12 augustus 2008

Cake met pruimen en abrikozen

Cake met pruimen en abrikozen

Mijn ogen zijn soms groter dan mijn maag. Zo kocht ik afgelopen zaterdag op de markt weer veel te veel overheerlijk fruit. Nou ja, fruit is nooit teveel, maar in dit geval teveel om zo achter elkaar op te eten. De jamvoorraad is inmiddels weer aangevuld en met de nog overgebleven pruimen en abrikozen heb ik deze cake gemaakt. Ook lekker met bijvoorbeeld kersen, perziken en/of nectarines.

Het recept komt uit Baking from my home to yours van Dorie Greenspan (Dimply Plum cake, blz. 41). Ik vond de pruimen en abrikozen wat zuur na het bakken (terwijl ze dat voor het bakken niet waren), volgende keer - en die komt er zeker - bestrooi ik de cake/vruchten voor het bakken met wat rietsuiker. Hieronder mijn vrije vertaling van het recept van Dorie.

Cake met pruimen en abrikozen
Recept printen
  • 205 gram patentbloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • ¼ theelepel gemalen kardemom (optioneel, maar wel lekker)
  • 70 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 80 ml zonnebloemolie
  • geraspte schil van 1 sinaasappel (of ¼ theelepel sinaasappelolie)
  • 1 ½ theelepel vanille extract
  • 4 pruimen, gehalveerd en pit verwijderd
  • 4 abrikozen, gehalveerd en pit verwijderd
  • ± 1 eetlepel rietsuiker om te bestrooien (eigen toevoeging)
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante vorm of een springvorm van 20 – 22 cm in. Bekleed van een vierkant bakblik de bodem en 2 zijkanten met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de cake na het bakken in 1 keer uit de vorm tillen.

Meng de bloem met het bakpoeder, zout en kardemom.

Mix de boter (met handmixer of platte klopper standmixer) zacht en romig in ongeveer 3 minuten. Voeg de suiker toe en mix nog 2 minuten. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de olie, geraspte sinaasappelschil en het vanille extract toe, blijf nog even mixen. Zet de mixer op de laagste stand en voeg het bloemmengsel toe. Mix tot alles net gemengd is.

Schep het cakebeslag in de vorm, maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Verdeel de pruimen en abrikozen erover. Druk ze een beetje in het beslag. Bestrooi desgewenst met de rietsuiker.

Cake met pruimen en abrikozen

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Cake met pruimen en abrikozen

Laat op een rooster in de vorm 15 minuten afkoelen en verwijder dan de bakvorm. Laat op een rooster verder afkoelen.

Eet smakelijk!

PS: kijk ook eens op Tuesdays with Dorie, een (steeds grotere) groep enthousiaste thuisbakkers/webloggers die elke week een ander recept uit Baking from my home to yours uitproberen.

7 opmerkingen:

gipskruit zei

Echt heerlijk ziet het eruit.
Zou het ook met aarbeien kunnen(daar heb ik weer teveel van gekocht :) )

Levine zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Levine zei

Aardbeien bevatten meer vocht, ik zou de dan heel laten. Geen idee of het goed gaat, ik denk het wel. Je kunt ook de aardbeiencake proberen van mijn weblog, daarvan weet ik zeker dat het goed gaat. De link naar deze cake kan je vinden in de linkerkolom.
Succes!

Anoniem zei

Teveel fruit kopen klinkt me heel erg bekend in de oren. Daar lijden wij hier ook aan. Vooral in de zomer. De tijd van dat lekkere zachte fruit is maar zo kort, dus wil je er volop van profiteren.

Anoniem zei

Prachtige foto van de cake! :-))

issy zei

Heb de cake gemaakt, alleen zag ik de hoeveelheid suiker niet terug in het receptuur.
Heh zelf 200gr suiker bij gedaan,is dat goed?
Ik had ook mijn vraagtekens over de hoeveelheid patentbloem die is 205 gr, klopt dat?
Ben echt een amateur in de keuken.




Toffe blog ik kijk iedere dag of er nieuwe recepten staan gaag zo verder ,groet Issy

Levine zei

Hallo Issy,

Bedankt voor het doorgeven, de suiker ben ik inderdaad vergeten te vermelden. Het moet 150 gram lichtbruine basterdsuiker zijn. Staat er inmiddels bij.
205 gram patentbloem is correct.