06 oktober 2019

Goulash uit de Pressure Cooker (IP of CPE)

Goulash uit de pressure cooker

Dit recept heb ik al vaak gemaakt. Iedere keer smullen wij er weer van. Ik heb de goulash dit keer niet in de Instant Pot gemaakt maar in de Crockpot Express. De Crockpot Express is net als de Instant Pot een elektrische pressure cooker. Naast er op hoge druk in koken kun je er ook in slowcooken. Ook over de Crockpot Express ben ik heel enthousiast. Een uitgebreider review volgt nog in een ander artikel.

In onderstaand recept staat zowel de werkwijze voor de Instant Pot (IP) als de Crockpot Express (CPE).

Goulash uit de Pressure Cooker (IP of CPE)

  • ± 1 kilo doorregen runderlappen
  • zout, versgemalen peper
  • 1 – 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote rode uien, in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 1 groene paprika, in reepjes
  • 1 gele paprika, in reepjes
  • 15 gram bloem
  • 15 gram zachte roomboter
  • 1 bekertje zure room (125 ml)
  • 3 eetlepels fijngesneden platte peterselie


Haal het vlees 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met zout en peper.

Zet de Instant Pot/Crockpot Express aan, druk op Sauté, kies More (IP) of High (CPE en druk vervolgens op Start/Stop bij de CPE). Voeg zodra de pot heet is de olijfolie toe. Bak het vlees in twee of drie gedeelten rondom aan. Schep het aangebakken vlees in een schaal. Voeg zo nodig tussendoor nog wat olie toe. Bak de uien enkele minuten in het achtergebleven bakvet, voeg knoflook en tomatenpuree toe en bak nog even mee. Toevoegen: paprikapoeder en gerookt paprikapoeder, tomatenstukjes en bouillon. Schraap de aanbaksels van de bodem los en laat de saus aan de kook komen. Doe vervolgens het vlees terug in pan.

Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) om het programma te stoppen, sluit het deksel en zet het ventiel dicht. Kies Meat/Stew en stel 40 minuten high pressure in (en druk vervolgens bij de CPE op Start/Stop). Als het programma is afgelopen de druk 10 – 15 minuten uit zichzelf laten afnemen (NPR). Draai dan het ventiel open en laat de stoom ontsnappen. Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) en open het deksel.

Voeg de reepjes paprika toe en roer erdoor. Druk op Manual (IP) of Steam (CPE) en stel 5 minuten high pressure in (en druk vervolgens bij de CPE op Start/Stop). Druk als het programma is afgelopen op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE) om het warmhoudprogramma te stoppen. Draai het ventiel na 10 – 15 minuten open en laat de stoom ontsnappen.

Maak intussen een deegje van de bloem en boter (beurre manié). Druk op Sauté, stand Less (IP) of Low (CPE en druk vervolgens bij de CPE op Start/Stop). Roer de beurre manié in vlokjes door de saus totdat de saus voldoende gebonden is. Laat het mengsel ± 5 minuten zachtjes pruttelen. Druk op Keep Warm/Cancel (IP) of Start/Stop (CPE).

Roer de zure room in een schaaltje los en doe er wat van de warme saus bij. Giet het mengsel in de binnenpan en roer erdoor. Let op: het mengsel mag niet meer koken anders schift de saus. Roer de peterselie erdoor en serveer. Lekker met rijst.

1 opmerking:

Anita zei

Vandaag deze Goulash gemaakt in mijn Crockpot Express, die ik na weken twijfel of ik voor de Instant Pot of de Crockpot Express zou gaan, eindelijk besteld heb, wat was dit heerlijk en wat was ik blij met het stap voor stap recept om zo het apparaat te leren kennen. De Tika Massala wordt het volgende gerecht denk ik.