04 december 2007

Quiche met groene asperges en tomaten

Quiche met groene asperges en tomaten

Quiche met groene asperges en tomaten

Deeg:
200 gram bloem
¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
100 gram koude roomboter, in blokjes
1 ei maat L, los geklopt
2 eetlepels koude melk

Vulling:
1 theelepel olijfolie
50 gram gerookt spek, in kleine reepjes
1 ui, gesnipperd
200 gram dunne groene asperges
4 kleine (tros)tomaten
100 gram gruyère (of emmentaler), vers geraspt
2 eieren, maat L
150 ml slagroom
75 gram roomkaas (Mon Chou)
zout en versgemalen peper
± 1 theelepel (gerookt) paprikapoeder
± 4 eetlepels peterselie, fijn gesneden

Verder:
ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
bakpapier
steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)

Deeg:
Bloem en zout boven kom zeven. Kruiden en koude blokjes boter toevoegen en met 2 messen of een pastry blender door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is. Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast (je kunt het deeg ook een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren).

Vulling:
Snijd van de onderkant van de asperges ± 1 cm af. Breng een pan met water aan de kook, doe de asperges erin en laat in ± 5 minuten beetgaar koken. Doe ze over in een zeef, spoel af met koud water en laat uitlekken.

Leg 8 mooie asperges apart en snijd de rest in stukjes van 1 – 1 ½ cm.

Ontvel de tomaten: kruis ze aan de bolle kant in, leg een paar seconden in kokend water, spoel af onder koud water en trek er dan het velletje af.
Halveer de tomaten en verwijder de zaadjes. Zet ze op de snijkant weg tot gebruik.

Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan, bak het spek op middelhoog vuur uit, voeg de gesnipperde ui toe en laat nog een paar minuten zachtjes bakken. Zet het vuur uit en voeg de stukjes asperges toe.

Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout, peper en (gerookt) paprikapoeder

De quiche:
Oven voorverwarmen op 220 °C. Laat het deeg in ± 15 minuten wat zachter worden.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg het bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 10 minuten bakken.

Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.

Verdeel het spek/ui/aspergemengsel over de voorgebakken bodem.

Strooi hier de helft van de kaas over, schenk het eimengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas.

Snijd de asperges op maat en leg ze mooi verdeeld op de quiche. Leg de tomaten met de bolle kant naar boven tussen de asperges.

Quiche in het midden van de oven in ± 30 minuten lichtbruin bakken. Na 15 - 20 minuten de temperatuur terugdraaien naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is. Laat ± 5 minuten afkoelen voor het aansnijden.

Quiche met groene asperges en tomaten
Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vandaag gemaakt, heel erg lekker.

Remi

Anoniem zei

Met Pasen gemaakt.
Hij smaakte heerlijk en zag er leuk uit.

Iris.

Miloe zei

Je kan bijna alle quiches ook als mini quiche maken! Dat doe ik altijd bij borrels waarvoor er geen heel avondmaal naar binnen gewerkt moet worden. Op http://www.miniquiche.nl kan je een aantal recepten vinden. Succes Milou