07 januari 2008

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Alweer een tijd geleden aten we deze zalm, het recept kwam vervolgens in het mapje "Nog een keer maken" terecht, gisteren kwam ik het weer tegen en vanavond hebben we er weer van genoten. Voor het korstje gebruik ik Panko, een Japans broodkruim. Panko blijft knapperig en beschermd de zalm tegen uitdrogen. In plaats van Panko kan ook zelfgemaakt broodkruim gebruikt worden: snijd van een paar sneetjes (oud) wit brood de korstjes af. Snijd in kleine blokjes en maal in een keukenmachine tot fijn kruim.









In plaats van honingmosterd kan een andere mosterd gebruikt worden, ook met de kruiden kan er gevarieerd worden.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Zalm uit de oven met een knapperig korstje
Recept printen: met foto's/zonder foto's
  • 4 dikke zalmmoten (met vel)
  • 2 eetlepels honingmosterd
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels (platte) peterselie, fijn geknipt
  • ± 40 gram Panko (of zelfgemaakt broodkruim)
  • 4 theelepels olijfolie
  • ½ theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • zout en versgemalen peper
  • olie om ovenschaal in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een braadslede of lage ovenschaal in met wat olie.

Leg de moten zalm met de velkant naar beneden in de braadslede. Bestrooi met zout en peper.

Meng de mosterd met 1 theelepel tijmblaadjes. Meng de panko (of de broodkruimels) met de resterende tijmblaadjes, de olijfolie, peterselie en paprikapoeder. Breng op smaak met zout en peper.

Strijk de mosterd over de zalmmoten.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Strooi de gekruide panko (of broodkruimels) over de zalmmoten.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje

Bak de zalm in 10 - 15 minuten gaar in het midden van de oven. Direct serveren.

Zalm uit de oven met een knapperig korstje
Bron: Simply Recipes

Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

René Bos zei

Waar koop je de smoked paprika poeder? sligro?

René Bos

Arden zei

Bij de Sligro heb ik het nog nooit gezien. Je kunt het o.a online bestellen bij Spanjewinkel.nl: http://www.spanjewinkel.nl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=22&Itemid=68&vmcchk=1&Itemid=68

Francis zei

Ja hoor - ik heb vorige week tot mijn verrassing de gerookte paprika gezien bij de Sligro in Den Bosch. Ik had hem namelijk al op mijn boodschappenlijstje voor als ik in New York zou komen......kan dus ook hier!

Anoniem zei

AH heeft piment in een kruidenpotje.
Piment is gerookte paprika.

Levine zei

Piment is zeer zeker geen gerookte paprika. Je haalt 2 dingen door elkaar. Ik zou op de zalm nooit piment gebruiken, dat heeft een hele andere smaak dan gerookte paprika. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Piment

Anoniem zei

LEKKER !!!!!!

anja zei

Gerookte paprika op de markt bij kruidenkraampjes of bij Turkse winkeltjes

Marja Halters zei

Hoi Levine, lijkt me heerlijk deze zalm! Ga hem snel maken. Gerookte paprika poeder verkopen ze bij Dille&Kamille! Groetjes Marja

Marja Halters zei

Ik heb deze zalm gemaakt. Héérlijk!! Die staat vaker in de oven bij ons ! Groetjes Marja