05 december 2006

Zoekt en gij zult vinden.....(in een keukenkastje)


Afgelopen zaterdag stond ik bij de reformkraam op de plaatselijke markt te wachten op mijn beurt toen ik opeens een potje Natursauerteig zag staan. Goh, wat komt dat potje me bekend voor dacht ik. Zo'n potje heb ik toch ook eens gekocht?
En ja hoor, helemaal achterin een keukenkastje heb ik het gevonden!

Om verwarring te voorkomen: je kunt er geen desem mee maken, maar je mengt het direct door meel/bloem en wel 15 gram per 500 gram. De ingrediënten zijn: Roggen-Vollkornmehl aus Ökologischem Landbau und Sauerteigkulturen. Klinkt wel indrukwekkend en gezond toch? :-).

Ik heb het gebruikt in een licht volkorenbrood. Zonder de Natursauerteig is dit al een lekker brood en met ook.

Als je het zonder de Natursauerteig wilt maken gebruik dan iets minder water: 300 - 310 gram. Het is ook zeer geschikt om in de bbm te bakken.

Licht volkorenbrood (met Natursauerteig)

  • 320 gram tarwebloem
  • 190 gram volkorenmeel
  • 15 gram Natursauerteig
  • 20 gram honing
  • 10 gram zout
  • 30 gram melkpoeder
  • 5 gram droge gist
  • 30 gram boter
  • 320 gram water, kamertemperatuur
  • eventueel maanzaad/sesamzaad
Meng tarwebloem, volkorenmeel, Natursauerteig, melkpoeder en gist in de kom van een standmixer (bijv. de KitchenAid). Voeg de boter, honing en water toe. Met een houten lepel of de paddle/platte haak goed mengen.

Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak op stand 2 in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg.

Doe het deeg over in een met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af . Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 ½ - 2 uur.
Eventueel na 1 uur twee business letter turns geven (= in 3-en opvouwen zoals een brief, keren en nogmaals herhalen).

Stort het deeg op een licht bebloemde (of met olie ingevette) werkplek. Voorzichtig platdrukken tot een rechthoek. Vorm er een brood van: vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant.

Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht.

Leg het in een met olie ingevet bakblik (± 9 x 5 inch/22,5 x 12,5 cm). Desgewenst met water besproeien en met maanzaad of sesamzaad bestrooien. Druk de zaadjes goed aan (dan vallen ze er later niet af).

Dek af met ingevet folie of een mooie douchemuts (ideale dingen om deeg mee af te dekken :-)) en laat het op kamertemperatuur ongeveer 90 minuten rijzen tot bijna dubbele volume.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zet het bakblik op een bakplaat (op de onderste richel) in de oven. Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar en bruin, eventueel na 20 minuten keren. Het is gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is .
Het brood direct storten op een rooster en volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Het is ook met de Natursauerteig erin een heerlijk brood, maar of je er nou veel van proeft? Ik vind van niet.

Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

Lien zei

Nou dan stel ik mijn vraag toch lekker hier als het op de site niet mag Puh!
moet ik me een duitse brood-smaak voorstellen bij de sauerteig (voor zover je het proeft). zoals gezegd ben ik daar niet dol op, maar ik ken ook mensen die er wild van zijn (mijn vader bv.)
helpt het nog voor iets anders positiefs in je brood??
Fijn dat je een blog hebt....kan ik lekker vragen wat ik wil!

Levine zei

Het smaakt absoluut niet naar Duits brood. Het is wel heel lekker zacht brood, maar dat is het zonder die sauerteig ook eigenlijk. Het geeft net een extra touch, maar niet met een expliciete smaak. Was ook heerlijk luchtig brood.
Eigenlijk een antwoord van niks he? :-)

Cindy O. zei

Ik heb vandaag dit brood gemaakt.
Hij was heel mooi hoog gerezen (zoals op de foto dus ik was best trots)echter toen ik hem in de oven stopte zakte hij in en werd het de omvang van een casino brood.Wat heb ik verkeerd gedaan?

Levine zei

@Cindy O: ik denk dat je het deeg te lang hebt laten rijzen. Tip: kijk niet alleen naar de rijstijd vermeld in het recept, maar vooral naar je deeg. Het moet bijna in volume verdubbeld zijn en langzaam terugveren als je er met een vinger op drukt. Laat het deeg niet te lang rijzen want dan zal het onherroepelijk instorten op het moment dat het de oven in gaat.

Gerry zei

Enige idee waar je Natursauerteig kunt krijgen? Ik wil het wel eens met proberen i.p.v. zonder!

Levine zei

Gerry: vaak bij reformwinkels

Anoniem zei

Dit recept gisteren gebruikt (hoeveelheden tarwebloem en volkorenmeel omgedraaid, bloem was op ;-).
Brood is zeer goed gelukt en erg lekker: luchtig en zacht.

Anoniem zei

Hoi,

Mijn vriend is allergisch voor gist(en veel meer), maar mag wel dit natursauerteig. Nu wil ik dus mijn eerste zuurdesem brood gaan maken, maar ik weet niet welke hoeveelheden droge natursauerteig moet gebruiken. Heb jij hier al meer ervaring in? Want dit recept kan ik wel wat aanpassen dat hij dat wel mag... Hoop dat je me kunt helpen, alvast bedankt!

Levine zei

Het natursauerteig is alleen voor de smaak, het heeft geen rijskracht. Je zult dus altijd gist moeten toevoegen. Als je zelf zuurdesembrood wilt gaan maken dan moet je eerst zuurdesem maken. Dat dient vervolgens als rijsmiddel. Zie het artikel op mijn blog hoe je zelf een desem kunt opstarten. In mijn boek Brood uit eigen oven staat een heel hoofdstuk over desem met daarbij recepten.

Schorpioen zei

Bij andere recepten staat als oventemperatuur 220 graden. Waarom bij dit brood 180 graden.

Ik heb het net gebakken en het is best goed gelukt, maar de buitenkant nog zacht. Hij was ook erg hoog gerezen.