variaties. Ik zat zelf te denken aan een combi van witte en pure chocolade. Nog ideeën?

Groetjes, Marleen.

Levine zei

Tsja, die variaties. Toen wel bedacht, maar ze zijn nooit op papier en op mijn blog terechtgekomen. Weet nog wel dat ik zat te denken aan een vruchtenvulling met bijvoorbeeld gedroogde abrikozen. Witte en pure chocolade lijkt me ook lekker. Eventueel nog wat gehakte noten erdoor. Bakze!

uit mijn keukentje zei

Hoi levine
Ben ik weer met een vraag ;) denk je dat dit brood lekker blijft als je t invriest? Wil hem voor de kerst maken, maar moet dan zoveel werken dat ik hem al vast wil maken en i de vriezer wil leggen!
Hoor t wel weer groetjes Ilse

Levine zei

Je kunt ieder brood invriezen. Als je het een paar weken in de vriezer wil bewaren vries het dan wel in z'n geheel in.

Egbert Dijkshoorn zei

Afgelopen weekend echt begonnen met bakken: zaterdag lijnzaadbolletjes en gelijk 'savonds de brioche voorbereid. Vooral ook bij de kinderen erg goed bevallen! (De jongste mag geen lactose, dus daar passen we de recepten op aan: sojamelk of bv melkpoeder achterwege laten)
Bij de brioche viel op dat meer dan de helft van de spiraal luchtbel was geworden. Hoort dat of was 'tie wellicht niet strak genoeg opgerold?

Levine zei

Egbert: je kunt dat vaak niet helemaal voorkomen. Als je goed naar mijn foto kijkt zie je dat daar ook lucht zit tussen de vulling en het brood.

Jasmijn Geerts zei

Een aantal jaar later een variatie: banketbakkers room met chocolade er tussen..ook wel Zwitserse brioche

Anoniem zei

ik maakte deze brioche (voor kleinkinderen) en het was overheerlijk! Alleen het oprollen ging niet makkelijk omdat het erg kleefde. Nu weet ik dat men in Fr. T45 gebruikt voor een brioche. Had ik dit moeten doen? Verder jouw recept secuur gevolgd. En ik neem groter blik bij volgende brioche.
En mijn voorkeur gaat uit naar brioche naturel. Gewoon chocola weglaten? Verder alles zelfde?
Bvd

Edme Koenawi zei

Ik heb vaker de brioche gemaakt en het is overheerlijk en het lukt steeds goed. Nu wil de brioche graag op de tang Zhong methode maken omdat ik de brioche langer vers wil hebben . Kunt u aub uitleggen hoe de verhouding van het water wordt. De verhouding van de tang Zhong hou ik op 1:5. Ik heb overal gezocht maar ik kan nergens uitleg vinden over deze methode.