20 augustus 2008

Marsepein-sinaasappelcake

Marsepein-sinaasappelcake

Een tijdje geleden kocht ik een stuk marsepein. Ik wilde het ergens in verwerken, maar intussen ben ik allang vergeten in wat …… Het lag er maar te liggen, weliswaar vacuüm verpakt, kon niet veel mee gebeuren, maar toch. Ik vond dat ik er iets mee moest doen.

Dat "iets" is deze marsepein-sinaasappelcake geworden. Inmiddels heb ik deze cake al meerdere keren gemaakt. Iedereen die hem geproefd heeft was er erg enthousiast over.

Als extra smaakmaker heb ik "Pure orange oil" (sinaasappelolie) van Boyajian gebruikt. Deze olie is sterker van smaak dan geraspte schil, met mate gebruiken dus. Voor zover ik weet in Nederland niet te koop (heel jammer!), maar prima te vervangen door geraspte sinaasappelschil.

De marsepein kan vervangen worden door amandelspijs. De gekonfijte sinaasappelschil kan weggelaten worden of vervangen worden door ander gekonfijt fruit of rozijnen.

Marsepein-sinaasappelcake
Recept printen

  • 200 gram suiker
  • 180 gram marsepein, in stukjes (te vervangen door amandelspijs)
  • 170 gram zachte ongezouten roomboter
  • ¼ theelepel amandel extract
  • 5 eieren (op kamertemperatuur)
  • geraspte schil van 2 sinaasappels (of 1 theelepel sinaasappelolie)
  • 140 gram patentbloem
  • 1 ¼ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 60 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes (optioneel)
  • geschaafde amandelen
  • poedersuiker om te bestrooien (optioneel)
  • springvorm van 24 cm, ingevet en bebloemd
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar.

Mix (met handmixer of platte klopper standmixer) de suiker en de marsepein door elkaar. Voeg de boter en het amandel extract toe en mix in een paar minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de geraspte sinaasappelschil (of sinaasappelolie) en eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Mix het geheel na het laatste ei nog een paar minuten op hoge stand.

Zeef het bloemmengsel boven het suiker/boter/eimengsel en schep er met een spatel of houten lepel luchtig door. Meng er als laatste de stukjes gekonfijte sinaasappelschil door.

Schep het beslag in de vorm, strijk het glad met de achterkant van een lepel en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Marsepein-sinaasappelcake

Bak de cake in het midden van de oven in 60 – 65 minuten gaar en bruin. Leg er als de bovenkant te donker wordt (na ongeveer 40 minuten) een velletje aluminiumfolie over.
Laat 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand. Laat volledig afkoelen voor serveren.


Marsepein-sinaasappelcake

Bestrooi desgewenst voor het serveren met poedersuiker. De cake is goed verpakt een paar dagen houdbaar.

Marsepein-sinaasappelcake
Eet smakelijk!

1 opmerking:

Margriet zei

Deze cake ziet er heerlijk uit zeg, en precies de ingrediënten die ik lekker vind! Ik ga hem binnenkort maken.