Irish Soda Bread is een 'quick bread', waar geen gist aan te pas komt. In plaats van gist wordt baking soda in combinatie met een zuur ingrediënt, zoals karnemelk, gebruikt om het brood te laten rijzen. In plaats van karnemelk is in dit brood zuurdesem gebruikt. Voor het bakken wordt het ingesneden in de vorm van een kruis. Er zijn een paar theorieen over het waarom van dit kruis. De een zegt dat het is om het kwaad te verjagen, de ander zegt dat het een veel eenvoudiger reden heeft, namelijk om als het gebakken is, beter in stukken te kunnen snijden. Wie het weet mag het zeggen.
Het deeg hoeft niet gekneed te worden, het mág zelfs niet echt gekneed te worden. Als je het deeg te veel kneed wordt het brood namelijk taai. Het is een kwestie van kort in een kom door elkaar mengen en dan op het aanrecht tot een bal vormen. Een machine komt er niet aan te pas. Je moet van een beetje gekledder houden, het is een wat onsamenhangende plakkerig deeg.
Irish soda desembrood met rozijnen en noten
- 340 gram patisseriebloem (laag eiwitgehalte, 10% of minder)
- 1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
- 2,5 gram zout
- 120 gram rozijnen
- 50 gram walnoten of pecannoten, in kleine stukjes
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 240 gram actieve tarwedesem, 100% hydratatie
- 125 gram water
- 60 gram honing
- 55 gram gesmolten roomboter
Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng bloem, baking soda en zout in een kom. Voeg de rozijnen, noten en sinaasappelschil toe en meng.
Roer in een aparte kom de desem, water, honing en boter door elkaar.
Giet de natte ingrediënten bij de droge en meng kort met een spatel door elkaar. Stort het mengsel op een licht met bloem bestrooid aanrecht en kneed het deeg snel tot een bal.
Leg de deegbal op een met bakpapier beklede bakplaat en druk een beetje platter. Snijd met een scherm mes een kruis in het deeg, ongeveer 1 cm diep.
Bak het brood in het midden van de oven in 30 - 35 minuten goudbruin en gaar. Laat op een rooster afkoelen.
Aangepast recept van pizzarossa.
1 opmerking:
Ziet er super lekker uit! Grts Tinne
Een reactie posten