27 augustus 2008

Wit brood (3)

Melkwit

Wit brood is wit brood. Of toch niet? Uiteraard is het altijd gemaakt van tarwebloem, maar er kan met de rest van de ingrediënten volop gevarieerd worden. Bijvoorbeeld melk of karnemelk in plaats van water, olie in plaats van boter of het vet helemaal weglaten. Ook kan een klein deel van de bloem vervangen worden door roggebloem of roggemeel, maïsmeel of boekweitmeel om maar wat te noemen. Het brood blijft wit, maar krijgt toch net weer een ander smaakje.

In dit brood wordt alleen tarwebloem gebruikt en als vocht melk: een melkwit.

Melkwit
Recept printen
  • 580 gram tarwebloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 375 gram halfvolle melk
  • 11 gram zout
  • roomboter om te bestrijken
  • broodvorm van 30 cm, ingevet
Verwarm de melk (in de magnetron) tot lauwwarm. Doe de bloem, gist en suiker in de kom van de standmixer. Voeg de boter en de melk toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is. Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden. Kneed 10 minuten op de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

1e rijs:
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen. Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt 20 - 30 minuten liggen.

Vormen - zie foto's bij Wit brood (2) - :
  • Platdrukken tot een rechthoek.
  • Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant.
  • Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik).
  • Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht.
  • Leg het met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
2e rijs:
Dek het deeg af met ingevet folie en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Bakken:
Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC. Bak het brood 15 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Bak in nog 20 – 25 minuten gaar en bruin (totale baktijd 35 – 40 minuten). Leg er als de bovenkant te donker wordt een stukje aluminiumfolie over. Stort het brood direct op een rooster, bestrijk met wat zachte boter. Laat volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Zie ook Wit brood (1) en Wit brood (2)

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Cynthia zei

Heerlijke broden hier en als je naar die foto's kijkt loopt het water in je mond. Brood 3 komt net uit de oven en is helemaal goed. Ik heb in Turkije gewoond en daar veel brood gebakken, eerst de kant en klaar mixen in de bbm en daarna gewoon met de hand en verse gist in de oven( de stroom valt daar nl erg vaak uit en de bakker woonde 5 km verder).De ingrediënten hier en daar zijn heel verschillend, net als de temperatuur, daar vaak 35 graden in de keuken, ideaal om te rijzen wat minder voor de bakker :-). Na een jaar naar de bakker gaan hier in Nederland, begon het weer te kriebelen. Alles in huis gehaald en gebakken zoals ik dat daar ook deed. De honden vonden het lekker, wij niet. Dus weer opnieuw en nu met instant gist en precies volgens dit recept. Nu heb veel bak-blikken die ook geschikt zijn om brood in te bakken. Voor dit brood heb ik een wilton blik gebruikt 23,5 x x13,3 x 6,99 cm en dacht dat de breedte de lengte uit her recept goed zou maken. Maar het brood heeft een heel bolle bovenkant en love hendels aan de zijkanten. Is het belangrijk dat het grootste deel van het brood in het blik blijft tijdens de 2de rijs? En hoe kan je berekenen hoeveel meel je moet gebruiken voor een vorm. Met de maten van de vorm of de inhoud meten?
Op naar het volgende brood, Cynthia

Levine zei

@Cynthia: voor deze hoeveelheid deeg heb je een bakblik nodig van 30 - 32 cm (staat er ook bij in het recept). Ik vermeld bij alle recepten welke maat bakblik je nodig hebt. In het algmeen: voor 400 gram bloem/meel neem je een bakblik van ± 21 cm, voor 450 gram bloem/meel een bakblik van ± 23 cm, voor 500 gram bloem/meel een bakblik van ± 25 cm en voor 550 gram bloem/meel een bakblik van ± 30 cm.
Bakze :-)!