13 september 2015

Kleverige ananas-gember kip

Kleverge ananas-gember kip

Ik heb een hekel aan frituren, meestal gebruik ik mijn frituurpan maar één keer per jaar: op oudjaarsdag voor de oliebollen. Gerechten waarin bijvoorbeeld vlees gefrituurd moeten worden sla ik meestal over. De kipstukjes in dit gerecht worden niet gefrituurd, maar in de oven gebakken en dat sprak me wel aan. Scheelt weer een hoop gedoe en walm in de keuken. De stukjes kip werden niet echt krokant, dat was wel een beetje jammer, maar de smaak van dit gerecht maakte alles goed!

Je kunt de kip stukjes ook roerbakken. Vervang dan de bloem door een paar eetlepels maïzena. Laat het eimengsel vervallen. Meng de maïzena met de kruiden in een diep bord en haal de stukjes kip erdoor. Roerbak de kip in 2 eetlepels kokosolie een wok/wadjan, voeg de knoflook en gember toe als de kip bijna gaar is, laat ± 30 seconden al omscheppend meebakken en voeg de saus toe. Ik denk dat ik het de volgende keer zo ga doen.

Bron: aangepast recept van Carlsbad Cravings.

Kleverige ananas-gember kip (4 personen)
  • 500 gram kipfilet, in stukjes
  • 1 ei + 1 eetlepel water
  • ½ eetlepel zonnebloem- of arachideolie
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 1 eetlepel verse gember, fijn gehakt
  • ± 4 eetlepels ananasstukjes
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes gesneden
Bloemmengsel:
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel uienpoeder
  • ¼ theelepel gemalen peper
  • ¼ theelepel zout
Ananas-gembersaus:
  • 60 ml ananassap
  • 140 gram ananasjam
  • 60 ml sojasaus (Kikkoman)
  • 45 ml rode wijnazijn
  • 35 gram kokosbloesensuiker/gula djawa
  • 2 theelepels srirachasaus* (met gember) of chilisaus
  • ¼ theelepel zout
  • 2 theelepels maïzena
* Srirachasaus is o.a. Albert Heijn te koop.

Verwarm de oven voor op 190 °C.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en vet de folie licht in met zonnebloem- of arachideolie.

Meng de ingrediënten voor de saus in een schaaltje door elkaar. Zet apart tot gebruik.

Klop het ei en het water los in een diep bord. Meng de ingrediënten voor het bloemmengsel door elkaar in een ander diep bord.

Haal de stukjes kip eerst door het eimengsel en vervolgens door het bloemmengsel. Klop het teveel aan bloem eraf en leg de stukjes kip op de bakplaat. Bak de kip in ± 12 minuten gaar, draai de stukjes halverwege de baktijd om.

Verhit tegen het einde van de baktijd van de kip de kokosolie in een hapjespan. Bak de knoflook en de gember al omscheppend ± 30 seconden en voeg dan de saus toe. Roer om en breng de saus aan de kook. Draai het vuur lager en laat de saus ± 3 minuten zachtjes pruttelen totdat de saus dik wordt. Proef en breng zonodig op smaak met zout, peper enof srirachasaus. Roer de stukjes kip en ananas door de saus. Schep de saus in een (voorverwarmde) schaal en garneer met bosui.

Serveer er rijst bij.

Geen opmerkingen: